A párom skizofrén

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A párom paranoid skizofréniáan szenved és nem hajlandó semmilyen kezelésre. Még orvoshoz sem tudom elvinni. A kényszercselekvései egyre rosszabbak és a dühkitöréseikor már félek tőle hogy nehogy valami komolyabb baj legyen. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megoldani azt hogy bevigyék kezelésre, mivel önszántából soha nem menne be. Kényszerrel is be lehet vitetni? És ha igen hogyan? Ez lehetne a végső megoldás, mert sem ő sem én nem tudok így élni! Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza paranoid skizofrénia témában

Tisztelt Levélíró!

Súlyos dolgokat ír le, mármint ami a pszichiátriai diagnózist illeti. Gondolom (és remélem) , hogy ezt a diagnózist pszichiáter állította fel, vagyis valamikor történt pszichiátriai vizsgálat. Tehát ha van orvosi előzmény, akkor lehet ahhoz a kezelőhöz (vagy vizsgáló személyhez) fordulni (aki vizsgálatra berendelheti ha gondozási területére esik, vagy beutalhatja stb)

Egyébként a pszichiátriai betegségek nagy százalékában hiányzik, vagy nem megfelelő a betegségbelátás. Amennyiben a pszichés állapot veszélyeztetőnek minősül (vagyis önmagára vagy másokra veszélyes) abban az esetben sürgős szükséggel mentőszállítással (esetleg karhatalmi segítséggel) be lehet vitetni pszichiátriai osztályra. Ehhez elég, ha a háziorvosa ad beutalót.

Mindenesetre ajánlanék egy könyvet, ami a szkizofréniával élőkkel való együttműködést szolgálja: Xavier Amador: Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! (alcím: Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában? ) Lélekben Otthon Kiadó, 2008.

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Kérdés: 2009. április 02., 11:10; Megválaszolva: 2009. április 02., 11:10
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?