Zaj hiperszenzitivitás

Tisztel Doktornő! 23 éves orvostanhallgató egyetemista vagyok. Kb. 8 hónapja lakom panelban a párommal, előtte családi házban éltem 7 évet, azelőtt tégla társasházban laktam., Amióta panelban lakom iszonyatosan, elmondhatatlanul elviselhetetlennek élem meg a zajokat, valószínű sikerült is egy zajosabb panelt kifogni, de engem szinte minden zaj zavar. Onnan tudom, hogy velem van a baj, hogy a páromat például egyáltalán nem zavarja. Folyamatosan dübörögnek felettünk, valaki biztos hogy 1 nap legalább egyszer kopácsol, a gyerekek sikonyálnak, húzogatnak, tologatnak mindent, és néha nagyon besokallok és kirobbanok. Most is a híradót néztük és kijöttem a szobából, mert annyira zavart, hogy a felettünk lévő valamit dübörgött, én meg visszakopogtam neki, hogy csend legyen végre. Van, hogy még 11-kor is beszélgetnek felettünk. Éppen ezért füldugóban szoktam aludni, de a sok füldugó használattól meg már többször is begyulladt a fülem. Ritkán mondom másnak, hogy zavarnak a zajok, mert nem akarok idegesíteni ezzel senkit, ezért kénytelen vagyok elfojtani., De mivel még 2 évet biztosan panelban fogunk lakni, nem akarom ezt a krónikus stresszt mindig elfojtani, valami megoldást szeretnék találni, hogy jobban el tudjam viselni a zajokat. Szinte mindig a konyhában tanulok/csinálom a dolgaimat, mert az még a legcsendesebb része a lakásnak. Sokáig fent vagyok mindig, hogy éjfélkörül, amikor lefekszem már valószínűleg csend van. Már mondták nekem, hogy túlérzékeny vagyok a zajokra, de egyszerűen képtelen vagyok kizárni. A ház ahol 7 évig éltem síri csendes volt, semmi nem volt, valószínű ezért vagyok most nehéz helyzetben. Úgy érzem nem tudok így élni, szinte folyamatosan keresem, hogy mikor tudunk másnál aludni, szeretek nem itthon lenni, hogy ne halljam a zajokat. Már többször gondoltam, hogy felkeresek ezzel pszichológust vagy pszichiátert, ezért írok most Önnek. Ön szerint mi tévő legyek?

Dr. Pálvölgyi Rita válasza zajérzékenység témában

Tisztelt Kérdező, Feltételezem, hogy lelkileg is elutasítja a változást, ami a korábbi életkörülményei és a mostaniak között van. Talán ezzel ellenne dolga: Elfogadni ezt az átmeneti időszakot minden kellemetlenségével, vagy változtatni rajta, ha elfogadhatatlan. Ebben persze lehet kolléga segítségét kérni. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2016. január 22.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Zajallergia?
Lányomról van szó. Évek óta a zajok rettentően idegesítik. A halk és erős zajok egyaránt zavarják, a legkisebb zajt is meghallja, nem lehet vele egy...
Paranoid viselkedés belátás nélkül
Antidepresszáns gyógyszerinterakció
Tisztelt Doktor Nő! Tavaly szeptemberében kezdtek kezelni pánikbetegséggel, szorongással. Szédüléssel járó panaszok, izzadás, erős szívdobogás, homályos...
Antidepresszáns váltás
Tisztelt Doktornő! 12 évig szedtem Cipralex 20 mg gyógyszert, (kevert szorongásos, depressziós tünetek miatt) amely tökéletesen bevált, teljesen jól éreztem...
Megőrülhettem?
Tisztelt Doktornő! Harmad éves orvostanhallgató vagyok. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tavaly novemberben a vizsgaidőszakom előtt erős pánikrohamokkal...
Furcsa testi tünetek lelki alap?
Kedves Doktornő! Az én problémám január közepén kezdődött, amikor is kiderült egy nőgyógyászati probléma (petefészek ciszták) mivel az orvos azt mondta,...