• Beszédközpont zavara

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm!

        A tanácsára lenne szükségem:

        26 éves vagyok, 11 éves koromban valamitől nagyon megijedtem (szerintem lényegtelen, hogy mitől), azóta a beszédemmel van olyan probléma, hogy az agyam bizonyos szavakat nem enged kimondani. Megfigyeltem, az olyan szavak, melyek mássalhangzóval kezdődnek, és rövid magánhangzó követi, nem tudom kimondani. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valakivel közölni akarok valamit, a bizonyos szó helyett szinonímaszót használok, de ez nagyon kínos. Mivel könyvelő vagyok, elengedhetetlen az ügyfelekkel való kommunikáció. Szinte mindig e-mailban írom meg, hogy mit akarok, minthogy elmondjam nekik. Pl. akarom mondani a főnökömnek: "ki kell venni tagi kölcsönt, mert..." mondatból a "venni" után leblokkolok, "tagi" szót nem engedi az agyam kimondani. Így meg se próbálok ilyen szavakat mondani, hanem e-mailban megírom. Pszichiáternél jártam emiatt, gyógyszert írt fel, nem használt semmit.

        Barátaim nincsenek, társaságban nemtudok menni, mert ott meg se szólalnék, párom úgyszint nincs, volt pár, de nagyon rövid ideig tartottak, e problémám miatt. A családomban inkább meghallgatok mindenkit, én csak "himmelő-hámmoló" beszédet folytatok velük, nem közlök.

        Hova forduljak e problémával? Vagy ez már örökké így fog tartani, mert így nem élet az élet!

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a beszédzavar témában

        Kedves Kérdező!

        Nagyobb a valószínűségge annak, a leírása alapján, hogy problémája pszichés eredetű, mint annak, hogy valamilyen agyi elváltozás okozza. Nem biztos, hogy pszichiáterre van szüksége, pszichológus által vezetett pszichoterápia jobb eredményű szokott lenni, mint a gyógyszeres kezelés. Emellett logopédiai foglalkozás is sokat segítene. Emiatt én úgy gondolom nem kellene elzárkóznia a társasági élettől. Valószínű inkább Önnek jelent ez problémát, mint a környezetében élőknek. Pszichológus ezen feszültség feloldásában is segithet.


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-27 10:55:30; Megválaszolva: 2010. február 27., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: