Javasolt alábbi decubitus kimetszése?

Apukám 69 éves, és februárban esett át őssejt-transzplantáción. Az apláziás időszakban lezajlott nála több fertőzés is, melynek következtében erősen legyengült, és mozgáskorlázottá vált, így több felfekvése is kialakult. A kisebbek csak kisebb kiterjedésűek (kb. 2x2 cm mindegyik) , és II. Stadiumúak, az irhát mert elérte a fekély mélysége, de állapotuk nem romlik, illetve a rendszeres kötéscsere által állapotuk egyelőre változatlan, és bízom is javulásukban. Az egyik fekély azonban jelentősen nagyobb méretű, és mélységű, melyet elsősorban két napja észleltem, amikor a száraz nekrózis levált a felszínéről. Ez a fekély a bal trochanter alatt helyezkedik el. Szakápolóként magam kezelem naponta apukám sebeit, és miután már több mozgásra képes, illetve naponta több órát tud már ülni kerekesszékben, ezért bízom abban, hogy idővel a nyomás megszűnte miatt is javulni fog a sebek állapota. A feljebb emlitett seb állapota miatt azonban aggódom, és úgy sejtem, esetleg kimetszést igényelne, de szeretnék ezzel kapcsolatban megerősítést kapni. A háziorvosunk véleményében nem bízok meg maximálisan, ezért egy szakembert szerettem volna megkérdezni első körben. Sajnos miután 100 napig higiénikus körülmények között kell tartózkodnia apukámnak, amíg az immungyenge állapot a legintenzívebben fennáll, addig nem szeretném feleslegesen kórházba szállítatni sebészeti vizsgálat céljából, ezért is teszem fel itt kérdésemet. A sebről képett mellékelve küldök, rémelem, megfelelően értékelhető a seb állapota. (A kép egy Betadine-os lemosást követően készült, eredetileg természetesen nem ennyire pirosas, azaz gyulladt a seb.) Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel, Olga

Dr. Papp Géza válasza decubitus témában

Kedves Olga!

Szerintem, ha a sebek gyógyulnak, folytassa a kötözést. A képen átküldött decubitust én nem metszeném ki, ez a necrosis is leválik a megfelelő kötszerek hatására. A különböző cégeknél elérhetőek a megfelelő kötszerek leírásai, azokból válasszon.

Üdvözlettel:

Dr. Papp Géza

Kérdés: 2016. március 25., 16:57 ;Megválaszolva: 2016. március 30., 07:04
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Dermoid Ciszta
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...