Köldöksérv

Tisztelt Doktor úr/nő! 41 éves, egészségesnek mondható férfi vagyok. 190 cm magas, 105 kg (létező súlyfelesleggel) 2018 őszén a munka-alkalmassági vizsgálaton megállapították, hogy egy mogyorónyi köldöksérvem van. De az orvos javasolta,hogy még nem kell foglalkozni vele. Figyeltem ezek után magamat, többször éreztem kellemetlen bizsergést, enyhe fájdalmat a kérdéses részen (főleg, amikor rágondolok). Azonban jó eséllyel ez pszichés eredetű. 2019 tavaszán hasi ultrahangon és sebészeten is voltam. Mindkét helyen igazolták a diagnózist (sebészeten kisebb cseresznye nagyságúnak mondták). Valóban, a köldököm jobb felső részén „behorpadt”. A sebészeten megállapított diagnózis: „has puha betap., nyom. érz., resistentia nincs, cseresznyényi, könnyen reponálható hernia. Választott időpontban, ill. panaszok függvényében opus javasolt. Köldök sérv, kizáródás, vagy üszkösödés nélkül.” Orvosom javaslata szerint ilyen sérveknél gyakori a kiújulás veszélye, nem azonnal kéne műteni. Ill. javasolt lefogyni (rajta vagyok…) Alapvető kérdéseim: - életminőségemben miben változtassak? Gondolok itt cipelésre, gyerekek emelgetése (2 x 20 kg), fekvőtámasz elvégzése, torna, kerékpározás - ezen tevékenységek során használjak vmi hasszorítást? - milyen panaszok, állapotbeli változásokra figyeljek, ami előre hozza a műtéti beavatkozás szükségességét? - időszakosan rendszeresen mutassam meg sebészorvosnak (új panaszok jelentkezése nélkül)? - a műtét hogyan történik? Elképzelhető otthoni gyógyulás választásával is? (A seb mérete nem izgat) Korábban semmilyen műtétem, panaszom ne volt sérvvel kapcsolatban. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Géza válasza a köldök sérv témában

Kedves István! A műtét a testsúly csökkentése után javasolt. A cél a 35 alatti BMI érték. Az étkezése mellett a testmozgásra figyeljen. Ha új panasza jelenik meg, jelentkezzen a sebésznél. A műtét részleteit majd akkor beszélje meg a sebésszel amikor arra sor kerül. Haskötőt nem kell hordania. Üdvözlettel Papp Géza

Kérdés: 2019. május 05., 17:03; Megválaszolva: 2019. május 08., 21:26
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus
Kitől kaphatok segítséget?
Szteroidos kúp