• Milyen súlyos a térdsérülésem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Bogdán Aurél! 2010. 03. 8-án leestem egy körülbelül 3 méteres kerítésről és a térdeimre, betonra érkeztem. Másnap mindkét térdemen zúzódások illetve duzzanatok jelentek meg, melyek két nap múlva annyira fájdalmasak és nagyok lettek, hogy a baleseti osztályra kellett mennem. Az ott felállított diagnózis a következő: MK oldali térd zúzódása Bal térd osteochondralis sérülésének lehetősége Mindkét térdemről készült röntgen, mely semmilyen elváltozást nem mutatott, MR vizsgálat áprilisban következik. Bal térdemből 70 ml vért is eltávolítottak. Miután 2 nap múlva kontrollra mentem újabb 30 ml vért távolítottak el térdpunctióval, azonban ez már alvadt-savas volt az előző 70ml tiszta vér ellenében. Azóta fáslival rögzítem, a térdem illetve jegelem. Valamint Fraxiparint is adok be magamnak, vérrögképződés ellen. A jobb térdem közben rendbejött, csupán a zúzódások maradtak rajta. A bal térdem azonban bár nem túl fájdalmas és dagadt, korlátozott mértékben hajlik, kb 30%-a a megszokottnak. (És mintha javulna.) A térdkalácsom és a bőröm közt jelenleg is található valamiféle folyadék (vér? ) mely nehezítheti a mozgást. A következő kontroll 2010. 03. 17-én lesz, még mindig a baleseti osztályon. Kérdéseim a következő lennének: Honnan jut a vér a térdemhez? Elképzelhető, hogy valamiféle szalagsérülésem van, mely később műtéti beavatkozást igényel, vagy a pihentetés és az idő segíteni fog? ( A vizsgálatok szerint a mozgásfunkcióim megvannak, de fájdalmasak - egy bizonyos pont után, persze) Amennyiben műtétre kerül sor, teljekörű lehet e a gyógyulás és van e szerepe annak, hogy mennyi idő múlva végzik? Ön szerint forduljak e specialistához, kérjek e beutalót az? Néhány kérdésemre biztosan nehéz, vagy lehetetlen ennyi információ alapján válaszolni. Előre is köszönöm, József

        WEBBeteg szakértő válasza a térdsérülés témában

        Ha a térde ismételten visszatelődött, annak az a magyarázata, hogy valamilyen kis ér sérült (szalag szakadás, porcleválás). Ha ez többször ismétlődik célszerű egy kis műtétet-arthroscopia- elvégezni, mellyel pontosan megállapíthatjuk, hogy mi sérült a térdben és el is tudjuk látni, nem kell a térdet felvágni. Ha jól értettem kétszer pungálták a térdét. A mi gyakorlatunkban 3x-i visszatelődés esetén meg szoktuk ajánlani a műtétet. Azt javaslom keresse fel a kezelőorvosát a baleseti sebészeten és konzultálják meg a további teendőket.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-17 08:38:38; Megválaszolva: 2010. március 17., 08:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: