Canesten Kombi segíthet?

Pár héttel ezelőtt felírta nekem a gyerek nőgyógyász az első fogamzásgátló tablettám (Rezia), amit minden nap kell szedni. (még nem feküdtem le fiúval) Előző héten hétfőn jött meg a menzeszem és akkor kezdtem el. Kezdett elmúlni, viszont a barnás folt maradt és vasárnapra már nagyon viszketett a hüvelybemenetemnél és beljebb is, illetve kellemetlen szag kísérte. Később sárgás és rózsaszínes szín is kísérte. Most már égető, csípő érzés is jelentkezett, a csiklónál is a viszketéssel együtt. A fogamzásgátló nem túl gyakori, vagy ritkább mellékhatásai között szerepelnek hüvelyi fertőzéssel kapcsolatosak, és nyílván ez csak elősegíti, ha hajlamosabb vagyok rá. A barátom szombaton újazott meg, de máskor nem volt ilyen következménye, gondolom a gyóyszer is közrejátszhat. A Canesten Kombi hüvelytablettát javasolták meg a krémet hozzá. Ezzel egyszer volt már dolgom, de akkor a gyógyszer papírjára írt tünetek jelentkeztek. Most is segíthet? (elkezdtem használni, csak előzőleg elhúzódott a problémám, mert nem azonnal jártam utána mi lehet.) Akkor hatásosabbnak bizonyúlt rövid időn bellül, már egy nap után. Elmentem nőgyógyászhoz, de szinte meg sem hallgatta mik a tüneteim, csak rávágta ezt a gyógyszert és elküldött. Gyakran visszatérő, vagy súlyosabb is lehet a jelenlegi helyzetem? Vagy csak szimplán hozzá kell szokni a szervezetemnek a fogamzásgátló tablettához, és utána kisebb eséllyel jelentkezhet? (Ha olyanok a körülmények, továbbra is rendes intim higénia, stb.) Tanácstalan vagyok, most történnek velem először ilyenek. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

† Dr. Szalóczy Péter válasza hüvelygyulladás témában

Kedves Kérdező! A Canesten jó helyi megoldás, de jó lenne egyetlen szájon át bevehető kapszulát felíratni bármely, akár alapellátás orvossal. Vagy a Diflucan, vagy a Mykosyst, vagy a Fluconer nevűt. Egyetlen kapszulát szájon át! A fogamzásgátlót folytassa, csak nagyon hosszú használata jelenthet könnyebb hüvelyfertőződési hajlamot idővel, demajd ha már igazán együtt vannak, hetente egy hüvely protexinnek nevezett gyógyszer felhelyezésével mindig maximális védettsége lesz hüvelyének. Ne féljen, minden egyensúlyba kerül idővel.

Megválaszolva: 2016. május 11.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Klion D 100 csere
Húgycsőnyílás diszkomfort
Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával fordulnék Önhöz: Januárban visszatérő felfázással küzdöttem, kétszer kaptam Monural port a kezelésére. A...
Gombás és bakteriális hüvely gyulladás
Jó napot kedves Doktornő! Mai nap folyamán voltam orvosnál, aki bakteriális és gombás fertőzést állapított meg, illetve azt mondta ezért be van gyulladva a...
Hüvelyi vérzés
Kedves Doktornő! Nem tudom emlékszik-e pár napja írtam kérdést, hogy candida gombát állapítottak meg nálam 3 héttel az antibiotikumos injekciós kezelés után,...
Hüvelyi vérzés
Kedves doktornő! 32 éves, jó egészségnek örvendő nő vagyok, 55 kg, 167 cm magas, utolsó nőgyógyászti vizsgálatom januárban volt, amikor a citológiai...
Nőgyógyászati problémám
21 éves, egészséges nő vagyok. Tartós párkapcsolatom van, rendszeres nemi életet élünk. Fogamzásgátlót szedek. A problémám ezzel kapcsolatos. Körülbelül fél...