Folyamatos szívfigyelés, szorongás

Üdvözlöm! Félévente csináltatok EKG-t, évente járok szívultrahangra, ezeken mind rendben vannak az értékeim mindig, semmilyen elváltozást nem tapasztaltak. Itthon naponta mérek vérnyomást, az értékek 110-120/60-70 tartományban mozognak. Heti háromszor sportolok, a pulzusomat karórával követem, nyugalmi helyzetben, alvásnál 60-75 közötti. Nem szoktam se szédülni, se elgyengülni vagy nehézlélegezni, semmilyen klasszikus kardiológiai panaszt nem produkáltam még, mégis rettegek attól, hogy valami baja van a szívemnek. Legfőképpen az utcán, vagy bárhol az otthonomtól távol, félek, hogy egyszer csak összeesem. Emiatt kényszeresen vizsgálom a nyakamon a szívritmusom, amitől ilyen helyzetekben felmegy a pulzusom és pánikolok. Ettől aztán havonta 1-2 extraszisztolém is tud lenni, ami meg megint megijeszt (sírásig, pánikig) . Vékony, magas nő vagyok, mindent megérzek, ami a mellkasomban történik, például ha teli van a gyomrom. Ilyenkor nehezen különböztetem meg a gyomormozgást és mindenre azt hiszem, hogy a szívem ver összevissza (ilyenkor mégjobban tapogatom a nyakam, de szerencsére sosem a szívem az) . De a sok izgulásban a gyomrom is össze tud rándulni, amitől megint megijedek és szívtünetnek hiszem (leellenőrzöm a nyakamon, normálisan ver) . A társaságba menés és a kimozdulás otthonról így nagyon stresszes, és öngerjeszti a heves szívdobogást és a folyamatos önfigyelést. A környezetem nehezen viseli és nem érti ezt a viselkedést, a családban sincsen ilyen betegség és fiatalnak tartanak ehhez a rettegéshez. Érdemes valamit még kivizsgáltatnom (pl.: 24 órás Holter vagy terheléses vizsgálat, ezeken még nem voltam) magamon megnyugtatásképpen?

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza pánik és szívbetegség témában

Tisztelt Kérdező!

Ha a kardiológiai leletei negatívak, és a további kivizsgálások eredményei is ezt támasztják alá, továbbá a kezelőorvosa aktuálisan nem tart szükségesnek egyéb vizsgálatot, akkor talán érdemes lenne pszichológiailag is -amennyiben nyitott rá- utána menni ennek a problémának, hogy tehermentesítse magát az alól a fokozott stressz, és egészségszorongás alól amit a szívbetegség problémaköre kelt önben. Annál is inkább, mivel az állandó, akár pánikig fokozódó szorongás önmagában is kiváltó okká válhat, ezért akár pár alkalmas pszichoterápiás kezelés is segíthetne csökkenhetni az önben felgyűlt feszültséget, félelmeket.

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. július 04., 20:22 ;Megválaszolva: 2021. július 07., 07:07
Kérdések és válaszok: Stressz
Pánikbetegség, vagy más?
Tisztelt Doktornő! A történet úgy kezdődik, hogy fél éve kb. egy vizsgára készülés közben egész nap alig ettem, és sok koffeint fogyasztottam....
4-5 éve elhúzódó krónikus...
Tisztelt Doktornő! 2017-18 között, 18 éves koromban ért egy nagyon erős, és hosszan tartó trauma, sikerült belesodródnom egy bántalmazó...
Stressz miatt, de inkább pánik miatt...
Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron kezdődött, hogy össze-vissza kellett székelnem, szokatlan időpontokban különböző állaguakat. Sehova nem mertem...
Szorongás kivizsgálás
Kedves Doktornő! Elnézést hosszabb leszek.2021. január közepén történt, hogy egyik éjszaka 11 körül felriadtam arra, hogy fázom, remegek, izzadok...
Remegés, gyengeség
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt hónapokban sok megpróbáltatáson, veszteségen mentem keresztül (halál, szakítás, postcovid, egyetemi végzés, munka...