Mazochizmus? pszichés zavar?

Meglehetősen későn, 64 éves koromban született egy kislányom. Most három éves. Van már három másik gyerekem... az életkort csak a tények ismertetése miatt írom, nem hiszem, hogy a vázolt problémánál jelentős szerepe lenne. Kislányunk abszolút normális, jókedvű, óvódába jár, semmi baj vele... egyedüli észrevétlelünk, hogy társaságban - különösen számára ismeretlenben - eleinte visszahúzódó. Az átlagnál jóval szelídebb, szemlélődőbb. A probléma: utóbbi időben - különösen ha jó a kedve vagy pláne fel van dobódva - üti a saját fejét. Néhányszor vagy egyik, vagy mindkét kezével odacsap. Nem fáj neki, nevetgél közben. Ha én csapnék rá ekkorákat, elsírná magát. Talán még annyit: van egy vele egyidős fiú-barátja, aki meglehetősen agresszív vele, s néha indokolatlanul nekiesik, üti, vágja, sőt rúgja is. Sokat vannak együtt, ha látjuk, igyekszünk fékezni a gyereket, de nyilván nem mindig sikerül. Lehet-e összefüggés a fiúcska durvasága és a lányom ön-verése között, s akár van, akár nincs, hogyan tudnánk megszüntetni? Az, hogy néha szólok neki, nem elég, egy másik alkalommal újra odacsap párszor magának. Köszönettel, üdvözlettel, választ várva: BL

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Diószegi Judit válasza pszichés zavar témában

Kedves Levélíró!

Gyermekkorban agresszív viselkedés akkor jelenik meg, ha a gyermek életében történt valami változás: ez lehet kistestvér születése, betegség-haláleset-konfliktus a családban, költözés, új közösségbe kerülés stb. Emellett akkor is megjelenhet, ha a gyermek látta (tv-ben, felnőttektől, gyerekektől) , hallotta ezt a féle viselkedési módot, mellyel az illető elért valamit. Át kellene gondolni az előbbieket és tisztázni, ha felmerül valamilyen probléma. A leírtak alapján az agresszív kisfiú viselkedése is szolgálhat mintául, főleg, ha ezzel a fiú elér valamit: elveszi a játékot stb. Az ütögetés lehet figyelemfelhívás is. Fontos, hogy beszéljék meg, ez nem jó dolog, nem szabad (mert anya-apa szomorú lesz, ők sem csinálnak ilyesmit) , és ne érjen el vele semmit (következetesen) . Próbálják meg a következőt: ha nem csinál ilyesmit, akkor dicsérjék, kapjon egy jól átlátható nagy karton papírra aznapra matricát, pontot, rajzot stb. Ha több összegyűlik, lehet egyéb jutalmazás: séta, kirándulás, finomság, kisebb ajándék. Ha rosszabbodik a probléma, keressenek fel gyermekpszichológust.

Kérdés: 2010. november 01., 11:12; Megválaszolva: 2010. november 04., 18:54
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Reggeli rosszullét
Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, hogy már hosszú ideje reggel nagyon nehezen kelek, remegek, émelygek, hasmenésem van, iszonyatosan izzad a...
15 éves gyermek idegrohamjai
Rexetin emelés
Frontin elhagyása