pszihiátriai kórkép? Családi terheltség?

A férjemmel kapcsolatban szeretném kérni a véleményét. Rendkívül intoleráns, a legapróbb kellemetlenségektől is kiborul, ordítozik,. Előfordult, hogy egy apróság miatt – amire nem számított és kellemetlen volt, valóban- földön fekve őrjöngött, ekkor 40 éves volt. Kerüli a szemkontaktust, társas kapcsolatai a családjára korlátozódik. Alkalmazkodási képessége korlátozott, a változó körülményektől kiborul, munkahelyén – ha éppen van - összeférhetetlen mindenhol örömmel váltak meg tőle. Mindenkiről és mindenről rossz szándékot feltételez. Megrögzött szokásai egyre erőteljesebbek, minden reggel leolvassa, bevezeti a villany-, gáz-, vízóra állását, a napi és átlagfogyasztást állandóan nézi Későn kezdett beszélni, 3 évesen, gyerekkorában megszámolta a szőrt a lábán, megszámolta, hogy hány telefon előfizető van a kerületben. Rettenetesen gyanakvó, magatartása szélsőséges, komor, vagy harsányan jókedvű. A gyerekeivel nem tud normális apa-fiú viszonyt kialakítani, soha nem foglalkozott sem a közös, sem az előző házasságából született fiával.Van néhány munka, amit szeret, kertészkedés, szerelés, táblázatok készítése, a többire nehéz rábírni. A húgát is kezeli pszihiáter, szélsőséges, gyakran ésszerűtlen viselkedés miatt, harsány jókedv, őrjöngés, kötekedés.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza személyiség probléma témában

Tisztelt Kérdező,

Hogy a leírt kép pszichiátriai betegség, vagy családi terheltség, ez nehezen különválasztható. A pszichés képek többségében felfedezhető hasonló probléma a felmenőknél, vagy a tágabb családban. A valódi kérdés az, hogy mit lehetne tenni azért, hogy a férje - és családja, környezete - kiegyensúlyozottabban, kevesebb feszültséggel élhessen. Jó volna rábeszélni, - akár barátnak, családtagnak, - hogy keresse fel egy kollégámat. Személyesen tisztázni lehetne, hogy milyen kórkép áll a háttérben, és gyógyszeres és /vagy pszichoterápiás támogatással segíteni lehetne őt a tünetek enyhítésében.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. április 09., 17:24; Megválaszolva: 2015. április 13., 12:02
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság