Hüvelykúp miatt vérezhetek?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Egy ideje változó színű és állagú a folyásom, leginkább sárgás volt amikor nem fehér. 4 napja a nőgyógyászom kenet nélkül bakteriális fertőzést állapított meg, felírt CNS kúpot, Klion tablettát és Betadine krémet 10 napos kúrára. Eddig mindig óvszerrel védekeztünk partneremmel, de az elmúlt 2 hétben 2x is kellett sajnos eseményutánit bevennem mert baleset történt az óvszerrel. Tegnap délután lefeküdtünk, tudom nem kellett volna (ő még nem kezdte el szedni a Klion gyógyszert mert előbb kivizsgáltatja magát) . A kúpot mindig csak késő este teszem fel közvetlen zuhany után és lefekvés előtt tehát az együttlétig az előző már gyanítom felszívódott, a következőt ppár csak később helyeztem fel. Eddig egyébként a kúp felhelyezését követő reggel minden alkalommal élénkebb sárga folyást tapasztaltam, rögtön kelés után, nem tudom ez a kúp-e ami egyébként ugye sárga színű, meg egyáltalán normális-e. Mindenesetre az együttlétkor most szintén védekeztünk, nem volt fájdalmas, nem volt probléma. Viszont most következő reggel vérzést tapasztaltam. Kicsit olyan érzésem is van/volt mint amikor megjön. Figyelem majd elmúlik-e vagy sem, de ha vérzést tapasztalok gondolom nem ajánlatos kúpot felhelyezni. Nem tudom a két eseményutáni mégis felborította a ciusomat mert egyébkent most vagyok a 18.napnál tehát az ovulációs ablakom végén. Ön szerint hagyjam abba a kúpot éd a gyógyszereket és menjek valahova ahol kenetet is vesznek a pontosabb diagnózisért? Vagy mitől tapasztalhatok vérzést ebben a helyzetben? Köszönettel, Lilla

Dr. Farkas Ágnes válasza hüvelygyulladás témában

Kedves Lilla!

A kúp után normális a bővebb folyás, a felolvadt vivőanyagok távozhatnak.

2 esemény utáni tabletta könnyen felboríthatja a ciklust, rendellenes vérzés emiatt is lehet. Amikor éppen rendes menses van, kúpot nem érdemes használnia, mert kiürül. Kevés, pecsételő vérzés mellett mehet a kúp.

A Betadine krém nem kell. A CNS után csináljon hüvelyflóra helyreállító kezelést pl. Gynoflorral, vagy Cikatridinával.

A bakteriális fertőzést egyszerű fizikális vizsgálat során is meg lehet állapítani, legtöbbször nem kell semmilyen kenet, sem tenyésztés.

Ellenben amikor hüvelygyulladása van, együttlét nem javasolt, hiszen a hüvelye beteg. Kezelést kap, a szövetek gyulladtak, és könnyen sérülés, erősebb gyulladás jelentkezhet. Ettől is lehet panasza. Nem azért nem javasolt az együttlét, mert lehet, hogy ott a kúp, hanem azért mert fertőzése van. Óvszeres védekezés mellett a párjának jó eséllyel nincs baja, de Ön vigyázzon magára, hogy mielőbb meggyógyuljon, és ne alakuljon ki krónikus betegség. A helyreállító kezelést mindenképpen csinálja meg, nagyon fontos! Mielőbbi gyógyulás!

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. május 30., 12:32; Megválaszolva: 2022. június 01., 00:05
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Betadine hasmenéy
Gyulladást átadhat-e a lány a...
Jó napot! Olyan helyzet állt elő hogy a páromnak erős nemiszervi gyulladása van, pontosan nem tudni még hogy milyen. Tőlem elkaphatott bármilyen...
Nem múló hólyaghurut és...
Hüvelykúp után nemi élet
Kúp miatti vérzés
Üdvözlöm! A múlt héten a nőgyógyász bakteriális hüvelyfertőzést állapított meg. Kaptam rá NCl kúpot, amit 2 naponta kell használnom. Ma...