Dervalics Dóra

Dervalics Dóra

Pszichológus
Bemutatkozás:

„Az új megalkotásával együtt járó felfedezés folyamata, úgy tűnik, az egyik legörömtelibb tevékenység, amelyet ember végezhet” (Csíkszentmihályi Mihály)

Pszichológus diplomámat az ELTE Klinikai- és egészségpszichológiai szakirányán szereztem. Jelenleg főállásban táncművészként dolgozom a Coincidance társulatnál, részmunkaidőben trénersegéd vagyok egy kommunikációt és társas IQ-t fejlesztő cégnél. Fő érdeklődési területeim a pozitív pszichológia, illetve a pszichoszomatikus és szomatopszichotikus betegségek egészségpszichológiai vonatkozásai.

Szakdolgozatom kutatási részében az inspirációt, mint pozitív érzelmet vizsgáltam. A kreativitásnak nagy szerepe van abban, hogyan tudunk megküzdeni kríziseinkkel, traumáinkkal, normatív fejlődési válságainkkal. Ha nyitott szemmel és szívvel járunk a világban, akkor bármi ösztönzően hathat ránk. Vizsgálatom sokszínű eredményei két fontos dologra mutattak rá. Az egyik, hogy minél gyakrabban éljük meg az inspiráció érzését, lelkileg annál egészségesebbek lehetünk, illetve minél jobban érezzük magunkat a bőrünkben és minél elégedettebbek vagyunk életünkkel, annál gyakrabban tapasztalhatjuk meg az inspirációt. A másik pedig, hogy ennek az állapotnak a megjelenése rendkívül változékony és egyénfüggő.

Dolgozatom gyakorlati részében egy komplex kezelési protokollt állítottam össze, 1-es típusú diabétesz esetén. Minden cukorbeteg egyéni kihívásokkal szembesül betegsége során, ezért annak sikeres kézbentartása folyamatos erőfeszítéseket kíván. Az összeállított edukációs és esetfelmérő anyag célja, hogy az 1-es típusú cukorbetegek kórházi ellátása ne csupán az inzulinadagolás beállításából álljon, hanem tágabb képet kapjanak a betegségükhöz kapcsolódó pszichés összetevőkről, tünetekről és társbetegségekről. Munkámmal ahhoz kívánok hozzájárulni, hogy az orvosi ellátásba beépüljön a cukorbetegek kiegészítő egészségpszichológiai kezelése.

A jövőben szeretnék stresszkezeléssel, kiégésmegelőzéssel és motivációfejlesztéssel, valamint akut betegséggel élők pszichés támogatásával foglalkozni.

Legutóbbi válaszai