Mi baj lehet?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Lenne egy olyan kérdésem.Van 2 lányom, és a nagyobbik 5 éves múlt. Lassan 2 hete mondogatja a halált! Kiejti ezt a szót (halál) és nagyon elkezd sírni. Tudja, hogy ki kell járni az ovit, az iskolát, megy dolgozni, lesznek gyerekei férje, és meg fog öregedni! Ő ezt így felsorolja és a végén mondja sírva továbbra is, hogy én nem akarok meghalni, ha megöregszek. Ez mindennapos! Nem tudjuk mit tegyünk! Hová fordulunk, mert még 5 éves, és ha ezen gondolkozik, akkor mi lesz vele, egy idegroncs lesz! Ha mesét néz, ha játszik Ő mondja, hogy Anya már megint erre gondolok! Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Egy aggódó anyuka!

Dr. Varga Tamás válasza thanatophobia témában

Tisztelt Kérdező!

Nem tudom, hogy volt-e környzetben mostanában ilyen jellegű esemény.

Ettől függetlenül is gyerekkorban előfordulnak bizonyos félelmek, szorongások. Ezek egy része ilyen., pl. a halállal kapcsolatos. Előfordulhat gyerekeknél, hogy ezek intenzíven, problémát okozóan jelentkeznek. A leírás alapján, kényszeres jellegő gondolat is felmerül, kis kora miatt nehéz ezt elkülöníteni. Sokat játszanak, legyenek együtt, beszégessenek. Ha tartós, intenzív lesz a panasz gyerekekkel foglalkozó pszichológust keressenek fel.

Kérdés: 2013. január 15., 11:29 ;Megválaszolva: 2013. január 18., 07:32
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Faxiprol 75
Mennyi idő után múlnak el az SSRI...
Baba pszichológia
Gyomorbántalmak, szorongás
Testre kiható pszichés panaszok