Tölcsérmellkas

Tisztelt Doktorúr! 15 éves fiú vagyok és tölcsérmellkasom van. Kb 2-3 éve vettük észre, de úgy tudom, hogy a családban nem fordult elő senkinél ez a betegség. Sajnos emiatt elég kisebbségi érzésem van, nem járok strandra, sehol nem veszem le a pólómat, és próbálom kerülni az emiatt előfordulható kellemetlen helyzeteket. Amikor látható lenne, olyankor teleszívom magam levegővel és kinyomom, csak hogy a többiek ne lássák. A deformitás teljesen szimmetrikus, és nem olyan nagy mértékű, de nekem lelkileg hatalmas problémát okoz. A szüleim nem nagyon vannak oda az ötletért, hogy műttetni szeretném, de engem nagyon zavar, és szeretném, hogy ugyanolyan legyen, mint a többi egészséges embernek. Voltunk tavaly orvosnál ezzel a problémával, tornát javasoltak, kaptam egy papírt, amin a gyakorlatok szerepeltek. Valamennyit javult, mert kb. 1cm-rel széjjelebb jöttek a csontok, de attól még ugyanolyan csúnya a bemélyedés. Lenne egy pár kérdésem a műtéttel kapcsolatban. Eddig elég sok helyen olvastam, hogy sikeres volt, és negatív végeredményről még sehol nem hallottam. Mennyi esélye van annak, hogy a műtét rosszul sikerül? Mennyire fájdalmas a beavatkozás, és utána mennyi ideig kell pihenni? Elég aktívan kerékpározok, extrém stílusban, azaz ugrálok, trükköket gyakorlok stb.. Mennyi ideig kellene szüneteltetni ezt a sportot? Elkezdtem konditerembe járni, és leginkább a mellizmomat fejleszteném. Műtét után lehetséges folytatni valamikor, vagy ameddig a lapok ki nem kerülnek a testemből, addig mellőzni kéne a gyúrást? A műtét után az eredmény olyan lesz, mintha egyáltalán nem szenvedtem volna előtte ebben a betegségben? Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy körülbelül mennyibe fáj egy ilyen beavatkozás? Vagy ez nem publikus? A választ előre is nagyon köszönöm!

Dr. Boros Miklós válasza tölcsérmellkas témában

Tisztelt Kérdező!

A tölcsérmellkas miatt keressen fel mellkassebészeti vagy gyermeksebészeti szakrendelést, hiszen itt végzik a műtétet. Ez régiónként eltérő. A műtét, amennyiben indokolt, azaz a deformitás olyan fokú, ingyenes, az OEP téríti. Amíg a fémlemez bent van, ez legalább 2 év, minden sportot, ahol direkt ütés érheti a mellkas el kell hagyni. Az első napok a mellkas feszülése miatt fájdalmasak, de ez idővel sokat javul. Mivel a bordaporcok fejlődési zavar okozza az eltérést a sport és gyógytorna végleges megoldást nem fog okozni.

Kérdés: 2010. július 08., 19:31; Megválaszolva: 2010. július 11., 12:21
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Tölcsérmellkas..
Üdvözlöm Azzal a kérdéssel keresném meg kedves doktor úr hogy 22 évesen lehetséges e korrekciós műtét mert engem nagyon zavar h kilóg a bordám.....
Tölcsérmellkas
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő 19 éves férfi vagyok tölcsérmellkassal. A műtétről szeretnék előzetes kérdéseket feltenni, mielőtt felkeresném...
Felnőttkori tölcsérmellkas
Tisztelt Doktornő/Úr  Az lenne a kérdésem, hogy felnőtt korban (33 éves férfi) a szimmetrikus tölcsérmellkas (pl. Nuss-féle)...
Pectus excavatus
Fiam 12 éves. A mellkasával már többször voltunk orthépédián mert kissé besüppedt  (édesapjának is ilyen) . Eddig csak lufifujást, úszást...
Rekeszsérv