Mirtazapin Sandoz csökkentés

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni gyógyszeremmel kapcsolatban. Evészavarom lassan 15 éve áll fenn, 7 éve kerültem olyan helyzetbe, hogy az orvosom gyógyszeres terápiát javasolt. Ennek keretein belül a Prozacot, Olanzapynt és sok más típust próbáltunk, de nekem a Mirtazapin használt leginkább - aminek nem elsősorban hangulatjavító. hanem altató hatását éreztem, viszont abban is volt rá szükségem. (Amikor gyógyszert váltottunk, akkor az alváshoz külön "segítségre", más gyógyszerre volt szükségem, ezért visszatértünk erre.) Viszont az elmúlt időszakban, emésztési problémák miatti kivizsgáláson kiderült, hogy a hisztaminbontó enzimem, a DAO-enzim szintem alacsony, ami okozhatta a tüneteim jelentős részét. Olvastam sok mindent ezzel kapcsolatban, többek között olyat is, hogy az antipszichotikumok, nyugtatók okozhatnak csökkent enzimtermelést. Ez volt az egyik oka annak, hogy a kb. 1,5 hónapja 1,5 tabletta (45 mg) Mirtazapin adagomat elkezdtem csökkenteni, most már nem szedem egyáltalán. Sajnos azóta aludni sem tudok, természetes szerekkel próbálkoztam bármiféle eredmény nélkül. Az elalvás a legnehezebb, de ha sikerül is, akkor is többször ébredek éjszaka. Másrészt a vírus miatt kénytelen voltam orvost váltani, aki egyszerűen azt mondta, hogy ideje lenne nem gyógyszerrel, hanem valódi munkával megoldani a problémát, kezdjem el elhagyni. Így az egyik kérdésem: - Az alvásprobléma csak átmeneti, a leszokást kísérő tünet lehet? Amennyiben nem, akkor ha hosszú távon mondjuk negyed tablettát, 7,5 mg-ot szedek, (ha ez elegendőnek bizonyul az alváshoz) az bármilyen más károsodást okozhat a szervezetemben? Lehetséges, hogy idővel újra egyre többet kell majd szednem, ha ez az adag már nem lesz hatékony az alváshoz? - Kisebb dózis, maradjunk a 7,5 mg-nál, mellett a DAO-enzim termelődésem normalizálódhat? - Vagy lehet olyan szintetikus altatóval kompenzálni, ami nem kábít más napra, de nem okoz egyéb csökkent működést a szervezetemben, sem hozzászokást? Tudna esetleg ajánlani konkrétan valamit? Természetesen a lelki terápiát is elkezdem, de most már hetek óta nem pihenem ki magam rendesen, ami a napközbeni teljesítményemet is befolyásolja, így nagyon "csábító" lenne visszatérni a biztos alváshoz, de az emésztésemben sem szeretnék nagyobb kárt okozni, mint ami jelenleg fennáll... Doktor Úrral az első - és utolsó - konzultációnk hangulata után nem feltétlenül szeretném folytatni a gondozást, ezért fordulok Önhöz. Segítségét előre is köszönöm! M.K.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszerváltás témában

Tisztelt Kérdező,

A Mirtazapin leírásában nem szerepel az Ön által leírt mellékhatás. Én sehol nem akadtam ilyen információra, ettől még lehet, hogy szerepel a ritka mellékhatások között, amit nem tüntetnek fel a gyógyszer tájékoztatón. A gyártó céget esetleg meg lehetne kérdezni, ők tudják a legpontosabb visszajelzést adni erről.

Az alvászavar gyakran visszatér a gyógyszer elhagyásakor. Nem tudom, hogy kisebb gyógyszermennyiség hogyan hatna az enzimtermelődésre, altató hatása viszont sokszor már ebben a mennyiségben is kielégítő..

Gyógyszeres kezelésként még a Miagent szoktam alkalmazni, ha antidepresszáns hatás mellett szedációra is van szükség. Esetleg meg lehetne próbálni.

A benzodiazpinek sajnos valóban hozzászokást okoznak hosszabb távon.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. november 01., 08:29 ;Megválaszolva: 2020. november 05., 22:39
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Faxiprol 75
Szorongásos deprsszió
Tisztelt Doktornő! Fél éve kezdődött nálam a szorongás.Eleinte próbáltam gyógyszer nélkül leküzdeni, de sajnos csak rosszabb lett. A...
Remotivextra után szedhetem az ssri...
Kedves dr. Nő! Szorongásos, pánikos, középsúlyos depressziót állapított meg a szakorvos nálam. Floxet 20 mg ssri antidepresszánst írt fel....
gyógyszer váltás
Tisztelt Doktornő! Mirzaten 15 mg-ról váltok gyógyszert dulodet 15mg-ra. Az orvosom /akit nagyon szeretek, / szabadságon van és nem szeretném...
Váltás
T. Doktor Úr/Nő! 4 éve Seropramot szedek. Pszichiáterem javaslatára - mivel ismét előjöttek pánikrohamok, szorongások, - frontint írt fel, napi 3...