• Mennyiben befolyásolja a teherbeesést?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Arra a kérdésemre szeretném megkapni a választ, hogy van-e összefüggés a korábbi években (kb. 3-4 éve) elég sűrűn előfordult gombás illetve bakteriális fertőzéseim (hólyaghurut, felfázás) és a jövőben tervezett teherbeesés között? Ez minden esetben kezelve lett, de újra és újra jelentkeztek a tünetek. Jövőre szeretnénk babát, és már ugyan jó ideje nem volt tünetem a fent említett problémákkal kapcsolatosan, most egy vizeletvizsgálat szerint mégis baktérium van a vizeletemben,amire meg is kaptam az antibiotikumot. Viszont panaszom egyáltalán nincs, egyéb vizsgálathoz végzett vizeletteszt mutatta ki. Sajnos minden higiéniai elővigyázatosság ellenére is fogékony vagyok ezekre a betegségekre, és már kicsit szégyellem is magam, mert úgy tűnhet mások előtt, hogy talán nem figyelek a tisztálkodásra, pedig ez nem igaz. A sűrűn előfordult megfertőződésekből kiindulva pedig attól félek, hogy esetleg valami maradandó károsodás történt, ami csak akkor fog kiderülni, ha nem sikerül teherbe esnem, vagy nehezebb lesz az átlagosnál. Annyit szeretnék megtudni, hogy van-e esély a maradandó károsodásra, és ha igen, akkor mit tehetek a későbbiekben a fertőzések elkerülése végett? (Sajnos ez a hajlam a fogamzásgátló szedése óta jött elő, legalább is azzal tudom szoros összefüggésbe hozni, Mercilont szedek 5 éve) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Anett

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelygyulladás témában

        Kedves Anett!

        Kérdése valószínűleg azért merült fel, mert attól tart, hogy egy krónikus fertőzés alakult ki, amiről az utóbbi években nagyon sokat lehet hallani. Elárulom, rengeteg hölgy küzd hasonló panaszokkal, és gyakran visszatérő fertőzésekkel. Emiatt javaslom, ha eddig még nem történt meg, a méhnyakból vett tenyésztéses vizsgálatot, hogy kiderüljön esetleg van-e egy krónikus fertőzése, amit kezelni kell. A vizeletben talált baktérium gyakran a hüvelyváladékból származik (ami ott természetes is). Vizeletvizsgálat előtt gondosan meg kell tisztítani a környéket, és vizelet középsugarából kell mintát leadni. Ami annyiból áll, hogy a vizelet elejét kiengedi, majd az utána a középső részt fogja fel, így pontosabb eredményt kaphat.
        Említette, hogy a fogamzásgátló szedése óta gyakrabban vannak fertőzései, ami a hüvely megváltozott flórájának lehet a következménye, időnként ezért alkalmazhat olyan készítményeket, amik helyreállítják az, pl. lactobacillusokat tartalmazó hüvelytablettát, amit receptre lehet kapni. Kerülje a túl gyakori mosakodást, és a különféle intim mosakodókat, ami irritációt okozhat, de emellett minden alkalommal a wc előtt és után is mosson kezet, és gondosan tisztítsa meg az intim környéket.
        Ne aggódjon, sokszor a terhesség után áll be a hormonális rendszer, és az ilyen jellegű panaszok is csökkennek.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-29 16:09:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 13:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó reggelt Doktor úr! Egy kis tanácsra lenne szükségem

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés