• Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

    4618

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Vezető szakértő - Háziorvos

    Bemutatkozás:


    Diploma:

    - Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, 1986.    Szakvizsgák:

    - csecsemő-és gyermekgyógyászat (1995)

    - háziorvostan (2011)    Postgraduális képzések:

    - ELTE Jogi Továbbképző Intézet: jogi szakokleveles orvos (2002)

    - SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika:  kognitív-viselkedés terápia (2014)    Szakmai tapasztalatok:

    - Kivonuló mentőorvos – Országos Mentőszolgálat

    - Gyermekorvos – Budai Gyermekkórház

    - Háziorvos –  felnőtt háziorvosi praxis

    - Prevenció, egészségnevelés – Országos Gyermekegészségügyi Intézet    Egyéb:

    Egészségügyi ismeretterjesztő, és szakmai újságoknál szerkesztés, rovatvezetés, szerkesztőbizottsági tagság

   • Dr. Árki Ildikó legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! Pszichiáter szakorvosi vélemény szükséges a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelésről, vagy az Önt kezelő pszichiáter szakorvostól. Pszichiátriai szakorvosi vizsgálatra ugyan nem szükséges beutaló, de célszerű ebben az esetben beutalót írnia a háziorvosnak, melyben kéri a pszichiáter véleményét.
    Tisztelt Kérdező! Leveléből úgy tűnik, hogy a kivizsgálás már elindult, hiszen koponya CT és fül-orr-gégészeti vizsgálat is volt. Az orrmelléküregek gyulladása is okozhat fejfájást, valamint vérszegénység, vashiány, magas vérnyomás, hogy csak néhányat említsek a számos ok körül. A koponya CT-t gondolom neurológus indikálta, célszerű lenne felkeresni őt a lelettel, valamint háziorvosát a további vizsgálatok (pl. fizikális vizsgálat, labor) érdekében.
    Kedves Szabolcs! Véleményem szerint andrológiai jártassággal rendelkező urológushoz lenne célszerű fordulnia, valamint általános belgyógyászati vizsgálat is javasolt. Sajnos nem ismerem a székesfehérvári lehetőségeket. Üdvözlettel.
    Tisztelt Levélíró, amennyiben tüneteket észlel, keressen fel STD szakrendelést vagy bőr és nemi beteg gondozót.
    Tisztelt Kérdező! Leveléből kitűnik, hogy a bőrgyógyász által javasolt terápia hatásos a bőrproblémára. Szintén kiolvasható, hogy azt tapasztalja, hogy stresszes állapotok rontják a bőrtüneteket. Tulajdonképpen Ön is érzi, hogy alapvetően pszichés háttere is van a bőrjelenségeknek. Mindezek miatt úgy gondolom, pszichiáter/pszichoterapeuta tudna Önnek segíteni a lelki háttér feltárásában illetve a szorongások oldásában. Üdvözlettel.
    Tisztelt Kérdező! Ebben a kérdésben inkább radiológus kolléga lenne szakterület szerint illetékes. Nem írta, hogy a gyermekkora óta a hónalj alsó részében a közepétől négy ujjnyira levő csomó merre felé négy ujj, a háti, vagy az elülső mellkasi rész felé. Ha a "csomó"elhelyezkedése megfelel a mellkas rtg-n leírtaknak, akkor elképzelhető, hogy ezt látták a mellkas rtg-n is. Ezt csak a radiológus tudja eldönteni a látottak (UH és rtg) összevetése alapján. Üdvözlettel.
    Tisztelt Kérdező! Édesanyja mielőbb jelentkezzen háziorvosánál. A magas vérnyomás kezelendő betegség, amelyre több hatékony gyógyszer áll rendelkezésre.Kezeletlenül azonban súlyos szervezeti károsodások (szív és érrendszeri betegségek, stroke, vese károsodás stb) jöhetnek létre. https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/273/a-magas-vernyomas-szovodmenyei https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/2017/mely-panaszok-jelzik-a-magas-vernyomast Üdvözlettel
    Tisztelt Kérdező! Igen, lehet, hogy macskaszőr allergiáról van szó. A "vizesedés" gyakori oka lehet még kardiális (szív) vagy vese eredetű is. Gondolom, a kivizsgálás során a két utóbbi kettőre fény derült volna.
    Tisztelt Kérdező! A süllyedés gyorsult, ami utalhat a szervezetben jelen levő gyulladásra is. Leletét csakis az az orvos tudja értékelni, aki kérte a vizsgálatot, ismeri az Ön panaszait, tüneteit, fizikális státuszát, és egyéb leleteit. Kérem jelentkezzen orvosánál. Üdvözlettel.
    Kedves Kérdező! Lágyrész sérülések esetén kb. 10-15 perc múlva a sérülés helyén a kis erekből a szövetek közé kilépő vörösvértestek következtében kékes-vöröses elszíneződés válik láthatóvá. A jelenség kb. 4 óra múlva már jelentőssé válik.
    Tisztelt Kérdező! Mindkét(nőgyógyászati és urológiai) vizsgálatra szükség lehet a pontos diagnózis felállítása, majd a megfelelő kezelés érdekében.
    Tisztelt Kérdező! Panaszait számos kórkép okozhatja, a vashiánytól a pajzsmirigy betegségig. A tünetek mögött álló organikus ok megtalálása vagy kizárása érdekében kivizsgálás javasolt, amelyben háziorvosa tud segítségére lenni. A vashiányt valóban okozhatja vastagbél daganat is. A vastagbélrák leginkább az 50 év feletti korosztályra jellemző, de előfordulhat fiatalabb életkorban is. A kivizsgálás során széklet vér vizsgálat (3x) és gasztroenterológiai vizsgálat is javasolt. A szervi okokon kívül a panaszok hátterében pszichés okok is állhatnak. (A vaskezelés 3 nap után nem hoz eredményt. A címben szereplő "anémia" kifejezéssel kapcsolatban: ha csak a vas szintben van eltérés a laborvizsgálatnál, és a vérképben nincs, akkor nem beszélünk még vérszegénységről, csak vashiányról) Üdvözlettel.
    Tisztelt Kérdező! Ismételt fogászati, szájsebészeti, valamint laboratóriumi (gyulladásos paraméterek) és neurológiai vizsgálat javasolható. A felső fogsorban érzett fájdalmat arcüreg gyulladás is okozhatja, így fül-orr-gégészeti vizsgálat is szóba jön.
    Tisztelt Levélíró! Remélem megoldódott a problémája. Ezúton is elnézését kérem, ha nem kapott megfelelő választ, azonban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy vannak olyan esetek, amikor nem lehet felelősségteljes, korrekt választ adni levélben, a probléma bonyolultsága vagy a korlátozott információtartalom miatt. Megértését megköszönve, tisztelettel: dr. Árki Ildikó
    Tisztelt Kérdező! A jelenleg hatályos 13/1992 NM rendelet nem tartalmazza az Ön által írt 6.2.2. e) pontot az agysérülést és agyműtétet követő egy éven belüli alkalmatlanság megállapításáról. A jelenleg hatályos 13/1992 NM rendelet az alábbiakban rendelkezik: 6.1.55 IDEGRENDSZERI BETEGSÉGEK 6.1.1. Azon kérelmező egészségi alkalmassága, aki súlyos idegrendszeri betegségben szenved, csak szakorvosi vélemény alapján állapítható meg. 6.1.2. A központi vagy periférikus idegrendszert befolyásoló betegségekkel vagy sebészi beavatkozással összefüggő olyan idegrendszeri zavarokat, amelyek érzékelési, illetve mozgásszervi hiányosságokat idéznek elő, továbbá befolyásolják az egyensúly-, valamint a koordinációs érzéket, funkcionális hatásaik és a súlyosbodás kockázatának figyelembevételével kell vizsgálni. Ilyen esetekben az egészségi alkalmasság megállapítását az állapot romlásának kockázata esetén rendszeres orvosi felülvizsgálathoz kell kötni.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés