• Csontcisztát hogyan lehet kezelni? Mikor műtsék meg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 27 éves nő vagyok, 3 éve a jobb középső ujjam középső ujjpercében cystát fedeztek fel. Azt mondták, hogy műtét ráér, de később szóba jöhet a cysta kikaparása, csonttal való kitöltése. Ellenőrző vizsgálaton a cysta helyzete nem változott, ezért akkor kell visszamennem, ha panaszom van. Panaszom eddig különösebben nem volt, a nyári meleg időszakokban szinte nem látható semmi elváltozás az ujjamon. A hideg idő beköszöntével azonban ujjam bedagadt a cysta területén, ég, és ha hozzáérek fáj. Kérdésem az lenne, hogy milyen módszerek állnak rendelkezésre jelenleg a cysta kezelésére? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a cysta témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az nem derül ki leveléből, hogy mi az alapbetegség, tehát minek a talaján alakult ki ez a cysta, vagy egyáltalán van-e elképzelés ezzel kapcsolatban, vagy csak megállapították rtg felvétel alapján, hogy ott van. Ugyanis számtalan gyulladásos és nem gyulladásos, kopásos reumatológiai kórképhez társulhat ez a rtg lelet. A leggyakoribb, hogy arthrosisban, kopásos ízületi betegségben alakul ki. Ekkor a terhelésnek kitett területen az ízületi rés is beszűkül, egyenetlenné válik,  ugyanakkor a porc felrostozódik, és az ízületi réshez közeli csontvégeken az ízületi folyadék bejut a csontgerendák közé. Ez a cystaképződés mechanizmusa.

        Ugyanakkor pl. rheumatoid arthritisben, köszvényben is lehetnek ilyen felritkulások, cysták, a kezelés pedig egyaltalán nem ugyanaz. Ha "csak" kopásos ízületi betegsége van, akkor elegendő, ha ezekben a fájdalmas időszakokban analgetikumot (paracetamol tartalmú), vagy nem steroid gyulladásccsökkentőt használ (ibuprofen tartalmú kapható vény nélkül), akár kiegészítve a tablettát helyileg kenőccsel. Súlyosabb esetben pedig szteroid, akár az ízületbe adott ún. intraarticularis  injekció is szóba jön, de ezzel nagyon csinján kell bánni, hiszen a szteroid maga is csinálhat porckárosodást.

        Ezen kívül hosszabb távon porcerősítőt is érdemes megpróbálni szedni.
        A műtéttel kapcsolatban inkább ortopédus véleménye mérvadó, általában csak nagyon súlyos, indokolt esetben szokták elvégezni, de sajnos az újabb műtéti eljárásokkal kapcsolatban nekem nincsen tapasztalatom.

        Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus
             



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-04 22:53:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés