online játék függőség

Tisztelt Szakértők!

A férjem (31 éves) online stratégiai játék függő. 3 éve ismerem, már akkor is sokat internetezett, de eleinte nem volt vele gondom, mert mellette foglalkozott velem is csinálta a dolgát.

Márciusban talált egy új játékot, ami teljesen felborította a családi békét. Szerencsére eljár dolgozni, azzal nincs gond, de az itthon töltött idejét csak és kizárólag játékkal tölti. Hétvégén pl. reggeltől estig játszik, 10-12 órát. Hozzá szólni nem lehet, mert akkor haragszik.  A munkával kapcsolatos dolgait is kezdi hanyagolni. Itthon semmit nem segít nekem, csak ha veszekszem érte. Velem se törődik igazán. Amíg én egyedül bevásárolok, cipelem a nehéz szatyrokat, takarítok (munka mellett) stb. ő itthon játszik. A szüleimmel lakunk együtt, és sajnos már ők is szóvá tették, hogy ez így nincs jól. Gyerekünk még nincs, de már "dolgozunk" rajta. Én kicsit félek, hogy a gyerek sem fog változtatni semmit, sőt... (férjem azt ígérte addigra megváltozik.) . Már nem járunk el sehova, ha kikapcsolódni vágyom, akkor egyedül kell menjek. Sokat sírok, mert féltem a házasságunkat és sajnos a válás is megfordult a fejemben, pedig szeretem a férjemet és ő is engem. A legnagyobb probléma, hogy nem ismeri be, hogy ez egy betegség, és nem normális, ahogy él! Ő szerinte ez normális, hogy játszik, mert sok ismerőse is ezt teszi (sajnos a barátai többsége is játékfüggő) . Neki ez a kikapcsolódás. Ha veszekszem vele, kicsit javul a helyzet, de csak pár napig, aztán minden kezdődik elölről. Azt még el kell mondjam, hogy erős dohányos volt, 1 éve leszokott róla miattam. Azt mondja azóta boldogtalan, és legalább a játékot ne vegyem el tőle. Azt gondolja, hogy a cigarettát feladta miattam, így semmi más teendője nincs felém, illetve itthon és hagyjam békén a játékkal.

Mégis mit tegyek? Úgy érzem ő nem akar változtatni a helyzeten, azt kéri én legyek megértőbb és fogadjam el olyannak, amilyen. Orvoshoz biztos nem tudom elcipelni. Én viszont már lassan orvosi segyítségre szorulok, mert kivagyok idegileg.Kérem adjanak tanácsot, mit csináljak másképp, hogy segítsek neki, hogy leszokjon a játékról?

Nagyon köszönöm! Aniho

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza játékszenvedély témában

Kedves Kérdező!

Attól tartok, nem biztos, hogy férje állapota pszichiátriai segítség nélkül javulni fog. A leírtak alapján számítógép függőségben szenved. Nehéz meghúzni a határt a hobbi és a betegség között, de akkor már pszichiátriai kórképről beszélünk, ha a tevékenység negatívan befolyásolja a család életét, az illető nem látja el mindennapi teendőit (pl: segítség Önnek a házimunkában, bevásárlásban, együtt töltött szabadidő, munka stb.) A kezelés pszichoterápia lenne, gyógyszerek pedig abban az esetben ha egyéb kórkép is fennáll (lehetséges pl.: depresszió) . Pszichiátriai vizsgálatra lenne szükség a pontos diagnózishoz, egyéb betegségek felderítésére és a kiváltó okok feltárására. Ugyanakkor elgondolkodtató, ha férje úgy érzi a cigaretta feladásán kívűl "nincs teendője Ön felé". A számítógépfüggőség betegség, de a másik fél elhanyagolása (más okból) az nem. Lehetséges, hogy párterápia sem ártana és el kellene gondolkodni arról, hogy ez a legjobb szituáció-e a gyermekvállalásra.

Amit Ön tud tenni, az, hogy rávilágít, mi mindent hanyagol el a férje, mennyi mindenben változott (nem előnyére) . Kérdezze, hogy miért nem tölt több időt Önnel, hogyan fog így gyermeket nevelni stb. Hangsúlyozza, hogy Ön így nem boldog és ezen csakis együtt ketten tudnak változtatni, ezért kellene szaksegítséget kérni, ha egyedül nem megy a játékról való leszokás. Az egyéni pszichoterápián kívűl léteznek csoportterápiák is, ahol hasonló emberekkel tudna párja találkozni, talán ez is érdekelné.

Ha szükséges, kérjen saját maga számára is segítséget pszichoterapeutától, a másik félt azonban meggyógyítani nem tudja, valahogyan fel kellene neki is keresnie orvost.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. december 16., 13:32; Megválaszolva: 2009. december 16., 13:32
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi lehet a gond ?
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...
Elmebeteg az anyukám