• Orbancfű-Johanniskraut szedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nö/Ur! Arra szeretnek valaszt kapni, hogy Xanax szedese mellett lehetseges-e az orbancfü szedese is? Nagyon regota szedek Xanaxot, amit nagyon lassan sikerült napi 4x0.25 mg-ra csökkentenem. Ezt is probaltam csökkenteni, de sajnos nem megy. Ezert gondoltam, ha Johanniskraut tablettat szednek, talan sikerülne a Xanaxot is nagyon lassan elhagynom, azaz csökkentenem. Azt olvastam, hogy pl. a Rivotrilrol könnyebben lehet leszokni. At lehetne-e allni a 4x0.25 mg Xanaxrol, a Rivotrilra? Es ha igen, akkor a 4x0.25 mg Xanax helyett, milyen dozisban kell a Rivotrilt szedni? Sajnos amikor szemelyesen probaltam psychiater velemenyet kerni, az volt a valasz, hogy nem kell valtani, szokjak le a Xanaxrol, vagy szedjek antidepresszanst. A Johanniskraut pedig szerinte egy baromsag es nem is tudja, hogy lehet-e szedni Xanax melle. Ezert kerem az Önök segitseget, mert eppen eleg nagy problemam, hogy Xanax függö lettem es nagy erö kellett, hogy a 4x0.5mg-rol, 4x0.25mg-ra csökkentsem az adagot. Nem szeretnek meg antidepresszanst is szedni, amikor nem vagyok depresszios, csak idönkent vannak rosszabb napjaim, ami azt hiszem termeszetes, hiszen 55 eves 2 diplomas nö vagyok, akinek 6 eve megszünt a munkahelye es azota feketen dolgozom napi 4 oraban, mivel ebben a korban mar nem kapok mas allast. Igy egyaltalan örülök, hogy ez is van. Elöre is köszönöm a segitsegüket. Üdvözlettel: B.Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongásoldó témában

        Kedves Judit!

        Orbáncfű kivonatot tartalmaz a vényre kapható Remotiv extra, illetve egyéb vény nélküli termékek. Több olyan készítményt, mely a központi idegrendszerre hat, nem ajánlatos együtt szedni, csak orvosi javaslat és kontroll mellett. A Xanaxhoz valóban kialakul függőség, mely testi és lelki egyaránt. A leszokáshoz idő és kitartás szükséges, csak nagyon kicsi lépésekben lehet a dózist csökkenteni. Rivotril szedése alatt is kialakul dependencia, hogy melyik gyógyszert könnyebb az adott páciensnek abbahagyni, azt előre nem tudom megmondani. Azt sem lehet csak így pontosan meghatározni, hogy bizonyos dózisú Xanax szedését mennyi Rivotrillal lehet kiváltani. Egyrészt, mert kórképtől és egyéntől függ, hogy javasolhjató-e a gyógyszer, állapottól függ, hogy mennyi, a hatásosságot pedig kontrollálni kell. Pszichiátriai, vényre rendelhető gyógyszerről van szó, tehát a pszichiáter írja fel, ha indokoltnak látja.

        Az antidepresszánsok nem csupán depresszióban szedhetőek, számos szorongásos kórképben (pl.: pánikbetegségben) jelentik a terápiát, ezért javasolta a pszichiáter a szedését.

        Indokolt lenne egy ismételt vizsgálat, állapotfelmérés és ennek megfelelő gyógyszeres és pszichoterápia megkezdése. Ha nem elégedett kezelőorvosával, akkor nyugodtan váltson.


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-26 08:46:21; Megválaszolva: 2010. február 26., 08:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: