Felszakadt varrat

Tisztelt Doktor Úr/Nő! November elején volt mellnagyobbítási műtétem. Semmi gond nem volt a varratszedésig, ugyanis az egyik seb kb. 1, 5 cm-en felszakadt. Az orvos nem íjedt meg annyira, mint én, itthoni sebkezeléshez bevásároltam fertőtlenítőszert, sebkezeléshez alkalmas hidro-peroxidot, tőle kaptam Inadine-t. Megbeszéltük a teendőket. Szerintem semmit nem javult a seb állapota, nagyon aggaszt hogy még mindig ott tátong, már lassan 4. hete kezelem és nem javul. Kicsit úgy érzem, az orvos félvállról veszi a problémámat, minden kezelés (hetente járok) 5 percig tart és csak átköti- amit én is meg tudok csinálni itthon. Kérdésem, hogy helyes-e az orvos hozzáállása, és hogy össze lehet-e varrni a sebet, vagy kapcsozni? Ha nem, akkor kb. mikor fog beforrni? Nincs-e valami csodaszer, amitől összeforr? Mert keveslem a fertőtlenítést, kipezsegtetést és az Inadine-nal való bekötést.. Én kértem, már rögtön akkor, hogy varrja össze újra, de azt mondta 2 hét és összeforr...Nagyon félek az elfertőződéstől, és nem titkolom, már nagyon unom, hogy nem javulok. Köszönöm válaszát!

Dr. Somorjai Attila válasza mellműtét témában

Kedves Kérdező!

Az elmondottak alapján azért nem forrhatott össze a sebe tökéletesen mert részleges fertőzése léphetett fel. Tiszta és váladékmentes seb esetén, ha pusztán a mechanikai tényezők tartják nyitva a sebet az összevarrás is szóba jön, de gyulladt, fertőzött, váladékozó seb esetén ez szakmailag helytelen lenne. Továbbá a fertőzött rész bizonyosan szétválna, esetleg alatta még tályog is képződhetne.

Sajnos elsősorban türelmét kell kérnem, van hogy ez a folyamat hosszú heteket vesz igénybe. Bízzon az operáló kollégában, vagy ha ez a bizalom elveszett, kereshet másik sebészt, de lehet a kezelésre ő sem tudna jobb megoldást találni. És higgye el nem csupán a szakszerű kötözés amit a kolléga ilyenkor tesz, hanem sokkal fontosabb a kontroll, amivel figyelemmel kíséri az állapotát és ez alapján tud dönteni a kezelésről.

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2012. december 24., 22:24 ;Megválaszolva: 2012. december 27., 16:05
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Teendők mellműtét után
Jó estét! 10 napja műtöttek ki a mellemből egy kb. 1 cm-es jóindulatú daganatot. A sebem nagyon szép. Ma már mindenféle dolgokat csináltam, kisebb...
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...