Ismétlődő hüvelyi fertőzések

Tisztelt Doktor No/Ur!

Bar a problema egyszerunek tunik, megis szeretnem, ha reszletes kepet kapna az elozmenyekrol, hogy ennek fenyeben tudjon tanacsot adni, melyet elore is koszonok.

10 eve allando parkapcsolatban elek, mindketten monogam eletet elunk. Sajnos evek ota huvelyi folyassal es gyulladasokkal kuzdok, oromteli esemeny volt szamomra, ha egy evben csak 4-szer lattam a nogyogyaszom. Sajnos a doktor egy allandoan kapkodo es nem tul figyelmes ember, igy reszletekbe menoen sosem sikerult a problemara fenyt deriteni, de meg jo tanaccsal sem latott el. Tobben javasoltak, hogy partoljak at masik szakorvoshoz, aki tobb figyelmet es turelmet szentel betegeinek, de sajnos nem ismerem a tobbi orvost, mivel kozepiskolas koromtol folyton mas helyekhez kotodtem. Jelenleg kulfoldon elek, igy korlatozott az ido, amit Magyarorszagon tolthetek (altalaban evente 2x2 het) . Talan ez bonyolitja a jelen helyzetet is. Legutobbi citologiai vizsgalatom P3-as eredmenyt hozott, a leleten HPV gyanujat tuntettek fel. Az orvosom nystatinos (remelem, helyesen irtam) huvelykupot irt fel, es hivatkozott arra, hogy az eppen fennallo viszketesemre is gyogyir lesz. Johiszemuen elhasznaltam a kupot, a problema tovabbra is fenn allt. Majd Candibene 200mg-os huvelytablettat hasznaltam, eloszor 6 tablettat, majd mivel kiujult 1 heten belul a viszketes, meg 3-at. Jelenleg a viszketes megszunt, viszont egy eros zoldessarga szinu folyas jelentkezett. Paromat elkezdtuk Canesten plus kremmel kezelni, hatha tunetmentes, viszont visszafertoz.

Probalok odafigyelni a tunetmentes idoszakokban is a higieniara: minden nap tusolok, intim lemosot hasznalok, naponta valtok fehernemut, ami az esetek 90%-aban pamutbol keszult. Minden nap tisztasagi betetet hasznalok, az egeszsegugyi beteteket is altalaban 3-4 orankent cserelem (kiveve ejjel) , tampont egyaltalan nem hasznalok. Kozosules elott es utan tisztalkodok (zuhany, intim lemoso) . Gondolkodtam intim zuhany hasznalatan is, de aggodok, hogy nem tudnam a felszerelest kellokeppen tisztan tartani, sterilizalni. Ennek ellenere nem erzem ugy, hogy tulzott lenne a higieniam, amirol olvastam, hogy szinten artalmas lehet.

A fentiek ismereteben 3 kerdesem lenne:

-Mit tehetnek a folyamatosan kiujulo fertozesek ellen?

-Jelen problemamra van-e konkret gyogyszer? (Rendelkezek Mykogal huvelykuppal, Klion D huvelytablettaval valamint Klion huvelykuppal, gyogyszertarban be tudok szerezni Canesten kombi tablettat.)

-A kesobbiekben javasolja-e az intim zuhany hasznalatat?

Turelmet es valaszat elore is koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza hüvelygyulladás témában

Kedves Hölgyem!

Az első, és talán legfontosabb feladat az lesz, hogy a citológiát meg kell ismételni. Ez szabály, ha P3-as eredmény van. Ha ismételten ez lesz, akkor a HPV tipizálása is fontos lesz. Ezt nem lehet kikerülni, és meg kell oldani majd. Hiszen ezért jár rákszűrésre, aminek az eredményére oda kell majd figyelni, és szükség esetén külföldön is meg kell csináltatni.

A másik a folyás. A leírás alapján bizony nem lehet biztosan megmondani, hogy mi okozza az állandó fertőzést, és mivel a jellege is változik, bizony a kórokozó is változhat, emiatt nem biztos, hogy pl. egy Klion D fog segíteni, de leképzelhető. Ha lenne rá lehetőség, akkor egy patikában kevert kúpot ajánlanék, ez a CNS-kúp. Ez jó lesz többféle fertőzésre is, ebből 7-et kell elhasználni. Más gyógyszert nem tudok javasolni sajnos.

A visszatérő panaszokra, sokszor szájon át szedhető gyógyszer is kell, többféle fertőzés ellen is, lehet, hogy ez hiányzik.

A párját pedig ennek megfelelően kell kezelni. Óvszert kell használniuk, míg teljesen panaszmentes lesz majd.

A tisztasági betétet inkább nem javaslom, ha megoldható lenne, akkor inkább váltson naponta 2x fehérneműt, és ezeket mindig magas hőfokon mossa majd, ez is fontos. Illatosított intim lemosó sem jó mindig, mert okozat irritációt, helyi gyulladást, és már ki is alakult egy fertőzés.

Az irrigálót én javasolnám heti 2x, és az együttlétek után is, segít helyreállítani a hüvelyflórát. Ezt még elő lehet segíteni lactobaccilusokat tartalmazó hüvelytabletta-kúrával is. (Gynoflor, Floragyn) . A készüléket egyszerűen Domestossal, vagy hasonló fertőtlenítővel tudja majd fertőtleníteni, és alaposan elöblítve, megszárítva ez rendben lesz majd.

Kamillatea, citromfűtea ülőfürdőnek elkészítve enyhítheti a panaszokat. Vannak, akik a Grapefruit-mag olajra esküsznek.

WC használatkor nem csak utána, de előtte is kezet kell mosni, ezt sokan nem tudják, és persze ne üljön le sehol sem. Tiszta vizes lemosás ilyenkor is nagyon fontos, mint széklet, mind vizelet után, és ezt nem helyettesíti az intim törlőkendő.

Szerintem szánja rá az időt, és szükség esetén a pénzt is, mert hosszú távon sokkal többe fog kerülni (mind anyagilag, mind egészségileg) , ha nem lesz megfelelően kikezelve.

Remélem tudtam újat mondani, és hasznosnak fogja találni valamelyik tanácsot.

Mielőbbi jobbulást! Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. május 18., 22:06; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:26
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet
Menstruáció előtti verzes