Csontkinövés műtéti eltávolítása

Tisztelt Doktor úr, a kérdésem az lenne, hogy a kislányom bal lábának belső felén a bokája fölött kb. egy évvel ezelőtt egy kis csontkinövést diagnosztizáltak az ortopédián. A pontos adatai: a tibia distalis végén mediálisan 1 cm széles alapú, max 4, 5 mm vastag exocitosis aminek a csúcsán kb. 2, 5 mm hosszú lefelé hajló kihegyeződés van. Csúcsa kissé egyenetlen kontúrú, a csontszerkezet egyébként megtartott. Fájdalom, panasz nincs, a méretét negyed évenként ellenőrizték és nem változott. Az első kontrollon az ortopéd orvos azt mondta, hogy amíg nincs fájdalom nem tenné ki műtétnek a gyereket, majd egy fél év múlva az újabb kontrollon már azt mondta, hogy ugyan nem változott a mérete és panaszunk sincs, de ő mégis megműtené és arra hivatkozott, hogy baleset érheti, illetve rossz helyen van. Most állunk a következő kontroll előtt, amikor már az esetleges műtét időpontját szeretné kitűzni az orvosunk, de én még mindig nem vagyok teljesen biztos abban, hogy itt műtétre lenne szükség! Tudna nekem segíteni ebben? Maga szerint is szükséges lenne ez a műtét? Nem kéne várnunk még ezzel, addig amíg panaszt okoz, vagy esetleg megnő? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:

Dr. Bogdán Aurél válasza boka csontkinővés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem tudok állást foglalni. Látatlanban Én is azt mondanám, hogy amíg panaszt nem okoz, ne operáljuk. Tekintettel az életkorára még a daganatos elváltozás rizikója alacsony, de ezt sem lehet kizárni, és gondolom ez vezérli a kollégát is, hogy el akarja végezni a műtétet. Annyiban tudok még segíteni, ha el tudja küldeni a röntgenfelvételeket, illetve a korábbi dokumentációkat, ezek ismeretében már pontosabb választ tudnék mondani.

Kérdés: 2011. március 18., 14:27 ;Megválaszolva: 2011. március 21., 22:38
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Dermoid Ciszta
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...