• Mi valószínűsíthető a tüneteim hátterében?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Sajnos Tourette- szindrómában szenvedek, és rengeteget pislogtam, de lett egy agresszívebb tik, ami a testem befeszítését jelenti, kilégzés közben erőltetem a levegő kifújását, néha annyira, hogy a fejem belefájdul, illetve a testbefeszítés hirtelen és nagy erővel történik, az kihat a fejemre, mert akkor mindig belenyilal, és ilyen majdnem szétfeszül érzést érzek, ilyenkor a fülem is bedugul, legutóbb vérzett is az orrom. Nagyon szörnyű, és az is hogy nem tudom irányítani. A szemöldökömet is szoktam emelgetni repetitíven. A napokban viszont (a tüneteim lekorlározódnak a bal arcrészemre) a bal szememnél elkezdtem egy zsibogást érezni, amikor próbáltam megemelni a szemöldökömet akkor sokkal lassabban ment, mintha valami izomgörcs alakult volna ki, és az a legnagyobb panaszom jelenleg, hogy amikor beszívom a levegőt az orromon, akkor a bal orrlyukamon nehezebben megy a ventilláció, mintha lenne ott valami, raadásul a szemem alatti rész, a szemhéjam is beszívódik, az orromhoz közeli része, mintha vákuum alakult volna ki. Emiatt a szemem már könnyesedik néha, mert ez a folyamatos irritáció, hogy a légzéssel együtt mintha az üregeimbe is levegő kerülne elfárasztja a szem körülötti izmokat/idegeket. Néha érzem, hogy belenyilal a bal homlokomba, amikor a bal szememmel felnézek. Nem tudom ez gégészeti, vagy neurológiai tünet. A bal orromban alakulhatott ki valami, vagy simán elfáradt egy ideg, és amiatt vannak ezek a tünetek. Orvoshoz készülök, de kisváros, és nem merem elmondani, hogy Tourettem van, ezért írtam ki a kérdést, hogy mennyire valószínű az, hogy az arc és test feszítésektől, valami sérülést okozhattam magamnak, a látóidegeknek, vagy az idegeknek? Próbálok arra gondolni, hogy üreggyulladás, sőt a bal oldalon a lenti bölcsességfogam is nő. Mégis mennyire valószínűsíthető az, hogy okozhattam magamnak sérülést a Tourettes tikkekkel, vagy simán csak ezzel nem összefüggő banális oka van? Nagyon köszönöm a válaszat!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a Tourette szindróma témában

        Tisztelt Kérdező, Neurológushoz kéne fordulni a kérdésével. Én még nem tapasztaltam olyat, hogy a tikkek idegkárosodást okoztak volna. Indokolt lehet a fogászati- és a fül-orr-gégészti vizsgálat is. Mindezek negatív eredményeit követően felmerül a pszichiátriai gyógyszer beállítása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2019. február 04., 20:19; Megválaszolva: 2019. február 13., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: