Gyógyulás vagy amputálás?

T. Doktor! A 77 éves nagymamám betegségére szeretnénk megoldást kapni. Betegsége az Ő elmondása szerint: " A bal talpamon már évekkel ezelőtt kialakult egy bőrkeményedés, ami a nagy- és a második lábujjam között volt az ujjtő alatt kb 1 ujjnyira. Majd valamilyen oknál fogva 4 hónapja begyulladt az alatta lévő rész amit a sebészeten kiszúrtak és lassan tisztult antibiotikum szuri mellett. Sajnos nem jött rendbe, mert a talpon begyógyult a seb viszont átellenben a lábfejemen kis idő múlva ismét jelentkezett egy vörös folt, hamarosan a kp-jában egy gennyes "púp" ami kifakadt, ismét antibiotikum szurit írt a házi orvos, mert az első 2 két ujjam is vörös és már-már fekete színre váltott, iszonyú fájdalmak mellett. Pár napig ágyból sem tudtam felkelni, mivel a forgómig hatolt a fájdalom. Ma már ott tartok, hogy az említett két ujj között (menetirány szerint előre) próbál a gennyes váladék távozni, mert ott is és a bütyök részen is kifakadt. A végtagjaimon súlyos izületi deformálódások vannak. A lábaimon az ujjak egymásra nyomorodtak (javasolták: a 2. ujjam levágását..) , lúdtalpam is van A vércukorszint ingadozik amire pirulát írt az orvos és vashiányra kiegészítő tablettát szedek. Agyinfarktusra kb 15 éve szedek agyértisztító tablettát." Kedves Doktor, miféle megoldás hoz gyógyulást a nagyi betegségére? Attól félek elveszítheti a lábát. Mit javasol, mit tehetünk, hová- kihez forduljunk? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Dr. Somorjai Attila válasza láb gennyes folyamata témában

Kedves Kérdező!

Az elmondottak alapján a helyzet lehet súlyos is. Ami alapvető, lássa a nagyi lábát mielőbb érsebész és vizsgálják ki, hogy esetleg szükséges-e / lehet-e érsebészeti műtéttel segíteni a lábon, esetleg antibiotikum + rendszeres sebkezelés elegendő-e. Az amputáció mindig a legvégső megoldás és csak az esetben jön szóba, ha egy ún. minor (ujjat/ujjakat érintő) amputációval a lábat vagy a láb amputációjával az életet kell megmenteni. Alapvető azonban a gyógyuláshoz, és a nagyobb baj megelőzéséhez elengedhetetlen a vércukor szintek normál tartományban (éhgyomri 7mmol/l alatt) tartása, cukorbetegség esetén pedig diabetológiai gondozása, mielőbb diabetológus belgyógyász felkeresése.

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2013. január 07., 19:23 ;Megválaszolva: 2013. január 10., 21:49
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...
Ufn szegezés