• Csípőszűrésen milyen tanácsot fogadjunk meg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A 6 hetes kislányunkat elvittük tegnap a kötelező csípőszűrésre ahol Pavlik-hám használatát írták elő. A diagnózis:Jo-on az alfa-szög 59fok, a beta-szög 57 fok-II/a tipusú csípő. A bal csípő I/a tipusú, az alfa-szög 62 fok, a beta-szög 50fok. UH:Mko vápa sarok tökéletesen lekerekített, igen meredek vápák. ST:Jobb old-n add. ball old-n abductios kontraktúra. 80/80 stabilitás nincs, de bal ing.igen kimélyült. Izomtónus fokozódást nem észlelek. A gyermekorvos tanácsára elmentünk a mai nap egy magánrendelésre. Ott azt mondták, hogy nem kell a Pavlik-hám, hanem tornáztassuk a babát és fektessük mostantól a bal oldalára és egy hónap múlva menjünk vissza kontrolra. Az Ő diagnózisa a következő: Lorenz abd.80/75, kifejezetten jobb oldalas fekvés lux jel:neg, repos jel:neg, ráncasszimetria látható, egyenlő hosszú alsó végtagok lábak kp. állásban, contractura nem látható. Ön szerint kinek a tanácsát fogadjuk meg?

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőficam témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok megfelelő választ adni. A két véleményben amit a kollégák adtak vannak ellentmondások. Az ultrahangos lelet értékelése bizonyos fokig szubjektív is lehet. Ugyan azt az UH leletet két ember értékelheti kicsit másként is jártasságuknak megfelelően. Az UH leírás alapján Én is javasolnám a kengyelt, de ha látnám az uh képet és a babát is megvizsgálnám lehet, hogy más lenne a véleményem. A elsőfizikális vizsgálatot nem tudom megitélni, hogy tényleg jók-e az értékek, vagy a második státus az igaz. Azt tanácsolom, hogy vigyék el egy harmadik orvoshoz is, remélve, hogy nem a harmadik féle választ kapják. Ha tanácsolhatom kifejezetten gyermekortopédiai szakrendelésre vigyék és ha megoldható valamelyik nagy kórházba vagy klinikára.


        Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-08 09:58:47; Megválaszolva: 2010. március 08., 09:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: