Compound naevus

Most küldtek el a szövettanom, 1 hónapja műtöttek kötőhártya daganatra (jóindulatú) Lelet: Mikroszkópos vizsgálattal intradermalis fészekbe, mezőkbe rendeződő típusos naevussejt szaporulat látható, emellett néhány melanocytafészek a dermo-epidermalis junctioban is megfigyelhető. A kiérés megtartott osztódó alak nem azonosítható Az elváltozás az oldalsó resectios széleket eléri. Diagnozis: Compound naevus a jobb szem carunculájáról,nem az épben eltávolítva Kérdesem hogy ez mit jelent? Számíthatok e még műtétre vagy vészeled e? Sajnos a doktornő csak jövőhéten tudd fogadni

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza kötőhártya, daganat, naevus témában

Kedves Hölgyem!

A kötőhártya elváltozásoknál (daganatoknál) gyakran látható naevus, vagyis anyajegyszerű elváltozások, melyeket potenciálisan rosszindulatú elváltozásoknak kell tekinteni, addig, amíg ki nem derül róluk, hogy jóindulatúak. Helyesen ezt eltávolították és szövettani vizsgálatra küldték. A lelet az írja le, hogy az eltávolított szövetben mi látható mikrószkóppal: itt típusos naevus sejtek voltak láthatóak, valamint néhány melanocytafészek. Osztódó alak nem látható (ez jó jel) , valamint, hogy a kimetszés nem az ép szélben lett kimetszve. Ezeket a daganatokat legalább 2mm ép széllel együtt kell eltávolítani, ez jelen esetben nem történt meg. Javasolt újra felkeresni a műtétet végző orvost és megbeszélni azt, hogy tekintettel arra, hogy az ilyen daganatokat ép széllel kell eltávolítani mi a következő lépés. Szoros kontroll mindenképpen javasolt, de a jó hírt sem szabad elfelejteni, miszerint a szövetten compound (bőr alatti fészkekve rendeződtek a sejtek) naevus-t írt le.

Remélem segítettem!

Kérdés: 2020. október 12., 15:47; Megválaszolva: 2020. október 17., 16:04
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Írritált szem
Kedves doktor úr! Már 4 napja elég irritált a szemem mindenre sajnos nem tudom mitől a sok telefon nézéstől vagy a szemfestéktől... Vettem...
Melanoma vagy sem?
Tisztelt Doktor Úr! Tanácstalanságomban írok Önnek. kb 5 hete megfáztam, háziorvosom vírusnak gondolta a dolgot, itthon pihentem néhány napot. 1...
Szemrák
Jó napot! Körübelül fél éve tünt fel egy barna folt a szememen! Azota a mérete nem változott! De ugy vettem észre mintha rosszabul látnék! ...
Kötőhártya gyengeség
Tisztelt Doktor Úr! A szememen kötőhártya gyengeséget állapítottak meg. A szemem előtt füst szerű lebegést látok, ami a látásomat...
alvas utani szemrog
Nemreggiben jelentkezett a bal szememen (szemhartyan, feher reszen) egy kis rog, vagy duzzadas (nem is tudom minek nevezzem) . Neha alvas utan elojon...