Húgysav és LDL koleszterin

A húgysavam folyamatosan magas, jelenleg 357 umol/L, valamint az LDL koleszterinem 3, 9o, laktát, dezhidrgenáz 394 U/L, CK-MB 69 U/L. Ezek egészen friss eredmények, a többivel nem untatom, csak ezek nagyon eltértek az ált. értéktől. Közérzetem nem rossz, néha verejtékezem. 65 éves vagyok. Köszönöm kedves válaszát. A körzeti orvosom figyelmeztetett, hogy köszvényre hajlamosit a húgysav. Adott listát, mit ehetek, mit nem. Ezeket jóformán nem is ettem eddig, és mégis van. Időnként érzem, hogy az ujjaim begörcsölnek. Tisztelettel: Martini Emilné

WEBBeteg szakértő válasza húgysav témában

Tisztelt Kérdező! Az Ön által feltüntetett laboreredmények számomra sajnos nem teljesen irányadóak, csak részelegesen, hiszen minden labor megadja a saját referenciatartományát 1-1 értéket illetően, és ez különbözhet valamennyit az egyes laborok között. Nőknél a 360 umol/l feletti hugysavszint esetén beszélünk hyperuricaemiaról, ez az Ön esetében tehát felső határon van. Így tehát teljesen jól mondta a háziorvos, hogy egyelőre elegendő a diéta tartása, gyógyszeres kezelésre nincs szükség. A magasabb hugysavszint valóban hajlamosít a köszvény betegségre, de ennek kialakulásához, hogy a hugysavkristályok ki is csapódjanak az ízületben, több tényező együttes jelenléte szükséges, nem mindenkinél jön létre. Az ujjak görcse valószínűleg nem erre a betegségre utal. A köszvény általában hirtelen, kifejezett gyulladásos tünetekkel kezdődik, az ízület duzzanatával, felette bőrpír alakul ki, leggyakrabban a lábujjízületeken kezdődik. Az izomgörcs inkább ioneltérések, magnézium- vagy káliumhiány következménye. Ugyanakkor a magasabb koleszterin szint és a magasabb higysavszint összefüggésben lehet, komplex, öröklődő faktorokra is visszavezethető metabolikus zavar következménye. Ez utóbbi miatt viszont mindenképpen javasolnám koleszterin szint csökkentő szedését, melyről kérdezze meg háziorvosát! Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2008. szeptember 01.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Endokrinológia -laboreredmény
Kedves Dr. Ujj Zsófia! Nemrég voltam az endokrinológián, ahol elvégeztek egy laborvizsgálatot! Ennek csatolom az eredményeit! Észrevettem, hogy pár értékem...
Húgysav, glycin
Jó napot, szeretnék kérdezni a húgysavval kapcsolatban. Az eredmény 893, 2 umol.l értéket mutat. Senki nem modta, hogy ez esetleg nem lenne jó, ezért...
Szívem...
Kedves Dr. Bene Orsolya! Anyukám 2011.dec 11.én infarktust kapott, és katéterezték. Most jan. 25.én is volt egy katéterezése. Volt vérvételen, (jan. 23-án)...
Milurit 100 mg mellékhatása.
Tisztelt Dr. nő! Egy hete szedem a Milurit gyógyszert. A mellékhatásokban nem említik az ajak szárazságot, holott csak ez azóta van, mióta szedem. Naponta 3...
Húgysav, vérkép
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Évek óta magas a húgysavam. Egy éve napi 300mg. Miluritot szedek. Ennek ellenére nem csökkent. Egy hónapja 530 Umol volt az érték....
"Normálistól eltérő laborérték" c....
Kedves Doktornő, itt küldöm a kért értéket, és referencia tartományt:Szérum hugysav: 429umol/l Referencia tartomány: 148-416 Előre is köszönöm...