Tölcsérmellkas

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő 19 éves férfi vagyok tölcsérmellkassal. A műtétről szeretnék előzetes kérdéseket feltenni, mielőtt felkeresném személyesen is a szakorvost. Mennyi ideig tart egy ilyen műtét és mennyi pihenésre szorulok, ha komplikáció nélkül zajlott? Sportolni, illetve konditermi edzést lehet-e folytatni, amíg bent van a fémlap és ha igen, mennyi idő után lehet elkezdeni. Valamint mik a leggyakoribb komplikációk a műtét során? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Boros Miklós válasza tölcsérmellkas témában

Tisztelt Kérdező!

A műtét és az utókezelés leírása meghaladja az orvos válaszol kereteit. A fémlemezt altatásban helyezik be és két 5-7 cm-es metszést készítenek a bordaív oldalsó részén. A fémlemez a szegycsont és a szív közé helyezik be és ez fogja évekig kiemelni a szegycsontot, amíg az rögzül az új helyzetében. A sportolást 1 hónap múlva kezdheti el, de kerülni kell azokat a tevékenységeket, ahol a mellkast direkt ütés érheti. A leggyakoribb komplikáció a légmell, vérzés és a lemez elmozdulása, de előfordulások tapasztalt helyen igen ritkák. A konkrét felvilágosítást az operáló intézetben kapja meg.

Kérdés: 2011. május 19., 11:55; Megválaszolva: 2011. május 23., 12:23
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Tölcsérmellkas..
Üdvözlöm Azzal a kérdéssel keresném meg kedves doktor úr hogy 22 évesen lehetséges e korrekciós műtét mert engem nagyon zavar h kilóg a bordám.....
Tölcsérmellkas
Tisztelt Doktorúr! 15 éves fiú vagyok és tölcsérmellkasom van. Kb 2-3 éve vettük észre, de úgy tudom, hogy a családban nem fordult elő...
Felnőttkori tölcsérmellkas
Tisztelt Doktornő/Úr  Az lenne a kérdésem, hogy felnőtt korban (33 éves férfi) a szimmetrikus tölcsérmellkas (pl. Nuss-féle)...
Pectus excavatus
Fiam 12 éves. A mellkasával már többször voltunk orthépédián mert kissé besüppedt  (édesapjának is ilyen) . Eddig csak lufifujást, úszást...
Rekeszsérv