Köldöksérvvel kapcsolatos szakvélemény kérése

Tisztelt Szakértő Urak/Úrhölgyek! Nagy segítség lenne, ha egy szakember véleményét kérhetném egy műtétről, ami előtt áll a 7 éves kisfiam. Tisztában vagyok vele, hogy a gyermek vizsgálata nélkül személyre szóló véleményt nem lehetséges adni, éppen ezért általánosságban szeretném a fiaméhoz hasonló helyzetekről kikérni az Önök véleményét. A fiam műtétét lehetséges, hogy túlzott óvatosság veszi körül, de mivel csak egy fiam van, ezért szeretnék olyan személlyel röviden értekezni, aki abszolút kompetens. Ezért fordulok bizalommal Önökhöz. Kisfiam most 7 éves és már újszülöttként köldöksérvet állapítottak meg, ami az idő múlásával nem változott, a mérete borsóhoz hasonlítható. A sérv jelenleg panaszokat nem okoz, mindössze néhány alkalommal említette a gyermek, hogy zavarja. A felelős szülői döntés meghozatalához szeretnénk megtudni, hogy - általánosságban - a szakember véleménye szerint • okozhat-e bármilyen életviteli vagy egyéb hátrányt, kockázatot a gyermeknek (vagy a későbbiekben) a műtét elmaradása, késleltetése, vagy esetleg előny származhat belőle. • Ajánlott-e, avagy inkább indokolatlan megműteni a köldöksérvet? • Milyen idős korban a leginkább ajánlott a műtétet elvégeztetni és miért? • Milyen módon befolyásolhatja a kisfiam napi életvitelét most és a későbbiekben, ha a műtét elhagyása vagy bizonytalan idejű elhalasztása mellett döntünk? Kérem, hogy osszák meg velünk az orvosi véleményüket a fentiekkel kapcsolatosan. Tisztelettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza témában

Kedves Kérdező!

Ilyen kis méretű – borsónyi – köldöksérv esetén kizáródással szinte soha nem találkozhatunk, ellenben ez esetben esztétikai problémát mindenképp okozhat.

A veleszületett köldöksérvek az esetek döntő többségében spontán visszafejlődnek, műtéttel általában 3-4 éves korig várakozhatunk. Ennél idősebb gyermekeknél már spontán gyógyulás nem várható, sebészeti beavatkozás szükséges. A 7 éves gyermeknél tehát már nem várható a spontán gyógyulás. A műtétet általános érzéstelenítésben végzik, szövődménnyel gyakorlatilag nem kell számolni, a felépülés gyors.

Tekintettel arra, hogy a gyermek is említette már, hogy zavarja, illetve az előzőek miatt, mindenképp javasolt a sérv műtéti megoldása mellett dönteni.

Üdvözlettel,

Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Kérdés: 2019. november 09., 14:00; Megválaszolva: 2019. december 02., 09:08
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus