Miért akar folyton szoknyában lenni?

Tisztelt doktornő/úr! A kisfiammal kapcsolatban merült fel néhány kérdés bennünk (szülőkben) és az óvodában is.3, 5 éves a fiunk aki 32. héten született, de szerencsére eddig semmilyen visszamaradás nem volt észlelhető. Az óvónők szerint rettentő intelligens kisfiú.Pár hónapja kezdődött hogy elkezdett az oviban szoknyát felvenni, majd itthon is kérte és eljutott odáig a dolog, hogy másról nem beszélt, nem akart mást csinálni.Semmivel nem játszik, csak a szoknya és az abban való pörgés érdekli.Voltam vele pszichológusnál aki szerint nem pszichés erdetű a probléma hanem inkább a pörgéshez csatolja a szoknyát és ezért kéri, én viszont aggódom mert mindenből szoknyát készít és nem csak azért hogy pörögjön benne hanem jól érzi magát így. Az oviban a fiúkkal nem találja meg a közös hangot, csak két kislány barátja van és egyébként is inkább lányok vannak körülötte.Nem tudjuk mitévő legyünk, mert félek hogy a társai csúfolódása kirekesztéssé fajul és olyan maradandó lelki sebeket szerez amik végig kísérik majd az életét.Válaszát előre is köszöni egy aggódó anyuka!

Dr. Veress Dóra válasza nemi szerepek témában

Kedves Anyuka!

Ne aggódjon! Ebben a korban még nincs különbség női és férfi szerepek közt, valószínűleg az Ön kisfiánál is elmosódnak a határok. Ez teljesen normális jelenség. Gondoljon bele, hány kislány focizik vagy kismotorozik, és mégsem szólják meg őket. Az egyetlen ok, amiért Ön is aggódik, az a társadalmi megítélés. Ennek viszont egy 3.5 éves kisfiú szempontjából semmi értelme nincs!

Valószínűleg a kisfia játékként kezeli a pörgős szoknyát, kezeljék Önök is annak! Öltöztessék fiúnak és ha ezen kívül fel akar venni szoknyát, vagy csinál magának, akkor ám legyen! Otthon és az oviban lehet játszani, de az utcára rendesen fel kell öltözni. Ne bántsák és stresszeljék feleslegesen a gyereket emiatt, ahogy jött, úgy el is fog múlni! A kortársaktól kapott visszajelzések és a felnőttektől látott viselkedésminta alapján úgyis idővel megtanulja, hogyan kell fiúsan viselkedni!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2011. március 17., 11:09; Megválaszolva: 2011. március 17., 14:33
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Testre kiható pszichés panaszok
skizofren vagyok?!
Antidepresszáns elhagyása
Hipnózis dadogás ellen
Együttélés egy kényszerbeteggel
Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. A párom kényszerbetegségben szenved, ezt pszichiáter diagnosztizálta nála kb. 10 évvel...