Meleg intolerancia

Tisztelt Szakértő, Körülbelül 3 éve kezdődött, hogy nagyon intoleráns lettem a melegre. Ami abban merül ki, hogy bármikor ha kb 25 fok felett van a hőmérséklet rosszul érzem magam a napon és nagyon izzadom, főképp a homlokomon. Nem szedek semmilyen gyógyszert rendszeresen. Ha például hirtelen hőmérsékletváltozás van, pl bemegyek egy üzletbe vagy felszállok a buszra kb 5-10 percig megállás nélkül csöpög rólam az izzadság. Ilyenkor rendkívül frusztrálnak érzem magam, olyannyira, hogy leszoktam szállni általában és sétálok ameddig alábbhagy. Voltam tavalyelőtt ezzel a panasszal a háziorvosomnál aki elküldött vérvételre és EKG-ra és mentálhigéniás gondozóba. Az értékeim mind a vérvételen mind az EKG-n normálisak voltak. A mentálhigéniás gondozóban megállapították, hogy nincs szükségem további kezelésre. Egyszerűen nem tudok létezni nyáron a szobán kívül ha süt a nap. Azért gondolom, hogy valami lehet a háttérben mert például ha barátokkal vagyok, akkor látom ,hogy mindenki jól tudja érezni magát én meg frusztráltan izzadok. Amikor egyetemre jártam a tanév első hónapjában mindig az volt, hogy ahogy bementem az épületben elkezdett rólam ömleni a víz és a tanóra első 30 percében szó szerint csöpögött rólam a veríték. Valószínűleg tartom, hogy az állapotomhoz az is hozzájárul, hogy mindig mikor ki kell mennem a napra már jó előre rettegek attól, hogy ez fog történni velem és rástresszelek. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy egyik évről a másikra ennyire intoleráns lettem a melegre és nem áll semmi a hátterében. Nem vagyok elhízva a testtömegindexem megfelelő. 198 cm magas vagyok és 94kg. Hirtelen nem jut eszembe más információ amit megoszthatnék, hogy átfogóbb képet tudjak mutatni magamról. Olvastam, hogy a magas koffein fogyasztás illetve a dohányzás is tud ilyet okozni. Napi egy kávét szoktam inni és ritkán dohányzom leginkább csak társaságban. Mi lehet az oka ennek. Előre is köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza fokozott izzadás témában

Tisztelt Kérdező!

Valóban nagyon kellemetlen ezzel a problémával együtt élni. Amennyiben nem volt még ilyen irányú kivizsgálása, javasolnám, hogy legyen egy a pajzsmirigyfunkcióra is kiterjedő vérvétele, illetve hasznos lehetne endokrinológussal konzultálni. Többféle anyagcsere zavar is állhat ennek a panasznak a hátterében. Felmerül bennem, hogy bőrgyógyász esetleg még kiegészítve tudna -e segíteni akár olyan lokális készítménnyel ami csökkentheti a panaszokat, amennyiben nem igazolódik pajzsmirigy funkciós vagy egyéb anyagcsere zavar a háttérben.

Az ezzel kapcsolatos mentális stressz inkább követketmény szerintem mint oki eredet, de relaxációs technikák elsajátításával elkerülhetőek lennének azoknak a helyzeteknek az előfordulásai, amit az előre vételezett kínos helyzetek okoznak, megelőzve a szociális izolációt. (tehát, hogy a társas helyzetekben részt tudjon venni kényelmesen) Vagyis ha pl. már előre fél hogy a tanteremben meleg lesz és izzadni fog, az is beindíthatja kondícionálás réven a reflexet. Ezeknek a helyzeteknek a kezelésére, megelőzésére lehetne egy eszköz a maga kezében például minfulness technika, autogén tréning, vagy progresszív izomrelaxáció. Mindegyik elérhető online formában is, pl. mindfulpecs.hu stb. esetleg online pszichológiai konzultáció keretében elsajátítva akár.

Üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. június 23., 23:57; Megválaszolva: 2021. június 25., 17:52
Kérdések és válaszok: Stressz
Remegés, gyengeség
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt hónapokban sok megpróbáltatáson, veszteségen mentem keresztül (halál, szakítás, postcovid, egyetemi végzés, munka...
Mi lehet a bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 27 éves férfi vagyok, 60 kiló, irodai ülő munkát végzek és munkán kívül se mozgok túl sokat. (Napi 20-30 perc...
Félelem szorongas
Jó napot kivánok! 31 éves nő vagyok és olyan problémám lenne hogy visszatérő gondolataim vannak amitől szorongok félek pl helyzetekzől való...
Folyamatos szívfigyelés, szorongás
Üdvözlöm! Félévente csináltatok EKG-t, évente járok szívultrahangra, ezeken mind rendben vannak az értékeim mindig, semmilyen elváltozást nem...
Szédülés, roszz közérzet
Kedves Doktornő, kicsit több, mint egy hete kezdődött, hogy egy nagyon feszített tempójú munka után, (és még rengeteg tennivaló előtt...