A párom skizofrén

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A párom paranoid skizofréniáan szenved és nem hajlandó semmilyen kezelésre. Még orvoshoz sem tudom elvinni. A kényszercselekvései egyre rosszabbak és a dühkitöréseikor már félek tőle, hogy nehogy valami komolyabb baj legyen. A kérdésem az lenne, hogy, hogyan lehetne megoldani azt, hogy bevigyék kezelésre, mivel önszántából soha nem menne be. Kényszerrel is be lehet vitetni? És ha igen, hogyan? Ez lehetne a végső megoldás, mert sem ő sem én nem tudok így élni! Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg Szakértő válasza paranoid skizofrénia témában

Tisztelt Levélíró! Súlyos dolgokat ír le, mármint, ami a pszichiátriai diagnózist illeti. Gondolom (és remélem), hogy ezt a diagnózist pszichiáter állította fel, vagyis valamikor történt pszichiátriai vizsgálat. Tehát ha van orvosi előzmény, akkor lehet ahhoz a kezelőhöz (vagy vizsgáló személyhez) fordulni (aki vizsgálatra berendelheti ha gondozási területére esik, vagy beutalhatja stb) Egyébként a pszichiátriai betegségek nagy százalékában hiányzik, vagy nem megfelelő a betegségbelátás. Amennyiben a pszichés állapot veszélyeztetőnek minősül (vagyis önmagára vagy másokra veszélyes) abban az esetben sürgős szükséggel mentőszállítással (esetleg karhatalmi segítséggel) be lehet vitetni pszichiátriai osztályra. Ehhez elég, ha a háziorvosa ad beutalót. Mindenesetre ajánlanék egy könyvet, ami a szkizofréniával élőkkel való együttműködést szolgálja: Xavier Amador: Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! (alcím: , Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában?) Lélekben Otthon Kiadó, 2008. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. április 02.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Paranoid skizofŕénia
THC abusus miatt kerultem először pszichiátriai kezelésre 2003 októberében. Azóta nem nyúltam egyszer sem (!) kábítószerhez, többször visszaestem...
Paranoid skrizofénia
Tisztelt Doktornő! Nővérem 15 év óta kezelik paranoid skrizoféniával. Egyszer volt kórházban, azóta gyógyszeres kezelést kap, rendszeresen találkozik...
Pszichés betegség lehetséges szervi...
Kérdésemre pszichiáter szakértő válaszát várom. A barátomnál 2. pszichotikus epizódot követően paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. Ezt a diagnózis én sok...
Apámnak elmebaja van, paranoid...
Itthon eléggé kibírhatatlan, mindenbe beleszól, nem dolgozik, gyógyszereit a "legaljább" italokkal veszi be, amiket természetesen egész nap fogyaszt. A...
Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Hallucináció vagy más magyarázat?