Dr. Árki Ildikó

Dr. Árki Ildikó

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Bemutatkozás:

Diploma:
- Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, 1986.

Szakvizsgák:
- csecsemő-és gyermekgyógyászat (1995)
- háziorvostan (2011)

Postgraduális képzések:
- ELTE Jogi Továbbképző Intézet: jogi szakokleveles orvos (2002)
- SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika:  kognitív-viselkedés terápia (2014)

Szakmai tapasztalatok:
- Kivonuló mentőorvos – Országos Mentőszolgálat
- Gyermekorvos – Budai Gyermekkórház
- Háziorvos –  felnőtt háziorvosi praxis
- Prevenció, egészségnevelés – Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Egyéb:
Egészségügyi ismeretterjesztő, és szakmai újságoknál szerkesztés, rovatvezetés, szerkesztőbizottsági tagság

Legutóbbi válaszai

Farmakológia, gyógyszerérzékenység, hisztamin?

Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudom levelét dr Zsuga Juditnak továbbítani, mivel ő nem válaszoló szakértő az orvos válaszol rovatnál. Engedje meg, hogy néhány szóban én válaszoljak Önnek. Leveléből úgy tűnik, hogy minden gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatásokat észlel. Nem tudom, hogy erről a problémáról beszélt-e már az Önt kezelő pszichiáterrel, amennyiben még nem, ez valószínűleg hasznos lenne. DAO enzim szintet laboratóriumok végeznek, ha nincs beutaló, akkor fizetős szolgáltatásként. A fogyás, vérszegénység és gyomorfájdalom miatt gasztroenterológiai vizsgálat javasolt. Kérem, keresse fel orvosát.

Térdprotézis műtét után

Tisztelt Kérdező! Ortopédiai kontroll vizsgálat javasolt, célszerűen az Önt operáló orvosnál. Üdvözlettel

Mell

Tisztelt Levélíró! A kép nem nyitható meg, de az Ön által leírt eltérések fényképen egyébként sem ítélhetők meg, csak személyes vizsgálattal. Kérdés, hogy az Ön által észlelt elváltozás az ultrahang vizsgálat idején is megvolt-e már. Kérem, jelentkezzen személyes orvosi vizsgálatra. Üdvözlettel.

Dr orosz dániel

Tisztelt Kérdező! Általánosságban tudok válaszolni, az Ön esetében az okokról csak kezelőorvosa tud nyilatkozni. Az eGFR tekintetében inkább az alacsony értékek a kórjelzőek, bár előfordulhat korai vesebetegség esetén emelkedett is. https: //www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/19575/gfr-glomerularis-filtracios-rata A GGT magasabb értéknek számos oka lehet (nem írt referencia értéket, de gondolom, nem sokkal haladhatta meg) Gyógyszerek, gyógynövények, alkohol is okozhat emelkedett GGT-t, valamint epe és májbetegség. https: //www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6367/ggt-gamma-glutamil-transzferaz-gamma-glutamil-transzpeptidaz A triglicerid (TG) esetében szintén a magasabb értékek a gyakoribb kórjelzők. Alacsony érték alultápláltságban, zsírfelszívódási zavarokban, májelégtelenségben fordul elő. https: //www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6392/trigliceridek-neutralis-zsirok Önmagában a labor eredményekből nem lehet diagnózist felállítani, mindig a kezelőorvosának kell véleményeznie a panaszok, a fizikális és egyéb vizsgálati eredmények valamint a kórtörténet figyelembe vételével.

Feledékenység

Tisztelt Kérdező! A Scheuermann kór a gerincoszlop megbetegedése, nincs összefüggésben a memória zavarral. Általános orvosi vizsgálat, neurológiai és pszichiátriai vizsgálatok javasolhatók. Üdvözlettel