Lamotrigin

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Bizalommal fordulnék Önhöz a problémámmal, ami már napok óta nem hagy nyugodni.

Két éve diagnosztizáltak szkizoaffektív zavarral, illetve bipoláris zavarral, akkor kórházba is kerültem. Akkor  - a zárójelentés szerint -, súlyos mániás, felfokozott állapotot írtak le, Mostanában egész nap nyomom az ágyat, bár nem vagyok kifejezetten depressziós,   inkább csak éjjel sokszor ébredek fel. Lítiummal kezdtük, de azt hamar abba kellett hagyni, mert már kezdett beleszólni a pjzsmirigy működéembe.
Jelenlegi gyógyszereim: Zyprexa, (7.5 mg) .Depakine (1500 mg) , Rivotril (1 mg)

Sajnos nállam a Valproátnak egy kellemetlen mellékhatása jelentkezett, emiatt - a legutóbbi kontroll alkalmával -, a pszichiáterem megemlített egy Lamotrigine hatóanyagú készítményre való fokozatos átállást.
Sajnos a Doktor Úr most szabadságon van (egy hónap múlva rendel ismét) , viszont engem nagyon nyugtalanít az, amit a továbbiakban fodok írok, így Őnhöz fordulnék segítségül. Remélem kicsi megkönyebbülést ad majd a válasza.

Talán természetes reakció, hogy mihelyt megtudtam mindezt, egyből végigkerestem az internetet található, a címben említett hatóanyagú gyógyszer (szak) irodalmá. Sok jó, viszont sok számomra ijesztő dolgot találtam.


Kérem engedje meg, hogy kérdéseimet feltegyem Önnek:
     - Olvastam, hogy a Lamotrogin elsősorban antidepresszív hatású. Ugye ez nem azt jelenti, hogy kiválthatja a mániát (nem akrok megint abba a paranoid állapotba kerülni! ) ?

     - Profilaktikus kezelésben is megállja a helyét? Van olyan jó mint a Valproát sav, vagy esetleg hatékonyabb? (Egy közleményben azt találtam, hogy ez  a 3. generációs, legújabb hangulatstabilizáló.)

     - Legjobban aggaszt, és nem tudom kiverni a fejemből a következő gondolatot (aludni sem tudok ettől, azért is írók ilyen  későn) . A gyógyszernek elvileg gyakori mellékhatása a súlyos bőrreakció (pl. a Steven johnson syndrome) veszélye, különösen a kezelés első 8 hetében. Olvastam, hogy ennek esélyét  a vele együtt szedett Valproát nagy mértékben fokozza, ami ugye nállam fennálló probléma. Tehát ez azt jelenti, hogy beveszem a tablettát, és akkár bele is halhatok? Tényleg egy percről a másikra alakul ki az allergiás reakció? Van-e valami "előszele" a kiütéseknek? Ha esetleg észreveszek egy ilyet, és azonnal leállok a szedéssel, akkor az allergia is visszafordítható, az is azonnal megszűnik? VAGY pedig olyan csúnya végem lesz, mint a Steven johnson szindrómát, és a többi szörnyű bőrelváltozást bemutató képek? Ha nem is halok bele, akkor életem végéig olyan maradok? Ngyon félek!

Tisztelettel várom mielőbbi válaszát:
                                                    Kovács Csaba
                                       (egy szörnyen aggódó, rettegő beteg)

 

 

 

 

Dr. Bessenyei Mónika válasza pszichiátrai probléma témában

Kedves Levélíró!

A lamotrigin lehetséges mellékhatásai között szerepelnek a bőrkiütések, melyek általában a lamotrigin-kezelés megkezdése után 8 héten belül léptek fel. A kiütések többnyire enyhék és maguktól elmúlnak. Valóban, elviekben előfordulhat a Stevens-Johnson szindróma, de ennek valószínűsége kicsi (felnőttekben 1: 1000) . A megjelenés kapcsolatban állhat a lamotrigin nagy kezdőadagjaival és az ajánlott dózisemelési séma túllépésével, valproát egyidejű szedésével. A váltás szoros orvosi kontroll mellett történik és a lamotrigin dózisának emelésével párhuzamosan csökkentik a valproát dózisát, az esetleges panaszok megjelenését kezelőorvosa azonnal észleli és megteszi  a szükséges lépéseket. 

A Steven-Johnson szindróma rendszerint hirtelen kezdődik, láz kíséretében jelennek meg a bőrön lilás foltok, csalánkiütéssel, kis és nagy hólyagokkal jelentkezik. Elsősorban az arcon, tenyereken, talpon lép fel. Közérzet rossz, viszketés változó. Izületi fájdalmak előfordulnak. Ha a gyógyszerek szedése mellett bőr-vagy egyéb panaszai jelentkeznek, akkor azt jeleznie kell kezelőorvosának, aki megkezdi a megfelelő kezelést, abbahagyja a gyógyszerszedést. De hangsúlyoznám mégegyszer, ez nem egy általános mellékhatás, ritkán jelentkezik.

A lamotrigin bipoláris betegben alkalmas hangulatstabilizátorként, hatékony fenntartó kezelésként főleg a depressziós állapotok megelőzésére. De nem antidepresszáns, ezért nem váltja ki a mániás állapotokat. Mániás epizódok megelőzésére célszerű mellé más gyógyszert is adni, azok kivédésére kevésbé hatékony.

Remélem válaszommal meg tudtam nyugtatni.

Kérdés: 2010. március 01., 10:34; Megválaszolva: 2010. március 01., 10:34
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Bizalom?
Tisztelt Doktornő! Sajnos a bizalomhoz olyan orvos kellene, aki legelább megpróbálja elhitetni, hogy segiteni akar, nem letudni a néhány percet amit...
15 éve korban ez normális?...
15 éves vagyok. Nem rég észleltem, hogy nagyon ritkán belső remegésem van, ez leginkább kihat a kezemre, lábamra valamint hírtelen elgyengülök és...
Mi a bajom?
Évek óta időközönként rámjön egy roham.Ilyen esetben kimenekülök a házból is mert érzem hogy valaki figyel! Halálfélelmem van, ilyenkor...
Érdektelenség
Szeretnék tisztán látni de nem megy. A gondolataim napról-napra rosszabbak. Reggel úgy ébredek-kelek fel, hogy minek? Pesszimista vagyok negatív...
Hazudozás, mire jó? (pszichiátriai...
Jónapot kívánok! Volt egy "élettársam" fél évig. Utóbb kiderült, hogy több dologban is hazudozott, félre vezetett. (pld volt, hogy...