félek kilépni a házból

Tisztelt....! az a problémám, hogy két éve vagyok kerekesszékes és ezalatt a két év alatt teljesen megváltozott minden...nem merek kilépni az utcára, mert attól tartok, hogy az ezzel az életformával járó problémás dolgok eluralkodnak rajtam és.... (vizeletartási és széklettartási gondok)szóval az a helyzet, hogy már csak a gondolatra is hogy el kéne menni a házból (a wc-től) rögtön elkezd fájni a hasam! nem mellesleg a párom is kerekesszékes így ha ő elmegy a wc-re és én nem tudok elmenni, akkor iszonyú pánik fog el...abban kérem a segítségét, hogy mit tehetek, mert külömben attól tartok rámegy a kapcsolatom is! köszönöm előre is! tizstelettel: komlós dorka

Dr. Kalóczkai Andrea válasza kerekesszékes félelem témában

Kedves Kérdező!

Az alapbetegségét nem irta meg, igy nehezen tudom objektiven látni, hogy a vizelet és széklettartási nehezitettségnek mekkora része szervi bajból eredő, és mekkora rész esetlegesen lelki eredetű. Az, hogy fél kimenni az utcára szorongásos betegségre utal, melyet gyógyszeresen jól lehet kezelni, e miatt legjobb pszichiáter szakorvoshoz fordulni. Ennek a problémának a része lehet az, hogy félelmei otthonában is fennállnak. E miatt jó lenne pszichoterápiás segitséget is igénybe venni. Az is egy lehetőség, hogy bebiztositja magát, és betétet használ, hogy a "baleset" ne okozzon nagy zűrzavart. Amennyiben a vizelet, széklet tartási nehezitettségnek neurológiai oka van, akkor kaphat betéthez felirási javaslatot neurológus szakorvostól.

Kérdés: 2012. november 18., 13:33 ;Megválaszolva: 2012. november 21., 15:07
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar
Mit tegyek, ha beleszerettem az...
szkizotipiás rendellenesség