Koncentrációs nehézség

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néha kifejezetten nehezemre esik a koncentráció: Legtöbbször csak felületesen olvasom el a szövegeket, mintha félálomban lennék és néha többször újra kell olvasnom a szakaszokat, hogy felfogjam. Ez nem csak olvasás közben jelentkezik, szinte minden helyzetben. Olyan érzés, mintha pillanatokra nem lennék jelen, mintha egy pár percre hipnózisba esnék (persze csak köznyelvi értelemben) .Nemrég meg akartam mutatni egy gyereknek, hogyan is kell eljutni az egértől a sajtig egy "akármilyennevű" feladatnál, de nem találtam az utat. Nem egyszer, egyszer sem. Nem ez a legnagyobb gondom: gyakran nem jutnak eszembe a szavak. Úgy gondolom, az átlagosnál sokkal többször fordul elő. Zavaró. És néha a szavak kimondása is gondot okoz. Összekavarodik a nyelvem. Ez méginkább zavaró, főleg, hogy idegen emberek is megjegyezték már. Mintha az agyam darabokra esne szét. Ez az állapot néha napokig tart, néha csak pár órán keresztül, majd elmúlik és megint minden átlagos. Ezen a honlapon kitöltött tesztek alapján enyhén depresszióra hajlamos vagyok és súlyosan szorongó. Lehet... Volt olyan időszak az életemben (16 éves korom után) , amikor néhány év alatt megváltoztam: a bulizós, minden iránt érdeklődő, kitűnő tanuló leányzóból visszahúzódó, teljesen érdeklődésmentes, passzívan semmittevő, majd görcsösen teljesíteni akaró, minden helyzetben leblokkoló, többször is megbukó vagy kirugott valakiből végül egészen normális egyén lettem. Később már kimerészkedtem a házból, ha nagyon muszáj volt, néha emberekkel is beszéltem (mármint face-to-face) és a tanulmányi eredményeim is javultak. Persze koromnál fogva erősen hathatott rám a "felnőtté válás" nevezetű szindróma, de úgy érzem ennek a tényezőnek a hatása önmagában nem lett vona ilyen drámai. Szerencsére mostanában úgy tűnik, kezdek újra a régi önmagam lenni. Már senki sem tart csodabogárnak, inkább csak visszahúzódónak, ami számomra nagy eredmény. Néhány hónapja kedvem van élni, küzdeni pedig a környezetem nem változott, csak elmúlt az a korábbi nyomasztó érzés, valahogy lekerült az üvegbúra. Csak ez a koncentrációs kiesés bukkant fel, ami nagyon aggaszt. Korábban nem tapasztaltam ilyet. És a regény után íme a kérdésem: okom van e feltételezni, hogy valami nem rendeltetésszerűen zajlott (zajlik) bennem és ezért érdemes lenne e pszichológushoz vagy netalántán pszihiáterhez fordulnom? ui.: Most 26 éves vagyok Köszönettel: Akima

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza koncentráció témában

Kedves Akima!

Olyan tünetek váltakozásáról ír, amelyek nagyban meghatározzák az emberi tájékozódást, ezáltal viselkedést, és valahol a személyiség egységét. Igaz, hogy a személyiség változik, de ezalatt elsősorban a fejlődést reméljük. Ha valami nem a korának megfelelően működik (itt a koncentráció) , azt érdemes körbejárni. Az előzményeket is figyelembe véve javaslom keressen fel pszichológust, aki tud személyiségtesztet végezni, esetleg un. kognitív képességeket is fel tud mérni (ennek van egyébként "gépesített formája" bizonyos Intézetekben) és ezáltal magyarázattal szolgálhat a jelenlegi állapotára, valamint a személyiség érettségére vonatkozóan is. Ezután lehet az esetlges teendőket is megbeszélni. Ha ő úgy látja, majd irányítja pszichiáterhez vagy ideggyógyászhoz. Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Kérdés: 2009. május 12., 22:07; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 11:57
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság
Rexetin mellékhatása
álmatlanság