• Compound naevus

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Most küldtek el a szövettanom, 1 hónapja műtöttek kötőhártya daganatra (jóindulatú) Lelet: Mikroszkópos vizsgálattal intradermalis fészekbe, mezőkbe rendeződő típusos naevussejt szaporulat látható, emellett néhány melanocytafészek a dermo-epidermalis junctioban is megfigyelhető. A kiérés megtartott osztódó alak nem azonosítható Az elváltozás az oldalsó resectios széleket eléri. Diagnozis: Compound naevus a jobb szem carunculájáról,nem az épben eltávolítva Kérdesem hogy ez mit jelent? Számíthatok e még műtétre vagy vészeled e ? Sajnos a doktornő csak jövőhéten tudd fogadni

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a kötőhártya, daganat, naevus témában

        Kedves Hölgyem! A kötőhártya elváltozásoknál (daganatoknál) gyakran látható naevus, vagyis anyajegyszerű elváltozások, melyeket potenciálisan rosszindulatú elváltozásoknak kell tekinteni, addig, amíg ki nem derül róluk, hogy jóindulatúak. Helyesen ezt eltávolították és szövettani vizsgálatra küldték. A lelet az írja le, hogy az eltávolított szövetben mi látható mikrószkóppal: itt típusos naevus sejtek voltak láthatóak, valamint néhány melanocytafészek. Osztódó alak nem látható (ez jó jel), valamint, hogy a kimetszés nem az ép szélben lett kimetszve. Ezeket a daganatokat legalább 2mm ép széllel együtt kell eltávolítani, ez jelen esetben nem történt meg. Javasolt újra felkeresni a műtétet végző orvost és megbeszélni azt, hogy tekintettel arra, hogy az ilyen daganatokat ép széllel kell eltávolítani mi a következő lépés. Szoros kontroll mindenképpen javasolt, de a jó hírt sem szabad elfelejteni, miszerint a szövetten compound (bőr alatti fészkekve rendeződtek a sejtek) naevus-t írt le. Remélem segítettem!


        Kérdés: 2020. október 12., 15:47; Megválaszolva: 2020. október 17., 16:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: