Egy komoly pszichés problémával küzdő lány esélyei

Kedves doktornő! A nővérem gondjával fordulok önhöz. Mindig is voltak jelei, hogy ő az átlaghoz képest érzékenyebb és labilisabb személyiség, de azt nem sejtette senki, hogy egyszer ilyen mélyre zuhan majd. Körülbelül 5 éve kezdődtek a gondok, mielőtt befejezte volna a egyetemet.Nem tudom pontosan mikor fordult először pszichiáterhez, de az biztos, hogy nagyon hamar gyógyszeres kezeléssel próbálkoztak nála. Kezdetben antidepresszánsokat szedett, amik egy ideig segítettek is, de aztán elkezdtek fokozódni a gondjai és így egyre erősebb szerek kerültek alkalmazásra. (Jelenlegi mellékelve) Különböző kórképeket aggatták rá az orvosok: szorongásos depresszió, hiszteroid személyiség, borderline szindróma, bipolaritás. Valószínűleg ezek mindegyike igaz is rá valamilyen mértékben. Jelenleg nagyon rossz állapotban van: naphosszat csak alszik, fekszik, nem jár el sehova, kapcsolatai teljesen leépültek, egyedül már nem is képes kimozdulni otthontól.Rendszeresen vannak dührohamai: ilyenkor tör-zúz, kiabál, káromkodik.Láthatóan nagyon nagy lelki fájdalma van ilyenkor és lehetetlen vele beszélni. Sokszor téves képzetek is jelentkeznek nála: beképzelt szerelem, mintha neki üzenne a TV, vagy a youtube videó. Az étkezése összevissza és falánk, ezzel kárpótolja magát.Képtelen rendet tartani maga körül, hegyekben állnak a földön a cuccai.Dühe néha önmaga ellen irányul, elcsúfítja magát (pl: levagdossa a haját) .Öngyilkossággal csak fenyegetőzik néha, soha sem próbálta meg.Szóval nagyon nehéz a helyzet, neki és a családomnak is. Abban szeretném megkérdezni a véleményüket, hogy milyen esélyei maradtak a nővéremnek? Milyen terápiás lehetőségek vannak számára? Anyagi lehetőségeink nagyon korlátozottak és ő nem aktív a saját gyógyulása érdekében.Jelenleg csak a gyógyszert szedi, terápiában nem vesz részt. A Tündérhegyről rossz emlékkel tért haza, de nem tud esetleg másik terápiás közösséget, vagy egy jó pszichiátert ajánlani? Gyógyszerezéséről mi a véleménye? (sajnos nem mindig szedi, úgy ahogy kéne)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza pszichiátriai rehabilitáció témában

Tisztelt Kérdező,

Meg kéne próbálni afelé terelni, ami neki is vonzó lehetőség. Vannak önsegítő, rehabilitációs, közösségi pszichiátriai lehetőségek. Kezdetben talán segíteni kell őt az eljutásban, de később önállóan is képessé válhat. Érdemes a lakóhelyükhöz közeli pszichiátriai klinikán érdeklődni a fenti lehetőségekről.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. január 31., 15:10; Megválaszolva: 2015. február 03., 21:09
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...
Elmebeteg az anyukám
Miért érzem ezt