Legfőképpen Kisagy/tarkó/gyomor, illetve testszerte görcsrohamok - Szomatoform Zavar

Kedves Doktornő, Panaszaimat részletesen már feltettem önöknél, ahol Szappanos Doktornő válaszolt. https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/neurologia/161532 Szerencsére az Angio MRI is negatív lett. Azóta gasztroenterológiai és fül orr gégészeti vizsgálaton is voltam (Valóban a gégémet irritálja a sav) , lesz gyomortükrözésem, illetve retroscopia vizsgálatom aranyérre. Gyomortükrözésen 3 évvel ezelőtt voltam, akkor nem találtak semmit. A szakorvos tisztában van a szomatoform eredettel, viszont szövődmény miatt javasolta az újabb tükrözést. Elfogadom a lelki/életmód-beli okokat ezzel a fő betegséggel kapcsolatban, mivel az összefüggéseket kezdem látni. Az első kérdésem az lenne, hogy maradandó-e ez a mentális betegség? 2 Pszichiáter és a fogorvosom is megnyugtatott, hogy ki fogom nőni idővel és sajnos a vegetatív idegrendszerem beteg. Azt érzem, hogy mintha bennem lett volna ez korábban is, és abban is biztos vagyok, hogy hosszú idő kell. Gyógyszeres kezelés mellett, megpróbálom a legtöbbet amit tudok. Életmódbeli változtatások elsődlegesen, rendszeres sportolás, kocogás, izomtorna, úszást is bevetem. Jelenleg ezeket szedem: Xanax 0,25 3x1, Convulex 150 mg, Pantoprazol 2x1 (savlekötő) , Paroxat 20 mg 1x este A gondot az jelenti, hogy lényegében úgy érzem, hogy agyamat kb ki kéne, hogy kapcsoljam, hogy kigyógyuljak ebből, legalábbis "átkódolnom". Lényegében természetes érzések is fájdalmat okoznak, amióta hirtelen megjelentek a rohamok és az egész idegrendszerem érzékeny mindenre szinte. Körzeti pszichiáterhez járok és klinikai szakpszichológushoz is fogok járni. A kérdésem az lenne, hogy a kiváltó okokat próbáljam vagy csökkenteni vagy megszüntetni? Illetve milyen stratégiával érdemes nekimenni ennek a betegségnek? Kineziológus, yoga, autogrén training? Sajnos minden "természetes" érzést nem tudok megszüntetni. Próbáljam "edzeni" a kisagyamat memóriagyakorlatokkal? A kisagy környéki éles görccsel nagyon nehezen tudok harcolni ha már ott van. Ami legfőképpen okozza, az úgy-látszik a nagy fokú koncentrálás, figyelem, illetve memorizálás is. A munkahelyi "pőrgés" és "agyalás" és idegesség közvetlen okozói jelenleg. Mintha a pörgő érzés amit átéltem tegnap, elkap a következő napokban is amit próbál feldolgozni a szervezetem. Xanax nagyon sokat segít. Sajnos ért egy lelki trauma 2-3-szor is július közepe táján, eléggé nagy fokú stressz, félelem, ami szerintem közrejátszhatott. A munkát egyelőre nem hagynám ott, ezt javasolták, hogy ne tegyem. Előre is elnézést kérek, mindenfajtaképpen szeretném hallani még egy orvos véleményét erről. Köszönettel, Zoltán

Dr. Pálvölgyi Rita válasza Pszichoszomatikus tünetképzés témában

Tisztelt Kérdező,

A kiterjedt szorongásos és szomatikus panaszok miatt mindenképp jónak találom, hogy gyógyszeres kezelést vállal. Ennek hatására néha 1-2 hónapot is kell várni, / máskor meg napok alatt érezhető a javulás/. Emellett a pszichoterápia hatékonyan járulhat hozzá a tünetek hátterének megismeréséhez, a panaszok enyhüléséhez.

Az életmódbeli változtatások is mindenképp hasznosak. Emellett a relaxációs módszerek is kiegészíthetik a terápiát.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2019. november 07., 18:45; Megválaszolva: 2019. november 12., 15:03
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Depresszió főként testi tünetekkel?...
Tisztelt Doktornő! Az alábbi főként testi tünetektől szenvedek lassan két éve, rengeteg fizikai vizsgálat (közte agyi MR is) nem adott érdemi...
Érdeklődés
Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy jobb oldali hasi fájdalmam van hetek óta. Több helyen jártam az eredmények negatívak. Lehet a fájdalom...
Éjszakai bizsergés, remegés...
Június végén sikerült kiprovokálnom egy kiadós derékfájdalmat magamnak. A családorvosomnak azt is elpanaszoltam, hogy tartósabb üléskor zsibbad a...
Pszichésen fáj-e a szemem?
Tisztelt Doktornő! Február óta vagyok rosszul. Előtte egy elég stresszes félévem és vizsgaidőszakom volt (egyéb nehezeítéssel pl. TDK munka...
Érdeklődés egy betegséggel...