• Legfőképpen Kisagy/tarkó/gyomor, illetve testszerte görcsrohamok - Szomatoform Zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, Panaszaimat részletesen már feltettem önöknél, ahol Szappanos Doktornő válaszolt. https://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/neurologia/161532 Szerencsére az Angio MRI is negatív lett. Azóta gasztroenterológiai és fül orr gégészeti vizsgálaton is voltam (Valóban a gégémet irritálja a sav), lesz gyomortükrözésem, illetve retroscopia vizsgálatom aranyérre. Gyomortükrözésen 3 évvel ezelőtt voltam, akkor nem találtak semmit. A szakorvos tisztában van a szomatoform eredettel, viszont szövődmény miatt javasolta az újabb tükrözést. Elfogadom a lelki/életmód-beli okokat ezzel a fő betegséggel kapcsolatban, mivel az összefüggéseket kezdem látni. Az első kérdésem az lenne, hogy maradandó-e ez a mentális betegség? 2 Pszichiáter és a fogorvosom is megnyugtatott, hogy ki fogom nőni idővel és sajnos a vegetatív idegrendszerem beteg. Azt érzem, hogy mintha bennem lett volna ez korábban is, és abban is biztos vagyok, hogy hosszú idő kell. Gyógyszeres kezelés mellett, megpróbálom a legtöbbet amit tudok. Életmódbeli változtatások elsődlegesen, rendszeres sportolás, kocogás, izomtorna, úszást is bevetem. Jelenleg ezeket szedem: Xanax 0,25 3x1, Convulex 150 mg, Pantoprazol 2x1 (savlekötő), Paroxat 20 mg 1x este A gondot az jelenti, hogy lényegében úgy érzem, hogy agyamat kb ki kéne, hogy kapcsoljam, hogy kigyógyuljak ebből, legalábbis "átkódolnom". Lényegében természetes érzések is fájdalmat okoznak, amióta hirtelen megjelentek a rohamok és az egész idegrendszerem érzékeny mindenre szinte. Körzeti pszichiáterhez járok és klinikai szakpszichológushoz is fogok járni. A kérdésem az lenne, hogy a kiváltó okokat próbáljam vagy csökkenteni vagy megszüntetni? Illetve milyen stratégiával érdemes nekimenni ennek a betegségnek? Kineziológus, yoga, autogrén training? Sajnos minden "természetes" érzést nem tudok megszüntetni. Próbáljam "edzeni" a kisagyamat memóriagyakorlatokkal? A kisagy környéki éles görccsel nagyon nehezen tudok harcolni ha már ott van. Ami legfőképpen okozza, az úgy-látszik a nagy fokú koncentrálás, figyelem, illetve memorizálás is. A munkahelyi "pőrgés" és "agyalás" és idegesség közvetlen okozói jelenleg. Mintha a pörgő érzés amit átéltem tegnap, elkap a következő napokban is amit próbál feldolgozni a szervezetem. Xanax nagyon sokat segít. Sajnos ért egy lelki trauma 2-3-szor is július közepe táján, eléggé nagy fokú stressz, félelem, ami szerintem közrejátszhatott. A munkát egyelőre nem hagynám ott, ezt javasolták, hogy ne tegyem. Előre is elnézést kérek, mindenfajtaképpen szeretném hallani még egy orvos véleményét erről. Köszönettel, Zoltán

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a Pszichoszomatikus tünetképzés témában

        Tisztelt Kérdező, A kiterjedt szorongásos és szomatikus panaszok miatt mindenképp jónak találom, hogy gyógyszeres kezelést vállal. Ennek hatására néha 1-2 hónapot is kell várni, / máskor meg napok alatt érezhető a javulás/. Emellett a pszichoterápia hatékonyan járulhat hozzá a tünetek hátterének megismeréséhez, a panaszok enyhüléséhez. Az életmódbeli változtatások is mindenképp hasznosak. Emellett a relaxációs módszerek is kiegészíthetik a terápiát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2019. november 07., 18:45; Megválaszolva: 2019. november 12., 15:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: