Notórius hazudozó a bátyám

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony!

Tanácstalan és tehetetlen vagyok az ügyben, ezért kérem a szíves segítségét.

Majdnem 20 éves bátyám teljesen kezelhetetlenné vált mostanára. Jelleme, és nem ésszerű értékrendje már kiskorában kiderült, akkor enyhébben. Nehéz a felfogása, téves képe van a világról (pl. úgy gondolja, hogy munka nélkül, csalással fog élni, csalással gazdagodik meg, és csak úgy az ölébe fog hullani a pénz) , sosem tanult, és még sorolhatnám.

A gondok ott kezdődtek, amikor 12 éves kora körül nagymamámnál több, mint 200 ezer Ft-os telefonszámlát hozott össze. Szüleim pszichológushoz vitték, ám utólag derült ki, hogy többet ártott mint használt... Egyre gyakrabban fordult elő, hogy elvitt dolgokat itthonról, hogy eladja saját hasznára, ill. tőlem, a hugától is gyakran lopott pénzt. Az én idegi állapotom ezek miatt semmi volt ahhoz képest, amin a szüleim keresztül mentek emiatt. Mindent megadtak nekünk, ami kellett, taníttattak, jól neveltek, szerető szülők, erre ezt kapják tőle. Pár hónapja pedig kiderült, hogy több, mint fél millió forintot lopott el itthonról. Édesanyám kis híján idegösszeroppanást kapott, Édesapám pedig egy újabb szívinfarktus szélére került.

A barátnője súlyosbított a kiskori helyzeten, ezért kerültünk ebbe a helyzetbe, ugyanis a lány nagyon anyagias, a bátyám pedig még a házat is eladná a fejünk fölül érte. Nem is érdekli a családja, soha egy kedves szava nem volt hozzánk, szinte fanatikusan rajong a barátnőjéért. Ő meg persze ezt ki is használja. Hazudozik mindenkinek, súlyos pénzeket kér kölcsön, kétes ügyletekbe ment bele csak azért, hogy szerezzen pénzt, ami elég lesz a lány elvárásainak. Már magának is hazudik, nem lehet vele értelmesen beszélni. Kibírhatatlan, ami itthon van.

Egyértelmű, hogy pszichiáteri segítségre van szüksége, ám mivel már betöltötte a 18. életévét, csak a saját beleegyezésével fordulhatnánk vele szakemberhez, amit nyilván megtagad. Kérem segítsenek, hogyan lehetne kikerülni ebből az ördögi körből? Félek, hogy a szüleim tönkremennek idegileg, és én nem tudok semmit sem segíteni.

Előre is köszönöm idejét és válaszát!

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hazudozás témában

Kedves levélíró!

A leírtak alapján a háziorvos segítségét kérve el kell juttatni a bátyját pszichiáterhez, aki diagnosztizálja a személyiségzavar milyenségét.

Erre azért van nagyon sürgősen szükség, mert teljesen kiszolgáltatottjai ennek az embernek.

Egyedül nem tudnak ezzel a problémával  megküzdeni, mivel neki nincsen betegség tudata.Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 15., 11:57; Megválaszolva: 2009. június 15., 11:57
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat