Éjszakai bizsergés, remegés, gyomorégés, állandó éhség... Mi lehet az ok?

Június végén sikerült kiprovokálnom egy kiadós derékfájdalmat magamnak. A családorvosomnak azt is elpanaszoltam, hogy tartósabb üléskor zsibbad a bal lábfejem külső széle. Ideggyógyász, MR. Diagnózis: porckitüremkedés a keresztcsigolyámnál (S1-L5) . Javasolt kezelés: gyógytorna. (Ezt csak azért írtam le, mert talán nem kizárható, mint a továbbiak kiváltó oka.) Viszont, már amikor a derékfájdalmaimmal orvoshoz mentem, már akkor is volt egy égés a bal vállamban. Nem nevezném fájdalomnak, inkább forrósodás, égés. Aztán pár nap után megjelent a bizsergés, mindkét lábamban, előbb csak a bokáknál, később a térdeknél is, majd a lábszárakban is, de utóbbinál csak a bőr bizsergett, zsibogott. Ekkor a családorvos vérvizsgálatokkal kizárt minden gyulladást. Közben én egyre jobban bizseregtem, "égtem", jellemzően éjszaka. Már aludni sem tudok. Hullámokban jön. Tart egy negyed órát, felet, aztán fél óra-óra nyugalom, s aztán megint. A családorvos újabb vizsgálatokat írt fel, ezúttal az autoimmun betegségek kizárása céljából. Azok is negatívak lettek. Reumatológushoz küldött. Ott elmondtam: a bizsergés olyan, mintha paprikával lenne bekenve a bőröm, főként a lábszáraim. Ugyanakkor, ég a bal vállam és felkarom (éjszaka ez kiterjed az egész testemre) . És ég a nyelvem, a szemem, és most már a gyomromban is égést tapasztalok. A szemem kicsit be is van pirosodva. ANA 17, p-ANCA, c-ANCA, PCR B27 vérvizsgák, mind negatív. Ezekkel már nem is láttam értelmét a reumatológushoz visszamenni. Mostanában a gyomorégés az, ami rányomja a bélyegét a délutánjaimra, de nem a közismert savtúltengéses. Az is lehet, hogy csak görcsbe húzódik, nem tudom eldönteni. Úgy érzem, fel van fokozódva a gyomorműködésem. Mindegyre ennem kell, hogy elmúljon az az érzés. Ez pedig rám egyáltalán nem volt jellemző. Mindemellett fogytam 9 kilót. És nagyon ideges, feszült vagyok, főleg reggel. Mostanában az éjszakai bizsergés-égés mellé bejött a gyomorégés és az orr-nyálkahártyám és a fogínyem égése. A bizsergés már az egész testemet elborítja, de a bal oldalt jobban. Az arcom bal felét is. Úgyhogy altatót is veszek be 1 óra körül, hogy valamennyit tudjak aludni. Azért nem lefekvéskor, mert reménykedem, hogy hátha nem lesz szükséges... Mostanában már az altató sem nyomja el a hullámokat, felébredek, amikor jönnek, és remegek az idegességtől (! ) . Talán még fontos lehet, hogy azt tapasztalom, hogy amikor fizikailag megterhelő dolgot végzek – akár, ha a szabadban is – fokozottabb a gyomorégés, és aznap éjszaka rosszabbul vagyok. Pedig logikusan fordítva kéne legyen. Amelyik nap nincs fizikai megerőltetés, előfordul, hogy csak egy-két kisebb hullám ébreszt fel. 14 évvel ezelőtt pontosan ugyanilyen tüneteim voltak. Akkor sok-sok orvos látott, rengeteg vizsgálaton mentem át, de nem lett diagnózisom, hacsak nem a hipochonderség.:) Akkor elmentem pszichológushoz, megtanultam meditálni, és idővel elmúlt a bajom. Hogy attól-e vagy sem, nem tudom. Mostanában ismét elővettem azt a meditációs hanganyagot, de most már kb. 6 hete végzem a gyakorlatot, naponta kétszer, és nincs eredmény!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza pszichoszomatikus tünetképzés témában

Tisztelt Kérdező,

Az alapos testi kivizsgálás negatív eredménye felveti annak a lehetőségét, hogy pszichoszomatikus tünetképzés talaján alakulnak ki a panaszai. Talán az is emellett szól, egyszer hasonló tünetek már nyom nélkül, - mindenféle testi baj kifejlődése nélkül -, meditáció alkalmazása mellett elmúltak. Talán jó volna felkeresni egy kollégámat, és az ő közreműködésével, gyógyszeres terápia beállításával megpróbálni úrrá lenni a panaszokon.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. november 06., 20:40; Megválaszolva: 2015. november 07., 09:34
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Érdeklődés
Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy jobb oldali hasi fájdalmam van hetek óta. Több helyen jártam az eredmények negatívak. Lehet a fájdalom...
Pszichésen fáj-e a szemem?
Tisztelt Doktornő! Február óta vagyok rosszul. Előtte egy elég stresszes félévem és vizsgaidőszakom volt (egyéb nehezeítéssel pl. TDK munka...
Ripedon kihagyása;