• Dr. Farkas Ágnes

        szülész-nőgyógyász

        53

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szülészet-nőgyógyászat

        Bemutatkozás:


        1979-ben születtem Debrecenben, itt nőttem fel, és 1998-ban érettségiztem le a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumban.



        2006-ban szereztem meg az általános orvosi diplomát a DE OEC ÁOK szakon. Az egyetem alatt sikerült szakmai gyakorlatot töltenem az Egyesült Királyságban, Londonban az egyik nagy egyetemi kórházban, a St. George's University Hospital-ban.



        Az egyetem után a DEKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdtem el dolgozni. A rezidensképzés után dolgoztam egy internetes cégnél mint egészségügyi tanácsadó, majd 2 évig szakorvosjelöltként a Kazincbarcikai Kórházban. Innen utam ismét a Debreceni Női Klinikára vezetett vissza, először önkéntes segítőként, majd szakorvosjelöltként folytattam a munkamat, és 2013-ban  szereztem meg a szülészet-nőgyógyászat szakvizsgámat.



        2017. januárjában döntöttem úgy, hogy a klinikai munkámat befejezem, és a szakmai tevékenységemet a REOF Kft. járóbetegellátó központjában folytatom. Rendelésem jelenleg is itt van, ide várom a régi és új pácienseimet.



        Legfőbb érdeklődési területeim az infertilitás és az endometriosis, de emellett bármilyen panasszal, kérdéssel forduljanak a páciensek hozzám (fertőzések, vérzészavarok, nőgyógyászati kérdések, terhesgondozás), mindenben igyekszem személyre szabott megoldást találni.



        A rendelőm elérhetősége

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Farkas Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem! Vizsgálat nélkül biztosat mondani nem tudok. Okozhatja a gyógyszer is, bár jellemzoen kétoldali lenne inkább a panasz. Emellett okozhatja pici helyi gyulladás is. Megpróbálhatja a Mastodyn cseppeket, és külsőleg pl. Bepanten vagy Cikatridina krémet, ha nem múlik a panasz, érdemes lenne egy vizsgálatra elmennie, szükség esetén ultrahangot vagy hormonvizsgálatot is javasolhatnak. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Ebben a terhességi korban a magzat még nem hall, de folyamatosan fejlődik az idegrendszere. Erre a kérdésre nincs konkrét tanulmány, de azt Ön tudja, milyen koncertre megy, és ebből eldöntheti, vinné-e a magzatát rá. Pl. szerintem ne most menjen el rockkoncertre, de sok olyan könnyűzenei koncert van, ami egyáltalán nem zavaró, és nem is zavaróan hangos. Emiatt, hogy annyiféle lehetőség van mostmár konkrét választ a kérdésére adni nem tudok. Ha mar megvannak a jegyek, előre úgy gondolja nem lesz túl hangos, és kellemes a zene is, menjen el, legfeljebb menet közben kijön, ha túl hangosnak érzi a zenét. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Sajnos látatlanul nem tudok valós véleményt mondani Önnek, de az elmondása alapján szerintem megnyugodhat. Az elváltozás nagy valószínűséggel egy gyulladás lehet. Az emlőbimbó melletti fájdalmas duzzanat és pirosság egy gyulladt kis mirigyre utal. Valószínű azért kötötték be. Ne lepődjön meg, ha az emlőbimbóból váladékozás kezdődne. Az ultrhangon fogják látni, hogy ilyen kis gyulladt mirigy valószínű-e, és az is lehet, hogy ha van benne folyadék (sebváladék), abból pici szúrással mintát is vesznek majd laborvizsgálatok céljából. De jo eséllyel hamar javulni fog a panasz, és még erre se lesz szükség. Mielőbbi gyógyulást, jo eredményeket és kevesebb izgulást kívánok ! Üdv: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Önnek a korábban szabályos mensese éppen a terhesség előtt rendellenes formaban jelentkezett, igy nem érdemes ebből számolni. Kérdéses esetekben elő kell venni a korai ultrahangokat, amikor a terhességét megállapították, és a 12 hetes ultrahang leletet, és ezekből kell számolni. A terhességi kort ebből lehet számolni, ez alapján Ön július középen esett teherbe, akkor volt a fogantatás. A terhességi kort ezután már nem lehet változtatni, lehet kisebb vagy nagyobb egy magzat, az érettséget (ami Önt is foglalkoztatja), a korai leletekből lehet pontosan számolni. Ha elővesz egy naptárat, és a 12 hetes eredményből visszaszámolja a heteket, Ön is megbizonyosodhat a terhességi koráról. Ne hagyja, hogy folyamatosan módosítsák a korai terhességben megállapított terminust, ez valóban fontos. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Sajnos biztosat nem tudok Önnek mondani, nagyon zavarosak a számok és a dátumok, amiket írt. A korai ultrahangok és méretek alapján Önnek az utolsó vérzése valóban június 28 körül lehetett, ebből pedig a fogantatás időpontja ezután 2 héttel, július 11-12-13 körül lehetett, semmiképpen sem júniusban. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! A méh kivétele után sanos fertőzés nélkül is kialakulhatnak pl. összenövések a hasüregben, amik valóban komoly fajdalmakat okoznak, de semmikeppen sem tekintjük a folyamatos panaszokat normálisnak, bár sokszor könnyen megmagyarázhatóak. A hüvelyi verzesnek is lehet oka pl. hüvelygyulladás, minden egyéb kiváltó ok nélkül is, de a műtét után hónapokkal ez sem rendes tünet. Mindenképpen fordjulon nőgyógyászhoz, hogy ellenőrizzék, mi okozza a panaszait. Ha az antibiotikumoktól, fertőtlenítőktől kialakult egy hüvelygyulladás, alhasi panaszokat az is okozhat, de az elmondása alapján vizsgálat nélkül ez nem dönthető el. Mindenképpen keressen fel egy másik kollégát, ha az egyiküknél nem boldogul. Üdv: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Ilyen esetekben mindenképen kontrollvizsgálatra van szükség, hiszen egy hüvelygyulladás is nagyon könnyen okoz hasonló panaszokat. A húgyuti panaszokat is külön ki kell vizsgálni, vizeletvizsgálat és lehet, hogy tenyésztéses vizsgálatra is sor kerül. A Monural port felesleges 2x bevenni, helyette megfelelő antibiotikumra lenne szuksege. A vérzés miatt nem kell izgulni, az is lehet, hogy egy lappangó hüvelygyulladás miatt alakult ki rendellenes időben. Olyan kórokozó nincs, ami egy nap alatt ennyi súlyos panaszt okoz, azonban ha Önnek volt egy régebb óta fennálló gyulladása, aki eddig nem okozott panaszokat, irritacio hatására fellobbanhatott a panasz. Remélem alaposan kivizsgálják, és célzott kezeléssel megszűnik a panasza. Üdv: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Timea! A fogyás sem, az egészséges táplálkozás sem, és a testmozgás sem fogja befolyásolni a fogamzásgátló hatását, emiatt nem kell aggódnia, sőt. Bátran vágjon bele az életmódváltásba, nagyon sok sikert kívánok Önnek, és nagyon sok kitartást! Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Mindenképpen érdemes lenne még 2-3 hónapot adnia a szervezetének, hogy helyreálljon a működése magától. Ha ezalatt nem rendeződnek a ciklusok, akkor érdemes lenne egy kivizsgálást végezni, mely során a hormonrendszer működését ellenőrzik. Ezt nőgyógyász, vagy nőgyógyász-endokrinológus végzi. Mindemellett nem említi, van-e más betegsége, vagy szed-e más gyógyszert esetleg? Ha valakinek pl. más hormonális problémája is van, az is okozhat cikluszavart, és azt érdemes ellenőrizni ilyenkor. Aggodalomra nincs oka, ha más baja nincs, picit legyen meg türelmes, figyeljen a táplálkozásra, legyen egy rendszeres testmozgás, és reméljük, hogy helyreáll magától is a ciklus. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Sajnos ez egy viszonylag gyakori probléma, annak ellenére, hogy általában nem beszélnek erről a páciensek, de valóban egy nagyon fontos problémáról van szó. Első körben egy másik fogamzásgátlót javasolnék Önnek. Próbálja meg a Qlaira nevű gyógyszert. Az összetétele abban különleges, hogy a benne lévő ösztrogén ugyanaz, mint amit a szervezet is termel. A progeszteronja pedig egy új típusú lesz, hátha ez a kombináció fordulatot hoz majd. Ha ez sem segít, akkor jó lenne egy időre abbahagynia a fogamzásgátlót, hogy lássa, valóban a gyógyszer miatt alakult ki a libidó hiánya. Remélem önmagában a gyógyszerváltás is elegendő lesz. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Önnek biztosan nem volt petefészek gyulladása, mert antibiotikumot csak hüvelykúp formájában kapott, ami a petefészek gyulladást nem gyógyítja meg. Valószínűleg inkább hüvelygyulladása volt, ez időnként kifejezett alhasi fájdalommal is járhat. Ez így jó hír, hiszen biztosan nincs nagy baja, ne izguljon. A vérzés miatt sem kell aggódnia. A Klion kúp mellett gyakran tapasztalnak a betegek hüvelyi vérzést, pici irritáció a kúptól kialakulhat. Ha különösebb panasza egyébként nincs, akkor használja végig a kúpokat, és a kis helyi gyulladás szépen elmúlik majd. A Gynoflort is mindenképpen használja el, hogy a normál hüvelyflóra is helyreálljon. Az Apranaxot ne szedje több, mint egy hétig, hogy a gyomrát ne bántsa. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Noémi! Lehet, hogy mégis gombás fertőzés lesz a probléma. Ha a hüvelyben van a gyulladás, kívül is viszkethet, de nem elég külsőleg kezelni. Próbálja meg a Micovag kúpot, hátha megszünteti a panaszokat. Ha nem múlik a viszketés, egy nőgyógyászati vizsgálat mindenkeppen javasolt. Okozhatja még irritáció, allergia, stb., de ezt csak a vizsgálat tudja eldönteni. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Ilyen szépen szedett, és számontartott gyógyszerszedés mellett biztosan nem lesz terhes, ne izguljon! Mostmár a gyógyszer mind a levél szedése alatt, mind a gyógyszermentes időszakban teljes védelmet biztosít! Üdv: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Anna! A menses kimaradásának számtalan oka lehet, hormonzavar, egyszerű petefészek ciszta (amik ártalmatlanok szoktak lenni, és idővel felszivódnak). A terhességet akkkr zárhatjuk ki, ha 4-5 hónapon belul nem volt együttlét. Sajnos így látatlanul semmit se tudok javasolni, és 3 hónap eltelt, így mindenképpen javaslom, hogy forduljon nőgyógyászhoz. Egy vizsgálat eldönti, mi a baj, és valószínűleg egyszerűen tudnak majd segíteni. Üdv: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Semmi oka aggodalomra. A lelete szép negatív, az a lelet lényege. A metaplasia és a regeneráció olyan jelenség, amikor valakinek pici gyulladás után gyógyulnak a sejtjei, szövetei. Ha nincs panasza, és a vizsgálaton sincs fertőzésre utaló jel, nincs teendő. Ha izgul, vagy pici panasza lenne, használjon normál flórát erősítő keszítményt 2-3 naponta. (Lactinelle, Gynoflor, Vagylact, Cikatridina), az segít a normál flórát megerősíteni. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes