• Dr. Farkas Ágnes

        szülész-nőgyógyász

        75

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szülészet-nőgyógyászat

        Bemutatkozás:


        1979-ben születtem Debrecenben, itt nőttem fel, és 1998-ban érettségiztem le a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumban.



        2006-ban szereztem meg az általános orvosi diplomát a DE OEC ÁOK szakon. Az egyetem alatt sikerült szakmai gyakorlatot töltenem az Egyesült Királyságban, Londonban az egyik nagy egyetemi kórházban, a St. George's University Hospital-ban.



        Az egyetem után a DEKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdtem el dolgozni. A rezidensképzés után dolgoztam egy internetes cégnél mint egészségügyi tanácsadó, majd 2 évig szakorvosjelöltként a Kazincbarcikai Kórházban. Innen utam ismét a Debreceni Női Klinikára vezetett vissza, először önkéntes segítőként, majd szakorvosjelöltként folytattam a munkamat, és 2013-ban  szereztem meg a szülészet-nőgyógyászat szakvizsgámat.



        2017. januárjában döntöttem úgy, hogy a klinikai munkámat befejezem, és a szakmai tevékenységemet a REOF Kft. járóbetegellátó központjában folytatom. Rendelésem jelenleg is itt van, ide várom a régi és új pácienseimet.



        Legfőbb érdeklődési területeim az infertilitás és az endometriosis, de emellett bármilyen panasszal, kérdéssel forduljanak a páciensek hozzám (fertőzések, vérzészavarok, nőgyógyászati kérdések, terhesgondozás), mindenben igyekszem személyre szabott megoldást találni.



        A rendelőm elérhetősége

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Farkas Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem ! Legközelebb, ha babát nem szeretne, inkább vegyen be esemény utáni tablettát, nem adok igazat a gyógyszerésznek. Igen, lehet terhes a vérzés ellenére is. Igen kicsi az esélye, de lehet terhes is. Ha terhes lenne, nem függ a terhesség sem az IR-tól, sem a PCOS-től, legalábbis nem úgy, ahogy Ön gondolja, nem kell félni, ha meg szeretné tartani. Az együttlét után 2 majd 3 héttel csináljon terhességi tesztet, abból majd látja, hogy terhes-e. Ha nem jön meg a rendes menses egy hónapon belül, mindenképpen menjen el nőgyógyászati vizsgálatra. És szerintem ennek egyébként is itt az ideje. Valamilyen megbízható védekezési módszert kell találniuk, ha nem szeretne babát, akkor bizony védekezni kell, de Ön már tudja ezt. Szerintem jól járna fogamzásgátló tablettával, ha nincs kizáró betegsége. Beállna a vérzése, és nem kell a nem kívánt terhességtől tartania. Emellett jó lenne, ha az IR-t ellenőriztetné, és amennyiben szükséges, inkább kezeltesse, hogy stabil legyen a cukorháztartása, és ne legyen ezzel a későbbiekben gondja. Könnyebb lesz a súlyát kontrollálnia (ha okozna ilyen panaszt a betegség), a mensesek rendszeresebbek lehetnek, és amikor majd szeretne babát, könyebben, egészséges terhessége lehet majd. Csakúgy, ahogy a pajzsmirigyproblémát is kezelik, ezt is jó lenne, hogy egészséges maradjon sokáig. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Önmagában egy citológiai lelet alapján még nem tudunk sem diagnózist, sem véleményt, sem terápiás javaslatot adni. Ami egyértelmű ennyiből, hogy nagyon komoly a helyzet, teljes méheltávolításra is szükség lehet. De a fizikális és kolposzkópos lelet nélkül még ezt sem tudom biztosra mondani, a citológiai lelet pedig nem csak ennyiből áll, ma már ennel több információ is van rajta, akár szöveges, akár több betűből álló plusz diagnózis. A szövettani vizsgálat eredménye mutatja majd meg(ez a jelenleg tervezendő műtét célja, hogy a méhszájból mintát vegyenek), hogy pontosan milyen szövettani folyamatról van szó, és ez helyileg mennyire kiterjedt. Fontos, hogy már a kisműtétet is olyan szakember végezze, aki szükség esetén a kérdéses részt akár egyben el is távolítja. A méhét egy rákszűrési lelet alapján nem vehetik még ki, ha első körben a folyamat kiterjedtnek tűnik, akkor is mintavétel (ebből szövettani eredmény) és képalkotó vizsgálat eredménye alapján onkológus dönthet a továbbiakról. Ha írna több információt, könyebben tudnék segíteni Önnek, igy csak látatlanban tapogatózok én is. Mielőbbi gyógyulást kívánok ! Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Valóban vannak olyan helyzetek, amikor a friss anyukákra akkora teher nehezedik, hogy nem tudják a szoptatást megoldani különböző (akar fizikai, akar lelkiokok miatt). Mielőtt ezt a döntést meghozza, mindenképpen érdemes lenne ismét elmennie orvoshoz, mert antibiotikum mellett nem kellene, hogy továbbra is láza legyen, ez ellenőrzést igényel. Lehet, hogy csak a fejés technikája nem megfelelő, egy csecsemős nővérke lehet, hogy olyan hatékonyan tudna segiteni Önnek, hogy mégiscsak adna anyatejet is a babának. Ha nem megy, akkor pedig nem megy, nem kell mindenkinek szoptatnia, tápszerrel is tökéletesen fog fejlődni gyermeke. Ha elmegy kontrollra, megbeszélik orvosával a helyzetet, azt, hogy megpróbálja-e a csecsemős nővérrel a fejést. Ha nem, akkor viszont a legegyszerűbb az lesz, ha kap egy gyógyszert, amivel el lehet apasztani a tejtermelést, és a panaszai sokkal hamarabb megszűnnek majd, nem kell se vizesruházni, se a lázzal vagy a gyulladással bajlódnia. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Semmiképpen se menjen vissza olyan nőgyógyászhoz, aki egy fent lévő spirál mellé újat szeretne felrakni. Ilyet nem lehet csinálni. Azt nem értem egyébként, hogyan lehet részben fenthagyni spirált egyébként, ez sincs rendben. Mindenkeppen forduljon másik orvoshoz, távolítsák el a spirált, ami fent van, és akkor tegyenek fel másikat, ha alkalmas a méhe rá. Akár szájon át is szedhet gyógyszert a miómája miatt, több lehetősége is van. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Menses kimaradást okozhat petefészek ciszta is, hormonális rendellenesség, vagy más, a szervezetet megterhelő betegségek. Ilyenkor, mivel ismert cisztája is van, érdemes lenne visszamennie kontrollra nőgyógyászatra. Ha egyéb panasza is van, lehet gyógyszerre is szüksége lesz. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Kismama! A hüvelyi fertőzés a legtöbb esetben egyszerű, vegyes fertőzés, ami terhesség alatt gyakran egyszerű vegyes fertőzés, amit a normál hüvelyflóra hiánya, és a gyengült védekezőképesség okoz. Ha csak egyserzű folyása van, akkor ne izguljon, még a normális, terhesség alatt jelentkező bővebb hüvelyi váladékozás is okozhatja azt, egyáltalán nem biztos, hogy valóban komoly fertőzése lenne. A rákszűrés a sejteket vizsgálja, és sokszor leírják, ha látnak gyulladásos jeleket, de a konkrét kórokozót nem vizsgálnak. Ha erős, bűzös váladékozása lenne, és alhasi fájdalom jelenne meg, akkor mindenképpen mihamarabb orvosi vizsgálatot javaslok, egyébként nyugodtan várhat. Ilyen kicsi terhességben ha egy mód van rá, elkerüljük a komolyabb gyógyszeres kezelést, ezért látatlanul nem javaslok Önnek recept nélküli készítményt, hátha nincs is szüksége semmire se. Ne izguljon, ha kezelni való fertőzést találnak, akkor a terhességnek megfelelően fogják kezelni. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Nem késett meg egy napot sem a gyógyszerrel, ne izguljon, nem csökkent a védettség. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Amennyiben a kezelőorvosa végzett egy vizsgálatot, és megérkezett annak az eredménye, mindenképpen el kell azt magyaráznia is Önnek. Én is szivesen segítek ebben, de a kezelőorvosával is jó lenne konzultálnia. Az eltérés egy enyhe, nem egyértelmű elváltozást jelent a vizsgált sejtekben. A rákmegelőző állapotok egy széles skálán mozognak, ez az eltérés, amit Önnél tálaltak is ilyen, enyhe eltérés. Nem egyértelmű, hogy mi okozza, mert olyan minimális. Leggyakrabban akkor látunk ilyet, amikor valamilyen gyulladás zajlik a hüvelyben vagy a méhszájban. Általában helyi kezelést alkalmazunk, és 3-6 hónapot várunk, majd újra megcsináljuk a rákszűrést. A szükséges gyógyszeres kezelést mindenképpen egészítse ki normál hüvelyflóra pótló, erősítő készítménnyel. Az esetek döntő többségében, a kontrollvizsgálat negatív szokott lenni, ne izguljon. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Ezeket a fájdalmakat leggyakrabban a kötőszövetek átalakulása okozza menopauzában. Ha az emlőszűrés negatív, akkor aggodalomra nincs oka, próbálja meg a Mastodyn cseppet, és külsőleg E, vagy A vitaminos krémet, hátha segítenek. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Első körben egy gasztroenterológiai, vagy lipid szakrendelésre kellene elmennie, ahol pontosan meghatározzák, hogy kell-e gyógyszert szednie. Bármilyen hormonkészítmény befolyásolhatja a máj működését, de önmagukban nem emelik meg a koleszterinszintet. A fokozott trombózisra való hajlam összetett tényezőkből áll. A magas koleszterinszint is kissé emeli a hajlamot, és a fogamzásgátlók is emelik azt. Amikor valakinek több ismert hajlamosító tényezője van a trombózis kialakulására, akkor el kell kerülni, amit lehet el kell kerülni. Ezert javaslom, hogy mégis beszéljenek a háziorvosával az esetleges további vizsgálatokról. Ennek függvényében döntsenek a fogamzásgátlóról, vagy egyéb, hormonmentes készítmény alkalmazása mellett kell döntenie. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! Éppen ellenkezőleg igaz az állítás. Bármi is okozzon károsodást a megtermékenyülést követő napokban, hetekben, annyira érzékeny időszakban éri a terhességet, hogy leggyakrabban nem tud tovább fejlődni, és megszakad a folyamat. Ha terhes lenne, akkor ne izguljon, valószínű, nem érte károsodás a fejlődés folyamatat. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! A szövettan alapján Önnek egyszerű méhtesti polipja volt, ez egy kis jóindulatú kinövés a méhében, amit eltávolítottak. Emellett krónikus gyulladásos jeleket írtak le, ez se legyen rémisztő, mert polipok mellett ilyet gyakran látunk, ha nincs panasza, ezzel teendő nincs. Ha nem maradt panasza a műtét után, akkor teendője sem lesz semmi a jövőben. Üdv. : Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem ! A gyógyszerek közötti kölcsönhatásokat vizsgálják csak, a táplálékkiegészítőket nem. Sajnos a táplálékkiegészítők hatalmas száma miatt ezt lehetetlen lenne ellenőrizni. Amikor a betegtájékoztatót olvassa, a gyógyszerek hatóanyaga, amelyek befolyásolhatják egy adott készítmény hatását, fel lesznek sorolva, vagy az orvosa fogja tudni ellenőrizni. A többi készítményt egyébként recept nélkül elérheti, elvileg ilyenkor a gyógyszerek hatását nagymértékben nem változtathatják. Üdv. : Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Hölgyem! Elmondok Önnek egy titkot. Olyan betegség, vagy eltérés, hogy méhszájseb, nem létezik. A méhszáj megjelenése többféle lehet, és köznyelven méhszájsebnek hívnak néha olyan, egyébként teljesen normális méhszájat, ami lehet szülés után, előtt, fogamzásgátló szedése alatt, bármikor. Gyakoribb szülés után, de előtte is lehet, az se baj. A méhszáj külső felszínén laphámsejtek, a csatornában pedig nyáktermelő hengerhámsejtek. A határukat transzformációs zónának nevezzük, és ez a terület lehet kint a méhszájon is, de belül a nyakcsatornában is, idősebb korban általában egészen magasan. Amikor kívül van, és ltáható, azt úgy hívjuk, hogy cervicalisatio, és semmi baja sem lesz tőle. Vannak nők, akiknek krónikus hüvelygyulladásuk van, és az ilyen felületen képződő kicsit lúgosabb váladék ezen ronthat, de ha ilyen panasz van, és azt szépen kikezelik, még ez sem lesz hátrány. Úgyhogy, amennyiben szép, negatív lesz ismét a méhnyakrákszűrése, akkor tudja, hogy teljesen rendben van a méhszája, nincsen seb se rajta, és nincs semmi izgulnivalója. Még valami, a mintavétel során a hengerhámsejtes felszín lehet valóban kissé vérzékenyebb, de enyhe gyulladások is okoznak vérzékenyebb felszínt, úgyhogy igazából ez sem jelent semmit sem. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes
        Kedves Linda! Ha nem jelentkezik a menstruációnál jóval bővebb vérzés, akkor ilyenkor nincs teendő. Sajnos gyakran fordul elő ilyen formában vetélés, leggyakrabban ki sem derül, mert még nem csináltak a kismamák terhességi tesztet. Aggodalomra nincs oka. Ha panaszmenes vérzése volt, és ezt követően a következő mensese időben, a megszokott formában jelentkezik, akkor újra próbálkozhatnak. Amennyiben elhúzódó vérzése, a szokottnál erősebb alhasi görcsei lennének, vagy egyéb panasza jelentkezik, akkor egy nőgyógyászati vizsgálat javasolt. Szedjen terhesvitamint, amikor elmarad a vérzése, csináljon terhességi tesztet, és ha pozitív, elkezdhet szedni magnéziumot is, pl. Magerot, vagy Magne B6, napi 3x1-t. Ha ismétlődne ez az igen korai vetélés, akkor mindenképpen nőgyógyászati kivizsgálás javasolt. Remélhetőleg a következő terhesség szépen, egészségesen fog fejlődni, és nem lesz semmi panasza. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes