Feltétlenül szükséges-e epehólyag eltávolítás?

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! 53 éves férfi vagyok. Pár hete egy mellkasi fájdalom kapcsán a körzeti orvosom ultrahang vizsgálatra utalt be, melynek eredménye a következô lett: “A máj kissé megnagyobbodott, homogén, fokozottan reflektal, az epehólyag mögött egyenetlen kontúrú, echoszegény terület nem látható, benne egyéb körülírt kóros képlet, intrahepecitus nem látható. Az epehólyag kp. telt, lumenében egy 12 mm – es kő és jelentős mennyiségű sludge látható, fala nem vastagabb…” Ezen információ kapcsán a körzeti orvosom az epehólyag eltávolítását javasolta, s kérte, hogy szükség esetén kérjem ki más orvos véleményét is a döntésem előtt. A dologhoz talán hozzátartozik, hogy kb 2 éve számomra megmagyarázhatatlan hasmenéseim vannak heti 1 - 2 alkalommal. Ez volt már hideg kóla isvása után, húsleves fogyasztása után, a neten rendelt májdiétás étel fogyasztása után, és még számtalan más esetben. Az életmódom sajnos az elmút 2 – 3 évben nem ideálisan alakult, mert rendszertelenül ettem, főtt ételt leginkább csak a hétvégeken, keveset mozogtam, munkahelyi gondok miatt kissé depis is voltam, és szinte egész nap íróasztal mellett ülök, számítógép használattal töltök napi 8 – 10 órát. Stressz is bőven kijutott mint családfenntartó. Ezeken változtatni szeretnék. Nem dohányzok, és alkoholt nem fogyasztok. A kérdéseim: - Van olyan jó hatásfokú noninvazív módszer amivel egy ekkora kő eltávolítható? - Egy hagyományos májtisztító / epehajtó kúra (Mint pl a olívaolaj, Grape fruit…alkalmazásával végrehajtott kúra) használható lehet az én esetemben? Nem jár semmilyen kockázattal? - Van arra mód, hogy elkerüljem az epehólyeg eltávolítást, anélkül, hogy az komoly kockázatot jelentene a májra, egyebekre…? elsősorban életmód váltással szeretném a problémát kezelni, ha lehetséges. - Mit javasol, illetve ha több opciót fel tud ajánlani a kockázatokkal együtt, kérem tegye meg.

Dr. Papp Géza válasza epekő témában

Kedves Kérdező, műtétet javaslok. A műtét előtt javaslom végezzenek el egy alapos hasi kivizsgálást is.

Üdvözlettel: Dr. Papp Géza

Kérdés: 2014. március 05., 18:18; Megválaszolva: 2014. március 09., 14:48
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Számos apró epekő
Tisztelt doktor úr! Hasi ultrahang vizsgálaton véletlen szerűen felfedeztek számos apró epekövet 5-10mm panaszom soha nem volt egyedül a tejes...
Mit tanácsol epekövesség műtét...
Tisztelt Doktor úr! Múlthéten kórházba kerültem, mint kiderült vakbélgyulladásom volt. Előtte hasi ultra hangoztak ahol kiderült, hogy kisebb...
Műtéti várakozási idő.
Mennyi időt kell várni epekő műtétre.
Epekő: műtét vagy ultrahang
Tisztelt Doktornő! Már volt korábban epekő műtétem, ám most ismét szükség lenne rá, az orvosom viszont nem javasolja az újabb...
Epekő műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 31 éves nő vagyok. Másfél héttel ezelőtt éjszakai gyomorfájdalom+hátfájdalom után, ami reggelre elmúlt, hasi UH...