Utazási rosszullét

Tisztelt Doktornő! Körülbelül 1.5 hónapja hazafelé utaztam a buszon, amikoris rosszullét fogott. Émelygés, hányinger, kimerevedett a nyakam és a ha forgatni próbáltam a fejem még jobban rosszul lettem. Először szimpla rosszullétnek tudtam be az esetet, mivel reggel már 1.5 órát buszoztam és semmi bajom nem volt így meg sem fordult a fejemben, hogy az utazáshoz lehet köze. Viszont azóta, ha buszozok, ha autóval utazom elkap a rosszullét. Holott 1.5 hónappal ezelőttig soha semmilyen hasonló problémát nem tapasztaltam úgy, hogy heti 1-2 nap 1.5 órát buszozom oda-vissza május óta illetve előtte 1.5 évig heti 2x autóval utasként is megtettem ezt az utat. Háziorvosommal egyeztettem telefonon. Ő azt mondta rá, hogy ez szimpla utazási betegség és utazás előtt vegyek be Daedalont. Vizsgálatoknak nem látta értelmét. Ismerősök pedig pánikbetegséget mondanak rá. Próbálkoztam a buszbetegségnél javasoltakat alkalmazni: - A busz elejében ültem - Nem néztem ki oldalt - Csak az útat figyeltem - Nem fókuszáltam semmire az utastérben és nem néztem le Nos ezek se mindig járnak sikerrel. Általában reggelente rosszabb, délután hazafelé már kevésbé problémás az utazás. A legtöbb esetben mindig ugyanaz a problémám: - Émelygek, hányingerem van. (ezt valamelyest mérsékli a Deadalon) - Kimerevedik a nyakam és nehéz forgatnom a fejem - Alkalmanként lüktet a fejem - Nehezemre esik nyelni, mintha gombóc lenne a torkomban Pár napja viszont a párommal és a barátaimmal elutaztunk kikapcsolódni. A dolog érdekessége, hogy először kb. 40 percet utaztunk busszal, a 2. sorban ültem, végig az útra figyeltem és elkapott a rosszullét. Jobban, mint szokott. 1-2 órával később autóval mentünk tovább, ahol az anyósülésben szintén problémákkal küzködtem. Főleg az autópályán. Viszont az eset után 1 órával volt egy rövidebb utunk még autóval, ami érintette az autópályát és itt már nagyon minimális problémáim voltak. Talán már túl is izgultam, hogy megint jönnek a szokásos körök. Annyi változás volt az előző úthoz képest, hogy kissé előre kellett dőlnöm, mivel fogtam pár dobozt és a jobb kezemmel kb. teljesen takartam a jobb oldali ablakot a látóteremből. Még aznap este sötétedés után indultunk haza és itt sem jelentkeztek a szokásos tünetek. Nyugodtan forgolódhattam az autóban, kinézhettem oldalt és szinte semmi bajom nem volt. Itt is inkább a stressz okozta ezt a keveset. Amit még részemről fontosnak tartok: - Szoftverfejlesztőként dolgozom így nagyon sok időt töltök számítógép előtt, főként május vége óta. - Általában nulldioptriás (+0.2) szemkímélő szemüvegben. (az első rosszullét még a szemüveg megléte előtt jelentkezett) - Az ülőmunkát heti 4 edzéssel kompenzálom így nyakproblémáim nem igazán voltak a rosszullétek kezdetéig. Azóta előfordul, hogy fáj, kissé merev a hátam felső része és a nyakam. - Általános iskolában fedezte fel a sportorvos, hogy a jobb szememre gyengébben látok, ezért szemészetre küldött. A vizsgálatok során megállapították, hogy tényleg probléma van a jobb szememmel, ami valószínűsíthetően velem született probléma, de szemüveggel nem javítható. Elmondásuk alapján nem tanultam meg rendesen látni a jobb szememmel. További felülvizsgálatoknak éves kontrollnak itt sem látták értelmét. A versenyszerű küzdősportoktól tiltottak el összesen. A kérdésem az lenne, hogy ezeknek a tudatában biztosra vehető, hogy ez csak buszbetegség esetleg pánikbetegség? Nem okozhatja esetleg más? Például a jobb szemem. Előre is köszönöm a választ!

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza utazási betegség témában

Kedves Kérdező!

Én elsősorban neurológusként a nyaki gerinc merevségét okolnám, mely igen gyakori a számítógépen dolgozó, stresszes munkát végző fiataloknál. A heti 4x edzés nem jelenti azt, hogy nincsenek nyaki gerinc problémái. A buszozást, vagy autós utazást valóban meg lehet oldani Daedalon és esetleg nyugtató bevétellel.

Azt javasolom, kérjen háziorvosától neurológiára beutalót, ott alaposabban ki fogják vizsgálni, és a diagnózist pontosítani tudják.Nyaki gerinc, pánik, vagy egyéb?

Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2017. augusztus 23., 09:19 ;Megválaszolva: 2017. augusztus 24., 15:44
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés
Lüktető fejfájás egy pontban?
Látászavar
16 éves korban (1964 körül) "Aurás (scotomás?) migrain, zsibbadással, hányással, elesettséggel. Kórház, neuraszténia dg-sal. Látászavar...