Tyúkmell? Milyen műtéti beavatkozások léteznek? Milyen a műtét?

Egy 18 éves fiú vagyok és zavar egy dolog. Eleinte hittem hogy ez csak semmi, és csak úgymond kockásodok. De nem. Később utánaolvastam a dolgoknak. Ez lenne hát a Tyúkmell (pectus carinatum) Valahogy kifelé nő, dudor. Tulajdonképpen nem eget verő a látvány, és annyira nem vészes, de engem lelkileg nagyon megvisel és zavar, nem merek se levetkőzni se semmi más, úgy érzem, hogy nem lehetek olyan mint az átlag, amolyan kissé nyomorék érzés. Természetesen valahogy én tehetek erről, vagy csak a genetika, ki tudja. Magas vékony alkat vagyok, és az elmúlt egy évben nagyon sokat nőttem. Most valahol 192 vagyok, de már nem fogok nőni, nem is kell már elértem a 18-as karikát. Olvasgattam mindenhol, hogy mit lehet ez ellen tenni. Tulajdonképpen semmit. Úszás, gyógytorna ez és az, de sokakat megkérdezve, sok véleményen alapulva, ez nem javítja hanem inkább kordában tartja. A fő kérdésem az lenne, hogy milyen a műtéti beavatkozás? Mennyire fáj? mennyire hatásos, marad e utána heg. Csúnya lesz e utána a felsőtestem a hegek miatt, milyen korlátozásokra kell majd számítanom műtét után. Persze szüleim nem igazán engedik, mert mondhatni komoly műtét, de engem lelkileg zavar, megvisel, és el szeretném tüntetni. Ugyan már elkezdtem sportolni, úszni már egy ideje ugyan nem régen csak pár hónapja az úszást, kondit, gyógytornát, masszást, de az az érzés mikor végighúzom a kezemet a mellkasomon, és.. az a dudor, csak elkeserít. Előre is köszönöm válaszát, és várom mihamarabb. -Egy fiú aki emiatt el van keseredve-

Dr. Boros Miklós válasza pectus témában

Tisztelt Kérdező!

Az úszás a helyes testtartás és a gerinc melletti izomzat erősítése miatt kifejezetten hasznos. A szegycsont előemelkedésének megítélése miatt keressen fel nagy centrumban működő mellkassebészeti szakrendelést. Amennyiben a korrekció indokolt többféle technika létezik. A mellkasfali deformitások idegenanyag behelyezésével járnak és a korai műtét utáni szakban fájdalmasak. A hétköznapi életet nem korlátozza a műtét, a kozmetikai eredményt a deformitás foka és az alkalmazott technika határozza meg.

Kérdés: 2011. június 17., 17:45; Megválaszolva: 2011. június 22., 09:07
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Pectus excavatum
Üdvözlöm! Röpke 25 évem alatt kétszer estem át Pectus Excavatum elváltozás miatti műtéten. Először 86-ban, még a "régi" típusú (teljesen...
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...