Stressz miatt, de inkább pánik miatt székelési ingert tudok magamnak okozni legrosszabb pillanatokba

Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron kezdődött, hogy össze-vissza kellett székelnem, szokatlan időpontokban különböző állaguakat. Sehova nem mertem elmenni mert bárhol bármikor rámjött akkor pszchiésen megviselt. Nagyon sok vizsgálat után januárban kiderült, hogy laktózérzékeny vagyok. Miota elhagytam a tejet vagy amiben laktóz van mondhatni teljesen rendbe jöttem gyomorilag. Napi 1 vagy 2 széklet. De fejben nagyon nem vagyok rendben, bennem maradt ez a félelem amikor igazából jogosan féltem a wc-re menéstől, de mostmár csak saját magamnak okozom ezt, hogy ha bárhova is el kell menni, hogy "úristen itt esélyem nem lesz elmenni wc-re" Legrosszabb az egészben, hogy abszolút nem kell wc-re mennem, általában nincs is bennem széklet, csak nagyon nagy inger. Pánik jön rám szinte ha valahova elhivnak, vagy hivatalos vagyok valahova. Ha el is megyek, a lehető leggyorsabban probálok távozni, szokásosan pánikolok, rámjön az inger. Volt, hogy behazudtam valamit hova kell sietnem, hazamentem wc-re. Vagy társaságban ott mentem el egymás után 3-szor az nagyon kellemetlen. Például ma egy egész napos séta után az erdőben teljesen rendben történt a barátokkal ott úgyérzetem nincs gond, de vissza fele kocsival jöttünk és még a kocsi érkezése előtt szorongtam, hogy nehogy a kocsiban jöjjön rám, mit szólnak majd a többiek. Amikor beültünk már bepánikolok, hogy úristen csak most ne jöjjön rám milyen ciki lesz befutni a fák közé" Nagyon nagy az inger, szorongok, pánikolok. Szégyenemben világból kifutnék. Aztán hazaérek ráülök a wc-re semmi nem jön vagy le se ülök mert fejben átváltok, hogy itthon vagyok és abszolút elmúlik az inger, megnyugszok. De igazából közben is probálom magam nyugtatni, hogy nem lesz baj, úgysem kell igazából. Ideges is vagyok magamra. Legrosszabb, hogy amiben le tudnám vezetni a stresszt (bulik,barátok, kirándulás, autóversenynézése) pont arra generálok magamnak stresszt. Milyen gyógyszert, kezelést vagy egyéb megoldást javasolna? Köszönöm szépen.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza Szorongás talaján fellépő testi tünetek témában

Tisztelt Kérdező,

Ez a korábbi kínos élményekre ráépülő szorongásos zavar, valóban csak a " fejében van". Különböző módon lehet felvenni a küzdelmet ellene. Lehet relaxációs módszereket elsajátítani, vagy kollégámhoz fordulni. Akár pszichoterápiás, akár gyógyszeres kezelés segíthet a szorongásain.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. március 15., 22:10; Megválaszolva: 2022. március 16., 08:02
Kérdések és válaszok: Stressz
Pszichoszomatikus
Tisztelt Doktornő! Február óta küzködök hasi és bélrendszeri problémákkal eddig mind sikerteleül kezelve. Voltam hasi ultrahangon minden ahol...
4-5 éve elhúzódó krónikus...
Tisztelt Doktornő! 2017-18 között, 18 éves koromban ért egy nagyon erős, és hosszan tartó trauma, sikerült belesodródnom egy bántalmazó...
Szorongás kivizsgálás
Kedves Doktornő! Elnézést hosszabb leszek.2021. január közepén történt, hogy egyik éjszaka 11 körül felriadtam arra, hogy fázom, remegek, izzadok...
Remegés, gyengeség
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt hónapokban sok megpróbáltatáson, veszteségen mentem keresztül (halál, szakítás, postcovid, egyetemi végzés, munka...
Mi lehet a bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 27 éves férfi vagyok, 60 kiló, irodai ülő munkát végzek és munkán kívül se mozgok túl sokat. (Napi 20-30 perc...