Agyserkentő szerek?

Kedves Doktor/Doktornő! 21 éves fiatalember vagyok, nagy tanulási nehézségeim vannak. Dyscalculiás vagyok, van már szakmám, utána megpróbáltam letenni az érettségit estin és nem is dolgoztam akkor, és valaki aki 4 műszakba dolgozott 5ösre letette a töri dogát, ezen még mindig kiakadok. Születésem óta növekedési- és tesztoszteron hormon hiányom van, a szervezetem nem termeli ezeket a hormonokat a pajzsmirigy hormonnal együtt, alulműködésem van. IQ= 69, enyhe értelmi fogyatékosság. Láttam egy bizonyos filmet amiben a főszereplő bekap egy pirulát amitől ő lesz a világ legokosabb embere, és ettől bármi lehetségessé válik. Nehezen tudok tanulni, sokszor elterelődik a figyelmem, azt hiszem ADD/ADHD-m van, de nem akarom ritalinnal kezeltetni... Először természetes szereket próbáltam ki, majd utána piracetámot, ami az első 1-2 hétben jó is volt de mostanára már nem ugyanolyan a hatása, a hatása alatt megcsináltam a mensa IQ-tesztet és 96-ra jött ki a pontszám. Az a gondom hogy a piracetám már nem igazán működik úgy ahogy először de ettől függetlenül még szeretném szedni életem végéig, és ginkgo bilobával, L-tirozinnal, nemrég kolint és inozitolt, DMAE-t adtam hozzá az étrend kiegészítő csomagomhoz, mivel hallottam hogy a piracetám a kolinergikus receptorokon fejti ki a hatását, így próbáltam pótolni az acetil kolint de azóta semmi hatása, sőt a memóriám is a régi, nincs semmi javulás. A nootropikus szerekről elég sokat tudok, ebben a témában nincsenek tanulási nehézségeim mert érdekel, ami meg nem érdekel arra nem tudok koncentrálni, pedig sokan leteszik az érettségit úgy hogy nem érdeklik őket az aktuális tananyag mégis sikerül. 2 hetes egyfolytában tanulással és előkészített, internetről letöltött összefoglalóval megcsináltam irodalomból 5ösre egy felelést. De viszont nagyon nehéz volt. Ön javasolja hogy egészítsem ki azokat amiket jelenleg szedek, vinpocetin-nal és nicergolinnal? Én ezeket egész életemben akarom szedni, mert anélkül a munkámnak sem tudnék megfelelni a krónikus fáradtságom miatt, és nem tudnék megfelelni az egész életnek. A nootropikumok külföldön nagyon elterjedtek, vény nélkül is lehet kapni őket amerikában de itthon meg le vagyunk maradva és csak kevés szer elérhető. A modafinil szedésén is gondolkozok, de lehet hogy Stevens Johnson szindrómát okoz, bár erre nagyon csekély az esély 10 millióból egy a lehetőség rá, továbbá mellékhatásként szívritmuszavar okozhat. Most akkor szedjem-e vagy ne, vagy inkább próbáljam meg amiket előbb felsoroltam? Vajon ezek a szerek szedésével össze lehet hozni érettségit, diplomát, és megváltozhat tőlük az életem? Mivel teljesítménybéres vagyok a munkahelyemen, amióta szedem a nootropikumokat mindenki csak dícsér, állandóan elégedettek velem, és igaz, kicsit, de emelkedett a fizetésem kb. annyi amiből a piracetám és vinpocetin utánpótlásáról lehetne gondoskodni. A piracetámnak nincs káros hatása rám, alacsonyabb a toxicitása mint a só, ezt tudom, sajnos ez csak 10g-nál aktív, de egyébként non toxikus és kipróbáltam már 7 g-nál is, külföldről lehetne rendelni noopeptet, ami hasonló mint a piracetám csak 10mg-nál aktív és én meg nem merek rendelni nehogy elkapja a vám. Elnézést kérek a hosszú levélért de nagyon megköszönném a választ és hogy mit tegyek szedni, vagy ne szedni?

Dr. Pálvölgyi Rita válasza tanulási nehézségek témában

Tisztelt Kérdező,

Ezekre a kérdésekre nem tudok így ismeretlenül válaszolni. Azt hiszem, hogy kolléga kontrollja mellett ki lehetne próbálni, hogy mi az az ideális kombináció, amitől a legjobb állapot várható. Ugyanakkor tudni kell, hogy a az organikus talajon fennálló részképesség zavarok kezelésének lehetősége korlátozott. Tehát a gyógyszerektől nem várható, hogy a teljesítményt normalizálják. Nem tudom, készült-e részletes neuropszichológiai vizsgálata. Ha nem, érdemes volna csináltatni, ez sokat elmondhatna az organikus háttér részleteiről.

A gyógyszerekkel kapcsolatosan általánosságban azt tudom mondani, hogy a nootropikumokkal biztosan nem okozhat bajt. a nicergolinnal kapcsolatosan nincsenek tapasztalataim, neurológust kéne talán megkérdezni. A modafinil tudomásom szerint nem hozzáférhető. kontroll nélküli szedését pedig nem javaslom.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2016. január 18., 08:55 ;Megválaszolva: 2016. január 20., 16:59
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar
Mit tegyek, ha beleszerettem az...
szkizotipiás rendellenesség