Lágyéksérv után

Tisztelt doktor Úr / Nő. Egyszerűen nem értem. A férjemet jobb oldali lágyéksérvvel műtötték dec. 9 én altatásban laporoszkópiás eljárással. A röntgen és a műtét előtti vizsgálatok alapján azt mondták nem nagy a sérv, de előbb utóbb műteni kell. Katonaság alatt már volt jobb oldali lágyéksérve melyet hagyományosan műtöttek. A mostani műtét alkalmával hálót is tettek be. A műtét után 2-3 nappal már volt egy kis dudor az előző sérv helyén. varratszedés után 2 héttel felkereste kezelőorvosát, mert fájt is neki, majd a mai napon újra visszament, és az orvos közölte, hogy újra meg kell műteni, mert visszajött a sérv. Most azt mondta, hogy eléggé szét volt roncsolodva belül minden és nagy is volt a sérv, így még ő sem járt. ilyen van vagy ez hogyan lehetséges? A párom végig pihent talán még többet is mint kellett volna, tényleg vigyázott magára, egyszerűen nem értem. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Somorjai Attila válasza lágyék sérv műtét témában

Kedves Kérdező!

A kiújult lágyéksérvek (mint ami a férjének is volt) megoldása mindig nehéz feladat elé állítja a gyakorlott sebészt is. Gyakorlott kézben a laparoszkópos műtétnek igen csekély a szövődmény és a kiújulási aránya, de recidív (kiújult) esetekben ez az arány azért némileg magasabb. Persze sajnos ez nem vigasztalja azt a néhány beteget, amikor ez mégis megtörténik. A párjának ha ilyen fiatalon már kiújult sérve volt, elképzelhető, hogy a szövetei lazábban tartanak, ráadásul a fennálló cukorbetegség sem segíti a sebgyógyulást. Véleményem szerint ha az operált sérv ismét kiújult a műtét után ilyen rövid idővel, akkor egy rendes, hagyományos műtéttel, amelyben a teljes területet jól fel lehet tárni, most már megnyugtatóbb megoldást tudnak találni.

Mielőbbi gyógyulást és áldott, békés Karácsonyt kívánok!

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2012. december 19., 10:28 ;Megválaszolva: 2012. december 22., 08:29
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...
Ufn szegezés