• Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

    4653

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Vezető szakértő - Háziorvos

    Bemutatkozás:


    Diploma:

    - Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, 1986.    Szakvizsgák:

    - csecsemő-és gyermekgyógyászat (1995)

    - háziorvostan (2011)    Postgraduális képzések:

    - ELTE Jogi Továbbképző Intézet: jogi szakokleveles orvos (2002)

    - SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika:  kognitív-viselkedés terápia (2014)    Szakmai tapasztalatok:

    - Kivonuló mentőorvos – Országos Mentőszolgálat

    - Gyermekorvos – Budai Gyermekkórház

    - Háziorvos –  felnőtt háziorvosi praxis

    - Prevenció, egészségnevelés – Országos Gyermekegészségügyi Intézet    Egyéb:

    Egészségügyi ismeretterjesztő, és szakmai újságoknál szerkesztés, rovatvezetés, szerkesztőbizottsági tagság

   • Dr. Árki Ildikó legutóbbi válaszai
    Tisztelt Kérdező! A Scheuermann kór a gerincoszlop megbetegedése, nincs összefüggésben a memória zavarral. Általános orvosi vizsgálat, neurológiai és pszichiátriai vizsgálatok javasolhatók. Üdvözlettel
    Tisztelt Kérdező! Kérem, jelentkezzen háziorvosánál a panaszokkal, a vizsgálati terv és a diagnózis felállítása orvos feladata a személyes vizsgálat után. A magas pulzusszám és fogyás felveti a pajzsmirigy betegség (hyperthyreosis) gyanúját (de más betegség is állhat a tünetek hátterében) "Gombócérzés, nagy levegővételek, mert úgy érzi nem elég" tünetegyüttes pedig szorongásos zavarra is jellemző lehet. Mielőbbi jobbulást kívánok!
    Tisztelt Kérdező! Csótányok, egerek, egyéb rágcsálók és ízeltlábúak remélhetőleg nincsenek a lakásban. A falak remélhetőleg nem vizesek, vagy penészesek. A parkettából sem nőnek ki remélhetőleg gombák. Amennyiben légkondicionáló berendezés van, azt ki kell tisztíttatni szakemberrel a fertőzések elkerülése végett. Baleset megelőzési szempontból a konnektorok, elektromos szerelvények, berendezések állapotát célszerű ellenőriztetni, valamint a fűtésrendszert, kéményt is. Fűtés- és füstelvezető rendszertől függően szénmonoxid jelző-riasztó felszerelése javasolt lehet, szakember véleményétől függően.
    Tisztelt Kérdező! A biztonsági adatlapját találtam meg a készítménynek, amely szerint légzőszervi irritációt okozhat, nagyobb mennyiség belégzése légzési nehézséget. Leveléből úgy tűnik, hogy másnapra már nem volt semmi panasza. Pontos választ a 24 órán keresztül díjmentesen hívható Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat tud adni. Telefonszámuk: 06-80-201-199 http://www.alfi.hu/BiztonsagiAdatlapok/HENKEL%20MAGYARORSZAG%20KFT/Vape%20Specialist%20darazsirto%20aeroszol.pdf
    Kedves Ildikó! Laboreredmény nem érkezett, ezért nem továbbítottam a kérdést endokrinológus szakértőnek Próbálja ismét elküldeni a kérdést és a laborleletet. Endokrinológus szakértőnk dr. Fáklya Mónika Tisztelettel dr. Árki Ildikó rovatvezető
    Tisztelt Uram! Ezek letális (halálos) dózisok. Gondolom, hogy ezt Ön is tudja, hiszen interneten is utolérhetők az információk. https://hu.wikipedia.org/wiki/Ricinus Nem tudom, milyen célból érdekli,remélem tudományos tájékozódásnak szánta a kérdést. Amennyiben pedig öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják, kérjen segítséget, keressen fel pszichiátert.
    Tisztelt Kérdező! A belek gyulladásos megbetegedése is okozhatja a panaszt, mielőbb gasztroenterológiai vizsgálat szükséges a tüneteket okozó megbetegedés pontos megállapítása és ennek alapján a kezelés elkezdése végett.
    Tisztelt Kérdező! Tudomásom szerint panaszok esetén a vizsgálatokat célzottan elvégzik. A vizsgálatokról a beteg ambuláns lapot kap. Írta, hogy a HIV szűrés ingyenes volt. Információim szerint az STD szűrés részben NEAK támogatott, részben térítéses. Érdemes esetleg a panaszokkal urológiai vagy nőgyógyászati rendelést is felkeresni.
    Tisztelt Kérdező! Mivel ez a fájdalom testhelyzet változtatásra, bizonyos mozdulatokra fokozódik, ezért a mozgásszervi eredet is felmerül. Váll aszimmetriáról és izom eltérésről is írt, ezért ortopédiai vizsgálat javasolt, (valamint reumatológiai kontroll.) Amennyiben a mellkasi fájdalomnak nincs kardiológiai (szív) eredete, felmerül bordaporc gyulladás lehetősége is. https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/22910/bordaporcgyulladas Mielőbbi jobbulást. Üdvözlettel.
    Tisztelt Kérdező! Amennyiben felmerül a leukémia lehetősége, úgy haematológus szakorvosi vizsgálat szükséges. A leírtak szerint a per os (szájon át szedett) vaskezelés ellenére sem emelkedik a szérum vas szint. Lehetséges, hogy felszívódási zavar illetve coeliákia (lisztérzékenység) áll a vashiányos vérszegénység hátterében. Gasztroenterológiai vizsgálat javasolható. A gyermek tervezéssel véleményem szerint várni kellene addig amíg a diagnózis nem tisztázódik. Üdvözlettel
    Tisztelt Kérdező! A sok vizeletnek (polyuria) több oka is lehet, pl. vesebetegség, endokrinológiai megbetegedés. Legcélszerűbb lenne a háziorvosát felkeresni, aki alapvető laboratoriumi és képalkotó vizsgálatok után szakorvoshoz is tudja Önt irányítani. Üdvözlettel
    Tisztelt Kérdező! Pszichiáter szakorvosi vélemény szükséges a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelésről, vagy az Önt kezelő pszichiáter szakorvostól. Pszichiátriai szakorvosi vizsgálatra ugyan nem szükséges beutaló, de célszerű ebben az esetben beutalót írnia a háziorvosnak, melyben kéri a pszichiáter véleményét.
    Kedves Timi! Jobb oldali alhasi fájdalomnak számos oka lehet, nőgyógyászati, sebészeti, gasztroenterológiai egyaránt. Nem tudom a leírás alapján lokalizálni a "hasam alatt" meghatározást. Talán a lágyéktájékon érez "bőrfájdalmat", nem tudom a leírásból. Mindenképpen személyes orvosi vizsgálat szükséges. Mielőbbi jobbulást.
    Tisztelt Kérdező! Leveléből úgy tűnik, hogy a kivizsgálás már elindult, hiszen koponya CT és fül-orr-gégészeti vizsgálat is volt. Az orrmelléküregek gyulladása is okozhat fejfájást, valamint vérszegénység, vashiány, magas vérnyomás, hogy csak néhányat említsek a számos ok körül. A koponya CT-t gondolom neurológus indikálta, célszerű lenne felkeresni őt a lelettel, valamint háziorvosát a további vizsgálatok (pl. fizikális vizsgálat, labor) érdekében.
    Tisztelt Kérdező! A krónikus fáradtságnak szervi és pszichés eredete egyaránt lehet, ezért kérem, keresse fel panaszával háziorvosát. Amennyiben panaszának szervi oka kivizsgálással nem igazolódik (pajzsmirigy betegség, alvási apnoe szindróma sem), pszichés probléma állhat a háttérben. Dysthymia, depresszió is szóba jöhet. Testmozgás, sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend, örömteli elfoglaltság, társas kapcsolatok, pozitív életszemlélet, pszichoterápiás konzultáció segíthet az állapotán.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés