Pánik beteg, vagy csak szorong a teljesítménytől?

Kedves Doktornő! Lányom 22 éves, orvostanhallgató a SOTE-n, végig ötös (nem kitűnő) tanuló volt a Gimnáziumban, de amit akart azt nagyon megtanulta. Hisztis volt kicsinek is, de pánikolós a kisgimnáziumban lett, ahol év végév vizsgák is voltak. El is jött onnan, simán felvették Őt egy saját maga által választott erős gimibe, ahol igazából csak érettségik előtt pánikolt. Természetesen a legjobb eredménnyel vették fel a legjobb egyetemre. Ő akart orvos lenni, senki sem erőltette. Első félévben ismét kezdődött a pánik, majd több ötös után sajnos egy idős professzor asszony egy akkora egyest adott neki anatómiából, hogy csak úgy nyekkent. Nagy nehezen összekapartuk a gyereket, természetesen a pót vizsgán ötös lett. Azóta ezt játszuk: Ő egész évben tanul, sohasem lazít, mert "Nem fogok végezni Anya. nincs időm! " A vizsgáit 3x szervezi át, mert "nem fog végezni! " Minden vizsga előtt legalább 3x zokogva hív fel: "nem fog menni Anya! Meg fogok bukni! " Ilyenkor félórás stressz kezelés, lazító beszélgetés, virtuális simogatás. Persze a vizsga ötös, nem győz szabadkozni: bocsi, szerencsém volt! Most már mindennaposak a pánikrohamai. Nem egyedül lakik, vele van a szintén egyetemista bátyja és a barátja is. Ők is türelmes szeretettel veszik körül, de azt mondják, hogy minden nap sír.Én 200 km-re lakom, nem tudok oda futni + van még egy kisebb gyerekem is, erőm végén járok.Volt egy önismereti tréningen a javaslatomra, melynek az volt a konklúziója, hogy rájött. neki milyen jó dolga is van. Talán terápiára kéne vinnem? De milyenre és hova? Vagy szedjen valamit? Tanácstalan vagyok, segítségre várok! Köszönöm!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza Teljesítményszorongás témában

Tisztelt Kérdező,

a teljesítményszorongások hátterében rendszerint önértékelési zavar áll. Nem tudja reálisan felmérni, hogy mire képes, alulbecsüli a képességeit. Ezzel a problémával lehet terápiás segítséget kérni, amennyiben a lányában megérik erre az elhatározás. De ezt neki kell akarnia, egyébként nem sokat ér. Gyógyszert is lehet szedni, - szorongásoldót, vagy antidepresszánst. De emellett mindenképp érdemes pszichoterápiában részt venni.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2016. január 24., 19:38; Megválaszolva: 2016. január 25., 14:30
Kérdések és válaszok: Stressz
Stressz miatt, de inkább pánik miatt...
Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron kezdődött, hogy össze-vissza kellett székelnem, szokatlan időpontokban különböző állaguakat. Sehova nem mertem...
Szorongás kivizsgálás
Kedves Doktornő! Elnézést hosszabb leszek.2021. január közepén történt, hogy egyik éjszaka 11 körül felriadtam arra, hogy fázom, remegek, izzadok...
Remegés, gyengeség
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt hónapokban sok megpróbáltatáson, veszteségen mentem keresztül (halál, szakítás, postcovid, egyetemi végzés, munka...
Mi lehet a bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 27 éves férfi vagyok, 60 kiló, irodai ülő munkát végzek és munkán kívül se mozgok túl sokat. (Napi 20-30 perc...
Félelem szorongas
Jó napot kivánok! 31 éves nő vagyok és olyan problémám lenne hogy visszatérő gondolataim vannak amitől szorongok félek pl helyzetekzől való...