Epekő műtét szükségessége?

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves vagyok. Július elején elmentem a körzeti orvosomhoz mivel két héten keresztül egyre erősödő, többször előforduló szédülés, ájulásérzet, tenyérvizesedés jelentkezett nálam. Mivel panaszaimmal péntek késő délután fordultam orvoshoz és az általános orvosi vizsgálaton, vérnyomásmérésen kívül a panaszaim miatt másnap egyből teljeskörű kivizsgálásra küldött volna, a hétvége közeledte és elővigyázatosság miatt, még aznap beutalt a körzetileg illetékes sürgősségi osztályra. A sürgősségi osztályon ekg, vér, vizelet, belgyógyászati vizsgálatot végeztek. Az ekg, vér, vizelet vizsgálatom eredménye jó lett, de mivel a belgyógyászati vizsgálatkor a hasam fölső és jobb lapockai része kicsit nyomásra érzékeny volt, elküldtek uh vizsgálatra is. Az hasi uh vizsgálatkor „mindent” rendben találtak, de mondták, hogy vannak epeköveim, amiket laparoszkópiás beavatkozással orvosolni lehet. „Az epehólyag vékonyfalú, benne számos 5 mm-es kő van hangárnyékkal. Vélemény: Cholelithiasis”. Az uh vizsgálat után még lehívtak egy ideggyógyászt is és végül, a leleteim megkonzultálása után azt mondták, hogy a rosszulléteim erős kimerültség, pánikbetegség miatt vannak, amire Xanax gyógyszer írtak aztán fel. A napokban a belgyógyász orvosomnál jártam kontroll vizsgálaton, mivel inzulinrezisztenciám van, amire Merckformin 1000 mg-ból napi 2x1-et szedek. Mondtam, hogy július elején a rosszulléteim miatt körzeti orvoshoz fordultam, aki tovább küldött a sürgősségi osztályra, ahol a kimerültség mellett kiderült, hogy epeköveim is vannak. Ő is megvizsgált és a hasam ugyanúgy egy kicsit nyomás érzékeny volt. Alaposan kikérdezett. Mondtam, hogy reggelente mindegy, hogy mit eszek meg (egy szendvics v. egy péksütemény), mert általában felpuffad a hasam tőle annyira, hogy ilyenkor erős teltség érzet is elfog. Ritkán a hasam felső részénél és jobb oldalt a bordám fele szokott fájdogálni. Reggel, délbe, este rendszeresen szoktam enni mégis nyár elejétől háromszor-négyszer előfordult az, hogy reggelit, ebédet még ettem, de vacsorázni nem bírtam, mert olyan erős rosszullét jött rám, hányinger, gyomorgörcs, hogy egy falatot sem bírtam volna lenyelni. Ilyenkor egy Rennie-t bevettem és le kellett, hogy feküdjek. Zsíros, fűszeres ételeket nem nagyon eszek, de egy rántott csirkecomb rizibizivel való megevése után, a korábbi evéseimmel ellentétben nem érzem magamat kellemesen jól lakottnak, inkább túltelítettnek. A székletem, időnként hol hasmenésszerű, hol pedig székrekedésszerű. Az étvágyam rosszabb, mint volt, nem nagyon kívánok semmit, csak keveset eszek. A belgyógyász orvosomnak mondtam, hogy szeptemberben a harmadik lombikprogramunkra vagyunk előjegyezve és ha nem olyan sürgős ezeknek a köveknek a kivétele, akkor még várnánk vele egy kicsit. Ha sikerülne a program, akkor csak a terhesség után vetetném ki őket. Azt mondta, a lombikprogram előtt mindenképpen jobb lenne a kövektől megszabadulni. Ön szerint a lombikprogram (gyógyszeres kezelés) alatt nem lehet elvégeztetni ezt a beavatkozást? Olvastam, hogy milyen gyors és rövid laparoszkópos beavatkozással jár már ez a kő kivétel. Az epekő műtéttel nem lehetne várni, a lombikprogram utánig vagy ha kiderül, hogy sikerült a program, akkor a pici v. picik megszületése, tehát kb. 1 év letelte utánig? Hiszen csak számos 5 mm-es kő van, amik gondolom nem nőnek olyan gyorsan. A számos 5 mm-es kő hangárnyékkal adhat műtétre okot vagy lehet még vele várni? A számos 5 mm-es kövek alatt pontosan mekkorákra lehet összesen becsülni őket? Úgy értem összesen, összeadva a 4, 5 centit is elérhetik egymás mellé téve? Azthittem csak a nagy kövekkel kell vigyázni a kicsikkel ha nincs semmi probléma nem kell velük foglalkozni. A hangárnyékkal mit jelent? A belgyógyász orvos szerint viszont az általam elmondott tünetek az epekövektől vannak. Terhességkor az epekövek egyébként mennyire árthatnak? Válaszát előre is köszönöm: Szabóné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza a Epekő témában

Tisztelt Kérdező! Az epehólyagjában lévő kövek panaszokat okoznak, ezt pontosan leírja. Terhesség alatt jellemző az epepangás, ami szintén fokozza a kövesség kialakulását, esetleg romlását. Mindenképpen javaslom a terhesség előtt a köves epehólyag eltávolítását laparoszkópos úton, ami valóban nem nagy fizikai megterhelést jelent. A terhesség és gyermekágy idején sok kellemetlen órát tud okozni a köves epehólyag. Keressen fel sebészeti osztályt, ahol nagy gyakorlattal végzik ezt a műtétet.

Kérdés: 2010. augusztus 02., 11:21; Megválaszolva: 2010. augusztus 09., 10:08
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus