Önbizalomhiány, paranoia

Tisztelt Doktor úr/nő! Gyakran érzek bizonytalanságot az emberekkel szemben. Akár barátom az illető, akár idegen, mindig úgy érzem hogy csupán át akar verni, viccet csinál belőlem, vagy kibeszél a hátam mögött. Sajnos gyakran érzem az önbizalom hiányát is. Az utcán félek, hogy az emberek esetleg megnéznek, mit gondolnak és kényszeresen próbálom, hogy minden tökéletes legyen rajtam. Ha belenézek a tükörbe, helyesnek találom magam, de például van egy kisebb keloid heg hátul a nyakamon amit próbálok elrejteni. Szinte alig látszik, a hajam is eltakarja, de mégis ha valaki mögöttem áll, akkor csak ez jár a fejemben. Szüleim 7 éves koromban elváltak, majd véget nem érő háború dúlt a két fél között, mely nővéremen és rajtam csattant leginkább. 15 évesen anyám élettársa hatására elvittek apámhoz, miszerint "ő majd megnevel". Ez részben pozitívan érintett, hiszen akkoriban rendszeres veszekedés volt az élettárs és köztem. Másrészt viszont dühös voltam anyámra, hogy kirakott otthonról. Apámmal való kapcsolatom jó volt, bár igen racionális típus, feltételezem empátia hiányban szenved. Szeretetét többnyire pénzzel próbálta kimutatni. A gyámhatóság közel 3 évig vizsgálta, hogy hol legyek elhelyezve, mert később anyám vissza akart kapni. Volt egy nagyobb vitánk, amikor haza akart vinni, de egy kisebb ideg-összeroppanást kaptam 15-16 évesen: Elsötétült minden, csupán futni akartam. Később 17 évesen vissza kellet költöznöm anyámhoz. 18 évesen Bécsbe költöztem, apámmal kisebb veszekedések után megszakadt a kapcsolatom, anyámmal jóban vagyok. Barátaim nagy részében csalódtam. Legelső barátnőm 2-3 éven keresztül játszott csupán velem, naivan követtem. Ezek után 2 hétnél tovább nem bírtam egy lány mellett se, normális kapcsolatom nem volt. Emelet kiskoromban kialakult egyfajta szexuális perverzióm, szeretek megkötözve, alárendelve lenni, melyet mindig titkoltam. 15 éves koromtól füveztem, majd más drogokhoz is nyúltam. Pár hónapja nem csinálok semmit, szerencsére függő sosem voltam.

Kovács Piroska válasza személyiség problémák témában

Kedves Fiatalember!

Ön leír egy nehéz felnövekedést és egy kamaszkori élethelyzetet sok valós és megoldatlan problémával, amiből nem egy terápiát igényelne. Emellett nem írja, hogy tulajdonképpen miben is várna segítséget. Gondolom azonban, mivel sok minden zavarja illetve változni és változtatni szeretne, így tanácsos lenne személyes segítséget igénybe vennie, amennyiben kész megküzdeni önmagáért saját magával...- a munkát ugyanis Önnek kell elvégeznie. A szakember ebben csak az utat tudja mutatni Önnek.

Üdvözlettel:

Kovács Piroska pszichológus

Kérdés: 2013. január 13., 00:50 ;Megválaszolva: 2013. január 17., 13:55
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Agresszivitás
Kedves Dr.Úr! Ezt röviden igazán nem lehet le irni, de meg- probálom.Közel, ár 3 éve h ezzel a helyzettel bajlodunk, de nincs megoldás és egyre...
Depressziós betegség?
A párom nagyon labilis idegrendszerű. Amióta a gyermekünk meghalt 28 évesen vétlenül egy autóbalesetben, azóta iszik is.Nem sokat, de ettől aztán...
Skizofrénia - eluralkodik felettem a...
Egyre jobban érzem azt, hogy kezd uralkodni felettem a düh. Hamar elfáradok sokszor nem tudok felkelni időben.Nem tudok koncentrálni és odafigyelni...
Faxiprol 75
Mennyi idő után múlnak el az SSRI...