Hirdetés
      • Térdműtét utáni duzzanat, fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány éve megűtötték a jobb térdemet, egy esés következtében megsérült a porc. Azóta nagyobb megterhelés után (pl. túrázás, hosszabb kerékpározás) megduzzad a térdem és nem túl erősen, de fáj néhány napig. Miért jön ez elő időről-időre, és mit tehetek?

        WEBBeteg szakértő válasza a porckopás témában

               Tisztelt kérdező!

        Az Ön térdműtétére bizonyára a térdízületben lévő rostos porc sérülése miatt került sor.Ennek a porcnak több egyéb funkciója közül az egyik az, hogy az ízületet alkotó comb-és sípcsontot borító tükörsima üvegporc védelme.Amennyiben ezen  rostos porc egy részének eltávolítására kerül sor, megadatik annak lehetősége, hogy az üvegporcok közvetlenül érintkezzenek egymással, és mozgás közben súrlódásnak legyenek kitéve, ezáltal kopnak.Ezt a folyamatot nevezzük orvosi szaknyelven arthrosisnak, vagy közismertebb nevén "porckopásos degeneratív betegségnek".Ez normális körülmények között is elkezdődik a 4-5. évtized körül.Jellemző tünete az Ön által is említett ízületi fájdalom, duzzanat, később mozgáskorlátozottság és ízületi deformitás.
        Mi a teendő?:Tekintettel arra, hogy ez a "kopásos " folyamat folyamatosan halad előre, teljesen nem megállítható, csak lassítható.Ehhez minimális életmódbeli változtatásra van szükség.Ilyenek:A térd tehermentesítése, rendszeres tornáztatása(éppen ezért a tévesen használatos térdrögzítő használata kifejezetten káros!).a torna legyen aktív-vagyis Ön által végzett-, ill.gyógytornász segítségével vezetett akár víz alatti torna is.Az utóbbi ortopédiai, vagy reumatológiai szakrendelésen igénybe vehető.Amennyiben testsúlyfeleslege van, annak csökkentése tanácsos.Úszás is hasznos.Gyógyszeres kezelés is segíthet a folyamat előrehaladásának gátlásában, ehhez szintén szükséges a fenti szakrendelések felkeresése.
        Remélem, sikerült kielégítő választ adnom kérdésére, amennyiben igényli, a kórházban levő rendelésemen szívesen látom.
        Dr. Juhász Csaba, orthopéd-traumatológus szakorvos, Kenézy Kórház, Debrecen.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-02-26 21:26:47; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés